Ακτινογραφία Οστικής Ηλικίας | Διαδικασία & αποτελέσματα
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ψηφιακή Ακτινογραφία Οστικής Ηλικίας

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι μια ακτινογραφία που γίνεται στον καρπό για τον υπολογισμό της οστικής ηλικίας.  Στο τελικό ανάστημα τον κύριο λόγο έχει η οστική ηλικία (αφορά την ωριμότητα των οστών) και όχι η χρονολογική ηλικία (δηλαδή πόσο χρονών είναι το παιδί).

Οι ακτινογραφίες οστικής ηλικίας είναι απλές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως διαγνωστικό μέσο του κοντού αναστήματος ενός παιδιού. Η οστική ηλικία προσδιορίζει την ωρίμανση των οστών και γίνεται με μία απλή ακτινογραφία του αριστερού χεριού (παλάμης και χεριού).

Στο διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ), το ακτινολογικό τμήμα έχει εξοπλιστεί με ένα σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, το MULTIX TOP, της εταιρείας SΙΕΜΕΝS. Σε συνδυασμό με τον επίσης σύγχρονο ψηφιακό ανιχνευτή DX –D 40 της εταιρείας AGFA, προσφέρουμε γρήγορες και αποτελεσματικές ακτινογραφίες οστικής ηλικίας, υψηλής ψηφιακής ποιότητας.

 

Τι είναι η ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Μια μελέτη ηλικίας των οστών βοηθάει τους γιατρούς να εκτιμήσουν την ωριμότητα του σκελετικού συστήματος ενός παιδιού. Συνήθως γίνεται με τη λήψη μιας μόνο ακτινογραφίας οστικής ηλικίας, του αριστερού καρπού, του χεριού και των δακτύλων. Είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας. Τα οστά στην εικόνα ακτίνων Χ συγκρίνονται σε έναν τυπικό άτλαντα ανάπτυξης οστού, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα από μεγάλο αριθμό άλλων παιδιών του ίδιου φύλου και ηλικίας. Η ηλικία των οστών μετριέται σε χρόνια.

Τα οστά ενός παιδιού, όπως αυτά στα δάκτυλα και στον καρπό, περιέχουν «αναπτυσσόμενες ζώνες» και στα δύο άκρα που ονομάζονται πλάκες ανάπτυξης. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από ειδικά κύτταρα που ευθύνονται για την ανάπτυξη του οστού σε μήκος. Οι πλάκες ανάπτυξης είναι εύκολο να εντοπιστούν σε μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, επειδή είναι μαλακότερες και περιέχουν λιγότερα μεταλλικά στοιχεία, καθιστώντας τα πιο σκούρα σε μια ακτινογραφία, από το υπόλοιπο οστό.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πλάκες ανάπτυξης αλλάζουν στην εμφάνιση στις ακτινογραφίες οστικής ηλικίας και γίνονται πιο λεπτές, τελικά εξαφανίζονται (αυτό είναι που λέγεται «κλειστές πλάκες ανάπτυξης»). Επειδή φαίνονται διαφορετικά σε κάθε ηλικία, ένας γιατρός μπορεί να ορίσει μια οστική ηλικία με βάση την εμφάνιση των οστών και των πλακών ανάπτυξης. Η ηλικία των οστών ενός παιδιού αποδίδεται καθορίζοντας ποιες από τις τυπικές εικόνες ακτίνων Χ στον άτλαντα ταιριάζουν περισσότερο με την εμφάνιση των οστών του παιδιού στην ακτινογραφία οστικής ηλικίας.

Η διαφορά μεταξύ της ηλικίας των οστών ενός παιδιού και της χρονολογικής του ηλικίας μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα ανάπτυξης. Αλλά τέτοιες διαφορές δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα, επειδή τα τέλεια υγιή παιδιά μπορούν να έχουν οστικές ηλικίες που διαφέρουν από τις χρονολογικές τους ηλικίες.

Πότε γίνεται μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Η μελέτη ηλικίας των οστών μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση πόσο γρήγορα ή αργά ωριμάζει ο σκελετός ενός παιδιού, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν συνθήκες που καθυστερούν ή επιταχύνουν τη σωματική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας συνήθως ζητείται από παιδίατρους ή παιδιατρικούς ενδοκρινολόγους.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας μπορεί να γίνει προληπτικά:

  • Για να μάθουμε πόσο μεγαλώνει ένα παιδί το χρόνο.
  • Όταν ένα παιδί θα μπει στην εφηβεία.
  • Να μάθουμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος του παιδιού.

Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση της προόδου και την καθοδήγηση της θεραπείας των παιδιών με καταστάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη, όπως:

  1. Ασθένειες που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, όπως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, υποθυρεοειδισμός, πρόωρη εφηβεία και διαταραχές των επινεφριδίων.
  2. Γενετικές διαταραχές ανάπτυξης, όπως το σύνδρομο Turner (TS).
  3. Ορθοπεδικά ή ορθοδοντικά προβλήματα στα οποία ο χρονισμός και ο τύπος της θεραπείας (χειρουργική επέμβαση, στήριξη κ.λπ.) πρέπει να καθοδηγούνται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του παιδιού.

Πως γίνεται η ακτινογραφία οστικής ηλικίας;

Μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας θα γίνει από έναν τεχνικό ακτίνων Χ, σε ένα τμήμα ακτινολογίας μέσα σε ένα νοσοκομείο, ή ένα ανεξάρτητο κέντρο ακτινολογίας. Μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. Το παιδί σας θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα από την περιοχή που θα βρίσκεται στην ακτινογραφία, επειδή μπορεί να παρεμβληθούν στην εικόνα.

Τα αναπτυσσόμενα μωρά είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβη, οπότε αν η κόρη σας είναι έγκυος, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό της και τον τεχνικό ακτινογραφίας.

Πρόκειται για μια γρήγορη εξέταση. Η ακτινογραφία οστικής ηλικίας χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά, από την αρχή μέχρι το τέλος και η πραγματική έκθεση στην ακτινοβολία είναι συχνά λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Θα ζητηθεί από το παιδί να εισέλθει σε ένα ειδικό δωμάτιο που πιθανότατα θα περιέχει ένα τραπέζι και μια μεγάλη μηχανή ακτίνων Χ που κρέμεται από την οροφή. Οι γονείς είναι συνήθως σε θέση να συνοδεύσουν το παιδί τους για να παρέχουν διαβεβαίωση και υποστήριξη. Εάν παραμείνετε στο δωμάτιο ενώ γίνεται η ακτινογραφία οστικής ηλικίας, θα σας ζητηθεί να φορέσετε μια ποδιά μολύβδου για να προστατεύσετε ορισμένα μέρη του σώματός σας από την ακτινοβολία.

Ο τεχνικός θα ζητήσει από το παιδί σας να καθίσει σε ένα σκαμνί και να τοποθετήσει το αριστερό του χέρι στο τραπέζι με τα δάχτυλα να εξαπλώνονται. Μια προστατευτική ασπίδα θα δοθεί και στο παιδί σας. Το παιδί σας θα κληθεί να παραμείνει ακίνητο για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη λήψη της ακτινογραφίας οστικής ηλικίας. Αυτό είναι σημαντικό για την αποφυγή θολώματος της εικόνας ακτίνων Χ.

Το παιδί σας δεν θα αισθανθεί τίποτα καθώς η ακτινογραφία οστικής ηλικίας έχει ληφθεί. Το δωμάτιο ακτίνων Χ μπορεί να είναι δροσερό, λόγω του κλιματισμού που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Αφού ληφθεί η ακτινογραφία οστικής ηλικίας, θα ζητηθεί από εσάς και το παιδί σας να περιμένουν λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των εικόνων. Εάν είναι θολές, η ακτινογραφία ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί.

Η ακτινογραφία ακτινογραφία οστικής ηλικίας θα εξεταστεί από έναν ακτινολόγο. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια αναφορά στον γιατρό σας, ο οποίος θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα και θα σας εξηγήσει τι σημαίνουν.

Βοηθώντας το παιδί σας

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια ακτινογραφία οστικής ηλικίας, εξηγώντας την εξέταση με απλούς όρους.. Μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε, ότι η λήψη μιας ακτινογραφία οστικής ηλικίας είναι σαν τη λήψη μιας φωτογραφίας. Μπορείτε να περιγράψετε το δωμάτιο και τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί και να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι θα βρίσκεστε εκεί για υποστήριξη.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα