Αξονική Κοιλιάς | Προετοιμασία, διαδικασία, τιμή 59€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Τομογραφία Άνω & Κάτω Κοιλίας

Τι είναι η αξονική τομογραφία κοιλίας;

Μια αξονική τομογραφία κοιλίας, η οποία ονομάζεται επίσης σάρωση CT scan, είναι ένας τύπος εξειδικευμένης ακτινογραφίας. Η σάρωση μπορεί να δείχνει εικόνες διατομής της συγκεκριμένης περιοχής του σώματος. Σε μια αξονική τομογραφία, το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το σώμα και στέλνει τις εικόνες σε έναν υπολογιστή που ελέγχει ένας τεχνικός.
Μια αξονική τομογραφία κοιλίας βοηθάει το γιατρό σας να δει τα όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά στην κοιλιακή κοιλότητα. Οι πολλαπλές εικόνες που παρέχονται, δίνουν στον γιατρό σας πολλές διαφορετικές απόψεις του σώματός σας.

Γιατί πραγματοποιείται μια αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας;

Οι κοιλιακές αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούνται όταν ένας γιατρός υποψιάζεται ότι κάτι μπορεί να είναι προβληματικό στην κοιλιακή περιοχή αλλά δεν μπορεί να βρει αρκετές πληροφορίες μέσω φυσικών εξετάσεων ή εργαστηριακών εξετάσεων. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να κάνετε μια αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλιάς, μπορεί να είναι:

 1. κοιλιακό άλγος,
 2. μια μάζα στην κοιλιά σας που μπορείτε να αισθανθείτε,
 3. πέτρες στα νεφρά (για να ελέγξετε για το μέγεθος και τη θέση των λίθων),
 4. ανεξήγητη απώλεια βάρους,
 5. λοιμώξεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα,
 6. για να ελέγξει για εντερική απόφραξη,
 7. φλεγμονή των εντέρων, όπως η νόσος του Crohn,
 8. τραυματισμούς μετά από τραύμα,
 9. πρόσφατη διάγνωση καρκίνου,

Αξονική τομογραφία κοιλίας, έναντι μαγνητικής τομογραφίας και ακτινογραφίας

Ίσως έχετε ακούσει για άλλες εξετάσεις απεικόνισης και αναρωτιέστε γιατί ο γιατρός σας επέλεξε μια αξονική τομογραφία από άλλη εξέταση.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει αξονική τομογραφία αντί της μαγνητικής τομογραφίας, επειδή η αξονική είναι ταχύτερη από μια μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, εάν είστε ανήσυχοι σε μικρούς χώρους, μια αξονική τομογραφία θα ήταν πιθανώς μια καλύτερη επιλογή. Τα μαγνητικά τομογραφικά σήματα απαιτούν να βρίσκεστε μέσα σε ένα κλειστό χώρο, ενώ υπάρχουν δυνατοί θόρυβοι γύρω σας. Επιπλέον, μια μαγνητική τομογραφία είναι ακριβότερη από μια αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας.

Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει αξονική τομογραφία αντί ακτινογραφίας, διότι η αξονική παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες από μια ακτινογραφία. Ένας τομογράφος μετακινείται γύρω από το σώμα σας και παίρνει φωτογραφίες από πολλές διαφορετικές γωνίες. Μια ακτινογραφία λαμβάνει φωτογραφίες μόνο από μία γωνία. Έτσι, μια αξονική σάρωση κοιλίας είναι σε θέση να παρέχει περισσότερες πληροφορίες από ότι μια ακτινογραφία.

 

Πώς να προετοιμαστείτε για μια κοιλιακή αξονική τομογραφία

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να κάνετε νηστεία για 2 έως 4 ώρες πριν από την αξονική κοιλίας. Μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα πριν από την εξέταση σας. Θα πρέπει να φορέσετε χαλαρά, άνετα ρούχα γιατί θα πρέπει να ξαπλώσετε σε ένα εξεταστικό τραπέζι. Μπορεί επίσης να σας δοθεί νοσοκομειακή ρόμπα για να φορέσετε. Θα σας δοθούν οδηγίες να αφαιρέσετε αντικείμενα όπως:

 • – γυαλιά,
 • – κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων pearcing σώματος,
 • – τσιμπιδάκια,
 • – ακουστικά βαρηκοΐας,
 • – σουτιέν με μεταλλικό κορδόνι.

 

Ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο διενεργείτε αξονική τομογραφία κοιλίας, μπορεί να χρειαστεί να πιείτε ένα ποτήρι σκιαγραφικού υλικού. Αυτό είναι ένα υγρό που περιέχει είτε βάριο είτε μια ουσία που ονομάζεται Gastrografin (διατριζοϊκή μεγλουμίνη και υγρό νάτριο διατριζοϊκού). Το βάριο και το Gastrografin είναι και τα δύο χημικά που βοηθούν τους γιατρούς να αποκτήσουν καλύτερες εικόνες του στομάχου και των εντέρων. Ενδεχομένως να περιμένετε μεταξύ 60 και 90 λεπτών μετά την κατανάλωση του υγρού, για να κινηθεί μέσα στο σώμα σας.

Πριν πάτε στην αξονική τομογραφία, ενημερώστε το γιατρό σας εάν:

 1. Είστε αλλεργικοί στο βάριο, το ιώδιο (βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας και το προσωπικό ακτίνων Χ).
 2. Έχετε διαβήτη (η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
 3. Είστε έγκυος.

 

Σχετικά με τα σκιαγραφικά και τις αλλεργίες

Εκτός από το βάριο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας χορηγήσει ενδοφλέβιο σκιαγραφικό υλικό, για να τονιστούν τα αιμοφόρα αγγεία, τα όργανα και άλλες δομές. Αυτό θα είναι πιθανώς μια βαφή με βάση το ιώδιο.

Αν έχετε αλλεργία στο ιώδιο ή έχετε αντιδράσει στην βαφή αντίθεσης στο παρελθόν, μπορείτε ακόμα να κάνετε μια αξονική τομογραφία με αντίθεση IV. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγχρονη χρωστική αντίθεσης IV είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αντίδραση από τις παλαιότερες εκδοχές του σκιαγραφικού με βάση το ιώδιο. Επίσης, εάν έχετε ευαισθησία στο ιώδιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προμηθεύσει με στεροειδή για να μειώσει τον κίνδυνο αντίδρασης.

Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας και τον τεχνικό για τυχόν αλλεργίες που έχετε.

Πώς γίνεται μια αξονική τομογραφία κοιλιάς

Μια τυπική αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλιάς διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά (συνολικός χρόνος παραμονής). Εκτελείται στο τμήμα ακτινολογίας του νοσοκομείου ή σε κέντρο που ειδικεύεται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Μόλις φορέσετε το νοσοκομειακό σας ρούχο, ένας τεχνικός CT θα σας αφήσει να ξαπλώσετε στο τραπέζι της εξέτασης. Ανάλογα με την αιτία της τομογραφίας σας, μπορεί να σας χορηγηθεί σκιαγραφικό υλικό μέσω του στόματος ή των φλεβών σας.. Ακόμη και αν δεν έχετε αλλεργία στο σκιαγραφικό, πιθανότατα θα νιώσετε μια ζεστή αίσθηση σε όλο το σώμα σας όταν η βαφή εγχυθεί στις φλέβες σας.

Ο τεχνικός μπορεί να σας ζητήσει να βρεθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας κοιλίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαξιλάρια ή ιμάντες για να βεβαιωθεί ότι έχετε μείνει στη σωστή θέση αρκετή ώρα, ώστε να έχετε μια εικόνα καλής ποιότητας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγο, κατά τη διάρκεια μερών της σάρωσης.

Χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο από ένα ξεχωριστό δωμάτιο, ο τεχνικός θα μετακινήσει το εξεταστικό τραπέζι στον αξονικό τομογράφο, που μοιάζει με ένα γιγάντιο σάντουιτς από πλαστικό και μέταλλο. Πιθανότατα θα περάσετε από το εσωτερικό του μηχανήματος αρκετές φορές.

Μετά από ένα γύρο σαρώσεων, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ενώ ο τεχνικός θα εξετάζει τις εικόνες για να βεβαιωθεί ότι είναι αρκετά σαφείς, ώστε να τις διαβάσει ο γιατρός σας.

Πιθανές παρενέργειες μιας κοιλιακής αξονικής τομογραφίας

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μιας κοιλιακής αξονικής τομογραφίας προκαλούνται συχνότερα από μια αντίδραση σε οποιοδήποτε σκιαγραφικό υλικό που χρησιμοποιείται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ήπια. Ωστόσο, εάν γίνουν πιο σοβαρά, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Οι παρενέργειες της αντίθεσης του βαρίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • – κοιλιακή κράμπες,
 • – διάρροια,
 • – ναυτία ή εμετό,
 • – δυσκοιλιότητα.

Οι παρενέργειες της αντίθεσης από ιώδιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • – δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση,
 • – κνησμός
 • – πονοκέφαλο.

Εάν σας δοθεί κάποιο είδος αντίθεσης και έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας ή πηγαίνετε αμέσως στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • – πρόβλημα αναπνοής,
 • – γρήγορο καρδιακό ρυθμό,
 • – πρήξιμο του λαιμού σας ή άλλα μέρη του σώματος.

 

 

Κίνδυνοι από αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας

Μια αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας είναι μια σχετικά ασφαλής εξέταση, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε ακτινοβολία από τους ενήλικες. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να παραγγείλει αξονική τομογραφία κοιλίας μόνο ως έσχατη λύση και μόνο αν άλλες εξετάσεις δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Οι κίνδυνοι μιας κοιλιακής αξονικής τομογραφίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αλλεργική αντίδραση

Μπορεί να αναπτύξετε δερματικό εξάνθημα ή φαγούρα εάν είστε αλλεργικοί στην από του στόματος λήψη. Μπορεί επίσης να συμβεί μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση , αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε ευαισθησίες στα φάρμακα ή σε οποιαδήποτε νεφρικά προβλήματα που έχετε. Το σκιαγραφικό υλικό αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας εάν είστε αφυδατωμένοι ή έχετε ένα προϋπάρχον πρόβλημα νεφρών.

Γενετικές ανωμαλίες

Επειδή η έκθεση σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε ή ίσως να είστε έγκυος. Ως προφύλαξη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια άλλη εξέταση απεικόνισης αντί της αξονικής τομογραφίας, όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Θα εκτεθείτε σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι υψηλότερη από την ποσότητα μιας ακτινογραφίας. Ως αποτέλεσμα, η κοιλιακή αξονική τομογραφία αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος καρκίνου ενός ατόμου από αξονική τομογραφία είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με φυσικό τρόπο.

Μετά από μία αξονική τομογραφία κοιλίας

Μετά την αξονική τομογραφία άνω ή κάτω κοιλίας, θα επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθεις δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα για μια κοιλιακή αξονική τομογραφία χρειάζονται μία ημέρα για να υποβληθούν σε επεξεργασία. Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει ένα ραντεβού παρακολούθησης για να συζητήσετε τα αποτελέσματά σας. Αν τα αποτελέσματα σας είναι ανώμαλα, θα μπορούσαν να είναι για διάφορους λόγους. Η αξονική τομογραφία κοιλίας θα μπορούσε να βρει προβλήματα, όπως:

 1. Νεφρικά προβλήματα όπως οι πέτρες στα νεφρά ή η μόλυνση.
 2. Προβλήματα με το ήπαρ, όπως η ηπατική νόσος.
 3. Η νόσος του Κρον.
 4. Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
 5. Καρκίνο, όπως στο παχύ έντερο ή στο πάγκρεας.

Με ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας προγραμματίσει περισσότερες εξετάσεις για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόβλημα. Όταν έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για τη διαχείριση ή τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Με την αξονική άνω και κάτω κοιλίας στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) , μπορούμε να ελέγξουμε τυχόν παθήσεις στο ήπαρ, στο πάγκρεας, στον σπλήνα, στα νεφρά και στο ουροποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών.

Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ), η αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας πραγματοποιείται με το νέο τομογράφο, τελευταίας τεχνολογίας, FCT Speedia HD, 128 τομών της εταιρείας FUJIFILM HELLAS. Ο συγκεκριμένος τομογράφος δίνει αξιόπιστες απεικονίσεις για τη διερεύνηση και αξιολόγηση:

παθήσεων που αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα
παθήσεων του ουροποιητικου
ερεθισμών του γεστρεντερικού σωλήνα
παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τα αναπαραγωγικά όργανα ανδρών και γυναικών (π.χ. προστάτης, μήτρα)
εντοπισμένων όγκων
ανευρυσμάτων στην κοιλιακή αορτή ή θρόμβωση στις φλέβες.
Με τον ταχύτατο αξονικό τομογράφο FCT Speedia HD, 128 τομών της εταιρείας FUJIFILM HELLAS, η αξονική άνω και κάτω κοιλίας δεν διαρκεί περισσότερο από 5-6 λεπτά. Για την καλύτερη ποιότητα εικόνων, η διαδικασία της τομογραφίας περιλαμβάνει την λήψη μιας σκιαγραφικής ουσίας με ενδοφλέβια μέθοδο.

Στο διαγνωστικό μας κέντρο δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από την αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας. Μόνο η λήψη του σκιαγραφικού υγρού μπορεί να προκαλέσει πρόσκαιρη φαγούρα ή τοπικό αίσθημα ζέστης.

Με τον νέο τομογράφο έχουμε μειώσει την ακτινοβολία κατά 40%. Έχουμε αναβαθμίσει τον χώρο εξέτασης τεχνολογικά και αισθητικά για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια των εξεταζόμενων.

Εξυπηρετούμε όλη την Αθήνα, με την τοποθεσία μας να είναι στην περιοχή της Καλλιθέας (Αθήνα). Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού για αξονική άνω και κάτω κοιλίας.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα