Εξέταση Πολυκυστικών Ωοθηκών | Εξετάσεις & αντιμετώπιση
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξέταση Πολυκυστικών Ωοθηκών
 

Τι είναι τo σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας. Οι γυναίκες με PCOS παράγουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες αρσενικών ορμονών. Αυτή η ανισορροπία των ορμονών τους αναγκάζει να παραλείπουν τις περιόδους της έμμηνης ρύσεως και καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να μείνουν έγκυες.

Το PCOS προκαλεί επίσης τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα και φαλάκρα. Και μπορεί να συμβάλει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων και τα φάρμακα για το διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανισορροπίας των ορμονών και στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πως λειτουργεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS;

Το PCOS είναι ένα πρόβλημα με τις ορμόνες που επηρεάζουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των νεανικών τους χρόνων (ηλικίας 15 έως 44 ετών). Μεταξύ 2,2 και 26,7% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν PCOS. Πολλές γυναίκες έχουν PCOS αλλά δεν το γνωρίζουν. Σε μία μελέτη, μέχρι 70% των γυναικών με PCOS δεν είχαν διαγνωσθεί.

Το PCOS επηρεάζει τις ωοθήκες μιας γυναίκας, τα αναπαραγωγικά όργανα που παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη – ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι ωοθήκες παράγουν επίσης μια μικρή ποσότητα αρσενικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Οι ωοθήκες απελευθερώνουν τα αυγά που γονιμοποιούνται από το σπέρμα ενός άνδρα. Η απελευθέρωση ενός αυγού κάθε μήνα ονομάζεται ωορρηξία.

Το PCOS είναι ένα «σύνδρομο» ή μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τις ωοθήκες και την ωορρηξία. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

  1. κύστεις στις ωοθήκες,
  2. υψηλά επίπεδα αρσενικών ορμονών,
  3. ακανόνιστες ή παραλειφθείσες περιόδους.

Στο PCOS, πολλοί μικροί, γεμάτα με υγρό σάκοι αναπτύσσονται μέσα στις ωοθήκες. Η λέξη «πολυκυστική» σημαίνει «πολλές κύστες». Αυτές οι κύστες είναι στην πραγματικότητα θυλάκια, καθένα από τα οποία περιέχει ένα ανώριμο ωάριο. Τα αυγά δεν ωριμάζουν αρκετά για να προκαλέσουν ωορρηξία.

Η έλλειψη ωορρηξίας μεταβάλλει τα επίπεδα οιστρογόνου, προγεστερόνης, FSH και LH. Τα επίπεδα οιστρογόνου και προγεστερόνης είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο, ενώ τα επίπεδα ανδρογόνων είναι υψηλότερα από το συνηθισμένο. Οι επιπλέον αρσενικές ορμόνες διαταράσσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, έτσι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν λιγότερες περιόδους από το συνηθισμένο.

 

Εξετάσεις για τη διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι γιατροί τυπικά διαγιγνώσκουν τις πολυκυστικές ωοθήκες σε γυναίκες που έχουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα τρία συμπτώματα:

  • υψηλά επίπεδα ανδρογόνων,
  • ακανόνιστους κύκλους εμμηνόρροιας,
  • κύστεις στις ωοθήκες.

Μια πυελική εξέταση μπορεί να ψάξει για οποιαδήποτε προβλήματα με τις ωοθήκες σας ή άλλα μέρη του αναπαραγωγικού σας συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης πολυκυστικών ωοθηκών, ο γιατρός σας ελέγχει για τυχόν αυξήσεις των ωοθηκών ή της μήτρας.

Ορμονολογικές εξετάσεις για πολυκυστικές ωοθήκες

Οι ορμονολογικές εξετάσεις πολυκυστικών ωοθηκών ελέγχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα αρσενικών ορμονών. Μπορεί επίσης να κάνετε ορμονολογικές εξετάσεις:

  1. για να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης,
  2. για να ελέγξετε τα επίπεδα ινσουλίνης και
  3. τριγλυκεριδίων για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για σχετικές καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ένα υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για να αναζητήσει μη φυσιολογικά θυλάκια και άλλα προβλήματα με τις ωοθήκες και τη μήτρα.

Αντιμετώπιση

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διαταράξει τους εμμηνορρυσιακούς κύκλους μιας γυναίκας και να δυσκολευτεί να μείνει έγκυος. Τα υψηλά επίπεδα αρσενικών ορμονών οδηγούν επίσης σε ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι παρεμβάσεις του τρόπου ζωής είναι οι πρώτες θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και συχνά λειτουργούν καλά. Η απώλεια βάρους μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και να βελτιώσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος. Η διατροφή και η αερόβια άσκηση είναι δύο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε βάρος.

Τα φάρμακα είναι μια επιλογή αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν λειτουργούν. Τα αντισυλληπτικά χάπια και η μετφορμίνη μπορούν τόσο να αποκαταστήσουν περισσότερους φυσιολογικούς κύκλους εμμηνόρροιας όσο και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα PCOS.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα