Εξέταση Αυξητικής Ορμόνης | Προετοιμασία & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξέταση Αυξητικής Ορμόνης
 

Τι είναι μια εξέταση αυξητικής ορμόνης;

Η αυξητική ορμόνη (GH), επίσης γνωστή ως ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) ή σωματοτροπίνη, είναι μια από τις πολλές ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση στον εγκέφαλό σας. Η GH διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη φυσιολογική ανθρώπινη ανάπτυξη και ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. Τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης που είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα από ότι θα έπρεπε να μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Μια εξέταση ορμόνης ανάπτυξης ορού (εξέταση GH) χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας GH στο αίμα σας. Δεν είναι μια συστηματική εξέταση αίματος, επειδή οι ανωμαλίες της GH είναι ασυνήθιστες. Εάν ο γιατρός σας έχει ισχυρή υποψία ότι έχετε ορμονικές ανωμαλίες, θα χρησιμοποιήσει την εξέταση για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και τη διαχείριση της ανωμαλίας. Η εύρεση προβλημάτων αυξητικής ορμόνης μπορεί να βοηθήσει την θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική.

 

Περιορισμοί στην εξέταση αυξητικής ορμόνης

Οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο αίμα σας, απλά αντλώντας ένα δείγμα και αναλύοντας το στο εργαστήριο. Ωστόσο, η εξέταση αυξητικής ορμόνης GH δεν είναι τόσο απλή. Η εύρεση του επιπέδου της ορμόνης σε ένα μόνο χρονικό σημείο δεν βοηθά πάντοτε τον γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση επειδή τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται φυσικά και πέφτουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως χρησιμοποιούνται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις GH.

Ο γιατρός σας πιθανόν να ζητήσει είτε μια εξέταση καταστολής της αυξητικής ορμόνης, είτε μια εξέταση διέγερσης αυξητικής ορμόνης, ανάλογα με το αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι παράγετε υπερβολική ή πολύ μικρή ορμόνη ανάπτυξης. Συχνά, παραγγέλλεται επίσης μια εξέταση αυξητικού παράγοντα τύπου 1 ινσουλίνης (δοκιμή IGF-1). Εάν έχετε υπερβολική ή ανεπάρκεια GH, θα έχετε επίσης υψηλότερα ή χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα του IGF-1. Το βασικό πλεονέκτημα της εξέτασης του IGF είναι ότι, σε αντίθεση με την αυξητική ορμόνη , τα επίπεδά της παραμένουν σταθερά.

Προετοιμασία και διενέργεια των εξετάσεων

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες προετοιμασίας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να:

  • Να πάρετε ένα φάρμακο με συνταγή λίγες ημέρες πριν από τη εξέταση της αυξητικής ορμόνης.
  • Να ασκηθείτε πριν από την εξέταση.
  • Να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
  • Η ίδια η εξέταση της αυξητικής ορμόνης είναι αρκετά συνηθισμένη και δεν προκαλεί καμία δυσφορία ή κίνδυνο. Ένας αιμολήπτης θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για τη συλλογή ενός ή
  • περισσότερων δειγμάτων αίματος. Ένα εργαστήριο θα επεξεργαστεί τα δείγματα αίματός σας για να καθορίσει εάν το σώμα σας παράγει περισσότερο ή λιγότερη αυξητική ορμόνη από ό, τι θα έπρεπε.

 

 

Εξετάσεις ορμονών ανάπτυξης σε παιδιά

Ο έλεγχος της αυξητικής ορμόνης μπορεί να παραγγελθεί για παιδιά όταν εμφανίζουν σημάδια ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης (GHD). Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Καθυστερημένη ανάπτυξη και ανάπτυξη οστών.
  2. Καθυστερημένη εφηβεία.
  3. Χαμηλό ανάστημα.

Ένα GHD δεν είναι συνήθως η αιτία για το μικρό ανάστημα ή την αργή ανάπτυξη ενός παιδιού. Το GHD είναι σπάνιο και το μέσο ύψος του παιδιού μπορεί συχνά να αποδοθεί σε άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της απλής γενετικής που κληρονομήθηκε από τους γονείς.

Η εξέταση της αυξητικής ορμόνης GH μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα ενός παιδιού παράγει υπερβολική GH. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ σπάνια κατάσταση γνωστή ως γιγαντισμός, στην οποία τα μακρά οστά δεν σταματούν να αναπτύσσονται στο τέλος της εφηβείας.

Εξετάσεις ορμονών ανάπτυξης σε ενήλικες

Τα σώματα ενηλίκων βασίζονται στη GH για να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα και να ρυθμίσουν το μεταβολισμό των λιπών. Πολύ μικρή GH μπορεί να μειώσει την πυκνότητα των οστών και τη μυϊκή μάζα και να διαταράξει τα επίπεδα λίπους. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Επιπλέον GH σε ενήλικες μπορεί να προκαλέσει την οσμή των οστών, ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με μια κατάσταση που ονομάζεται ακρομεγαλία. Παραμένοντας χωρίς θεραπεία, η ακρομεγαλία μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κινδύνου αρθρίτιδας και καρδιακών προβλημάτων.

Θεραπεία των ιατρικών συνθηκών που σχετίζονται με τις ανωμαλίες της αυξητικής ορμόνης

Ο γιατρός σας θα καθορίσει την κατάλληλη πορεία θεραπείας αν οι εξετάσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα επίπεδα GH σας. Αυτή η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων. Η συνθετική αυξητική ορμόνη συνταγογραφείται συχνά σε άτομα με ανεπάρκειες αυξητικής ορμόνης.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή τη φύση της ανωμαλίας GH σας, η έγκαιρη ανίχνευση είναι πολύ σημαντική για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για καλό αποτέλεσμα.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα