Αξονική Εγκεφάλου | Προετοιμασία, διαδικασία, διάρκεια | Τιμή 59€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου

Τι είναι η αξονική τομογραφία εγκεφάλου;

Η αξονική τομογραφία, γνωστή και ως σάρωση CT, είναι μια διαγνωστική ιατρική εξέταση που, όπως και οι παραδοσιακές ακτινογραφίες, παράγει πολλές εικόνες ή εικόνες του εσωτερικού του σώματος. Οι εικόνες διατομής που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας του εγκεφάλου, μπορούν να επαναδιαμορφωθούν σε πολλαπλά επίπεδα και μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν τρισδιάστατες εικόνες. Αυτές οι εικόνες μπορούν να προβληθούν σε οθόνη υπολογιστή, να εκτυπωθούν σε φιλμ ή να μεταφερθούν σε CD ή DVD. Για την αξονική τομογραφία εγκεφάλου είναι πιθανό να γίνει χρήση σκιαγραφικού μέσου για πιο ευκρινή ευρήματα.

Οι τομογραφικές εικόνες του εσωτερικού του εγκεφάλου, των μαλακών ιστών και των αιμοφόρων αγγείων παρέχουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τις παραδοσιακές ακτινογραφίες. Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου παρέχει λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με εγκεφαλικό επεισόδιο , όγκους του εγκεφάλου και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.

Η αξονική τομογραφία (CT) εγκεφάλου χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό ακτίνων Χ για να βοηθήσει στην εκτίμηση:

 • των σοβαρών πονοκεφάλων
 • της ζάλης
 • άλλων συμπτωμάτων του ανευρύσματος
 • της αιμορραγίας
 • του εγκεφαλικού επεισοδίου
 • των εγκεφαλικών όγκων

Βοηθά επίσης τον γιατρό σας, να αξιολογήσει και να σχεδιάσει την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αποκαλύψει εσωτερικούς τραυματισμούς και αιμορραγία αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Γιατί πραγματοποιείται μία αξονική τομογραφία εγκεφάλου;

Η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου γίνεται για να διερευνηθούν τα αίτια των συμπτωμάτων όπως:

 • συστηματικός πονοκέφαλος
 • νοητική σύγχυση
 • αδυναμία
 • σπασμοί

Η εξέταση έχει ως στόχο την εύρεση ή τον αποκλεισμό ύπαρξης ανευρύσματος, όγκου ή κάποιου είδος λοίμωξης. Επίσης η αξονική τομογραφία εγκεφάλου χρησιμοποιείται στην ανίχνευση πιθανής εγκεφαλικής αιμορραγίας. Τέλος, είναι χρήσιμη για την άμεση διάγνωση νευρολογικών παθήσεων.

Η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση:

 1. Αιμορραγίας ή εγκεφαλικής βλάβης μετά από τραυματισμούς στο κεφάλι.
 2. Αιμορραγίας που προκαλείται από ρήξη ή διαρροή ανευρύσματος σε ασθενή με ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία.
 3. Ενός θρόμβου αίματος ή αιμορραγίας μέσα στον εγκέφαλο, από έναν ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
 4. Ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 5. Όγκους του εγκεφάλου.
 6. Διευρυμένες κοιλότητες του εγκεφάλου σε ασθενείς με υδροκέφαλο

Επίσης η αξονική τομογραφία εγκεφάλου πραγματοποιείται για:

 • Σχεδιασμό ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο του εγκεφάλου.
 • Καθοδήγηση της διέλευση μιας βελόνας που χρησιμοποιείται για την απόκτηση δείγματος ιστού ( βιοψία ) από τον εγκέφαλο.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πόσο κοστίζει η αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Προετοιμασία για αξονική τομογραφία εγκεφάλου

Θα πρέπει να φοράτε άνετα ενδύματα στην εξέταση σας. Μπορεί να σας δοθεί μια νοσοκομειακή μπλούζα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Τα μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων, των γυαλιών και των φουρκετών, μπορεί να επηρεάσουν τις εικόνες της αξονικής εγκεφάλου και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ή να αφαιρεθούν πριν από την εξέταση. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ακουστικά και την αφαιρούμενη οδοντιατρική οδοντοστοιχία.

Θα σας ζητηθεί να κάνετε νηστεία για λίγες ώρες πριν την εξέταση, αν χρησιμοποιηθεί υλικό αντίθεσης στην εξέταση σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και εάν έχετε αλλεργίες. Αν έχετε γνωστή αλλεργία σε υλικό αντίθεσης, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα (συνήθως ένα στεροειδές) για να μειώσει τον κίνδυνο μιας αλλεργικής αντίδρασης. Αυτά τα φάρμακα γενικά πρέπει να λαμβάνονται 12 ώρες πριν από τη χορήγηση υλικού αντίθεσης. Για να αποφύγετε περιττές καθυστερήσεις, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν από τον ακριβή χρόνο της αξονικής εγκεφάλου.

Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν πρόσφατες ασθένειες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις και αν έχετε ιστορικό:

 • καρδιακής νόσου
 • άσθματος
 • διαβήτη
 • νεφροπάθειας
 • προβλημάτων θυρεοειδούς

Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ασυνήθιστης ανεπιθύμητης ενέργειας.

Ο ακτινολόγος θα πρέπει επίσης να γνωρίζει εάν έχετε άσθμα, πολλαπλό μυέλωμα ή οποιαδήποτε διαταραχή της καρδιάς, των νεφρών ή του θυρεοειδούς αδένα ή εάν έχετε διαβήτη.

Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν το γιατρό τους και τον τεχνολόγο του αξονικού τομογράφου, εάν υπάρχουν πιθανότητες να είναι έγκυες.

Πώς είναι ο αξονικός τομογραφικός εξοπλισμός;

Ο ανιχνευτής αξονικής τομογραφίας είναι ένα μεγάλος σωλήνας, με μία σήραγγα στο κέντρο. Διαθέτει ένα στενόμακρό εξεταστήριο κρεβάτι που γλιστρά μέσα και έξω από αυτή τη σήραγγα. Ο σωλήνας ακτίνων Χ περιστρέφεται γύρω σας όσο είστε ξαπλωμένοι και οι ηλεκτρονικοί ανιχνευτές ακτίνων Χ, που είναι τοποθετημένοι απέναντι ο ένας από τον άλλο, σε ένα δακτύλιο, ονομάζονται γερανογέφυρα. Ο υπολογιστής που επεξεργάζεται τις πληροφορίες απεικόνισης βρίσκεται σε ξεχωριστή αίθουσα ελέγχου, όπου ο τεχνολόγος χειρίζεται τον αξονικό τομογράφο και παρακολουθεί την εξέταση σας σε άμεση οπτική επαφή και συνήθως με τη δυνατότητα να ακούει και να σας μιλάει με τη χρήση ηχείου και μικροφώνου.

Πώς λειτουργεί μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου;

Με πολλούς τρόπους η αξονική τομογραφία εγκεφάλου λειτουργεί πολύ όπως άλλες εξετάσεις ακτίνων Χ. Τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου απορροφούν τις ακτίνες Χ σε διάφορους βαθμούς. Είναι αυτή η κρίσιμη διαφορά στην απορρόφηση που επιτρέπει στα τμήματα του εγκεφάλου να διακρίνονται μεταξύ τους σε μια ταινία ακτίνων Χ ή σε ηλεκτρονική εικόνα αξονικής τομογραφίας.

Με την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, πολλές ακτίνες ακτίνων Χ και ένα σύνολο ηλεκτρονικών ανιχνευτών ακτίνων Χ περιστρέφονται γύρω από σας, μετρώντας την ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφάται σε όλο τον εγκέφαλο. Μερικές φορές, ο πίνακας εξετάσεων θα κινηθεί κατά τη διάρκεια της σάρωσης, έτσι ώστε η ακτίνα ακτίνων Χ να ακολουθεί μια ελικοειδή διαδρομή. Ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή επεξεργάζεται αυτόν τον μεγάλο όγκο δεδομένων για να δημιουργήσει δισδιάστατες εικόνες διατομής του εγκεφάλου σας, οι οποίες στη συνέχεια εμφανίζονται σε μια οθόνη. Οι εικόνες αυτές επανασυναρμολογούνται από το λογισμικό του υπολογιστή και το αποτέλεσμα είναι μια πολύ λεπτομερής πολυδιάστατη άποψη του εσωτερικού του εγκεφάλου.

Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των τομογράφων, επιτρέπουν σε όλους σχεδόν τους σαρωτές CT να αποκτήσουν πολλαπλές φέτες σε μία μόνο περιστροφή. Αυτοί αξονικοί τομογράφοι ονομάζονται τομογράφοι πολλαπλών αισθητήρων. Οι σύγχρονοι αξονικοί CT είναι τόσο γρήγοροι ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου;

Ο τεχνολόγος θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε στο τραπέζι εξέτασης του τομογράφου. Υπάρχουν ιμάντες και μαξιλάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή θέση στο σώμα σας. Θα σας ζητήσει να παραμείνετε ακίνητοι στη διάρκεια της εξέτασης.

Οι σύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι είναι αρκετά γρήγοροι ώστε τα παιδιά να μπορούν να σαρωθούν χωρίς καταστολή. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η καταστολή για τα παιδιά που δεν μπορούν να κρατηθούν ακίνητα. Η κίνηση θα προκαλέσει θόλωση των εικόνων και θα υποβαθμίσει την ποιότητα της εξέτασης.

Εάν χρησιμοποιείται σκιαγραφικό υλικό θα καταποθεί ή θα εγχυθεί μέσω ενδοφλέβιας οδού. Στη συνέχεια, το εξεταστικό κρεβάτι θα μετακινηθεί γρήγορα μέσω στο σωλήνα του τομογράφου, για να καθορίσει τη σωστή θέση εκκίνησης για τις σαρώσεις. Στη συνέχεια, το το εξεταστικό κρεβάτι θα μετακινηθεί αργά μέσα στον τομογράφο, καθώς πραγματοποιείται η πραγματική αξονική τομογραφία.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της αξονικής εγκεφάλου. Οποιαδήποτε κίνηση, είτε η αναπνοή είτε οι κινήσεις του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα στις εικόνες. Αυτή η απώλεια της ποιότητας εικόνας μπορεί να μοιάζει με τη θολότητα που παρατηρείται σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από ένα κινούμενο αντικείμενο.
Όταν ολοκληρωθεί η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου, θα σας ζητηθεί να περιμένετε μέχρι ο χειριστής του τομογράφου να επιβεβαιώσει ότι οι εικόνες είναι αρκετά υψηλής ποιότητας για ακριβή ερμηνεία. Μια αξονική τομογραφία εγκεφάλου συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά.

Τι κάνω κατά τη διάρκεια μιας αξονικής εγκεφάλου και τι γίνεται μετά;

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου είναι γενικά ανώδυνη και γρήγορη. Με τους τομογράφους με πολλαπλούς αισθητήρες, έχει μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται ο ασθενής για να ολοκληρώσει την εξέταση.

Αν και η ίδια η αξονική δεν προκαλεί πόνο, μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση από την παραμονή σε ακινησία. Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε ακίνητοι, ή είστε κλειστοφοβικοί μπορείτε να πάρετε ένα ηρεμιστικό. Ο τεχνολόγος, υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να σας δώσει κάποιο φάρμακο για να σας βοηθήσει να ανεχτείτε την αξονική τομογραφία του εγκεφάλου.

Εάν χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβιο υλικό αντίθεσης, θα αισθανθείτε το τσίμπημα, όταν η βελόνα εισαχθεί στη φλέβα σας. Πιθανότατα θα επιφέρει μια αίσθηση ζέστης και μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας που διαρκεί 1 με 2 λεπτά.

Θα είστε μόνοι στην αίθουσα εξέτασης κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας του εγκεφάλου, εκτός αν δεν συντρέχουν ειδικές περιστάσεις. Όπως για παράδειγμα, μερικές φορές ένας γονέας, μπορεί να παραμείνει στο δωμάτιο με το παιδί του. Σε κάθε περίπτωση, ο τεχνολόγος του τομογράφου θα έχει μαζί σας ενδοεπικοινωνία μαζί σας.

Στις παιδικές αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου ένας γονέας μπορεί να παραμείνει στο χώρο της εξέτασης φορώντας τη γνωστή ασπίδα μολύβδου, για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση του στην ακτινοβολία.

Αποτελέσματα αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου

Ένας ακτινολόγος με εξειδίκευση στην επίβλεψη και την ερμηνεία εξετάσεων ακτινολογίας, θα διαβάσει και αναλύσει τις εικόνες που τραβήχτηκαν και θα στείλει μια επίσημη αναφορά στον θεράποντα ιατρό σας ή στον γιατρό που σας παρλεπεμψει για την εξέταση. Αυτός είναι που θα συζητήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα της αξονικής εξέτασης του εγκεφάλου σας.

Μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις παρακολούθησης. Ο γιατρός σας θα εξηγήσει τον ακριβή λόγο για τον οποίο ζητείται μια άλλη εξέταση. Μερικές φορές μια εξέταση παρακολούθησης γίνεται επειδή μια πιθανή ανωμαλία χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση με πρόσθετες απόψεις ή ειδική τεχνική απεικόνισης.

Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη μια εξέταση παρακολούθησης, ώστε οποιαδήποτε αλλαγή σε μια γνωστή ανωμαλία να μπορεί να παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου. Οι εξετάσεις παρακολούθησης είναι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να διαπιστωθεί εάν η θεραπεία λειτουργεί ή αν ένα εύρημα είναι σταθερό ή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Ποια τα οφέλη και οι κίνδυνοι από μία αξονική τομογραφία εγκεφάλου;

Τα οφέλη συνοψίζονται στα εξής:

 • Μη επεμβατική εξέταση, ανώδυνη και με ακρίβεια αποτελεσμάτων.
 • Γρήγορη εξέταση και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αποκαλύψει εσωτερικούς τραυματισμούς και αιμορραγία αρκετά γρήγορα για να βοηθήσουν στη διάσωση της ζωής.
 • Λιγότερο ευαίσθητη στην κίνηση του ασθενή απ’ ό,τι η μαγνητική τομογραφία.
 • Εξάλειψη ανάγκης για διερευνητική χειρουργική επέμβαση και βιοψία.
 • Υποχώρηση ακτινοβολίας στο σώμα του ασθενή, χωρίς άμεσες παρενέργειες.

Οι κίνδυνοι περιορίζονται στα εξής:

 • Υπάρχει πάντα μια πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου από την έκθεση στην ακτινοβολία. Ωστόσο, το κέρδος από μια ακριβή διάγνωση υπερβαίνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
 • Η αξονική τομογραφία γενικά δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες, εκτός εάν είναι απαραίτητη από ιατρική άποψη λόγω του δυνητικού κινδύνου για το μωρό. Αυτός ο κίνδυνος είναι είναι όμως αμελητέος όταν πρόκειται για αξονική τομογραφία εγκεφάλου, καθώς αυτός βρίσκεται μακρυα από την κοιλιακή χώρα της μητέρας.
 • Ο κίνδυνος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε σκιαγραφικά υλικά αντίθεσης που περιέχουν ιώδιο είναι εξαιρετικά σπάνιος και τα τμήματα ακτινολογίας είναι άρτια εξοπλισμένα για να τα αντιμετωπίσουν.

Μειονέκτημα της αξονικής εγκεφάλου

Σε σύγκριση με την μαγνητική τομογραφία , οι ακριβείς λεπτομέρειες του μαλακού ιστού του εγκεφάλου, είναι λιγότερο ορατές σε τομογραφικές ανιχνεύσεις. Η αξονική τομογραφία δεν είναι ευαίσθητη στην ανίχνευση φλεγμονής των μηνιγγών – των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) και αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) η διαδικασία της αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου είναι απλή. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά (συνολικός χρόνος στην αίθουσα).  Αφού ο εξεταζόμενος αφαιρέσει οτιδήποτε μεταλλικό έχει πάνω του, ξαπλώνει στο ειδικό εξεταστήριο όπου και παραμένει για μερικά δευτερόλεπτα σε ακινησία.

Ενδέχεται, στην αρχή της διαδικασίας να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας. Η μόνη παρενέργεια που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ελαφριά φαγούρα και αίσθημα ζέστης για λίγο χρονικό διάστημα. Εξαιρετικά σπάνια παρατηρείται αλλεργική αντίδραση η οποία και αντιμετωπίζεται άμεσα στο ιατρικό μας κέντρο.

Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ), η αξονική τομογραφία εγκεφάλου πραγματοποιείται με το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, AQUILION 16. Το AQUILION 16 είναι ένας Αξονικός Τομογράφος, που μπορεί να υποστηρίξει με πρωτοποριακές δυνατότητες την πραγματοποίηση εξετάσεων, με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, σε μικρό χρονικό διάστημα και με μείωση της ακτινοβολίας πάνω από 40%.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, επικοινωνήστε με το διαγνωστικό κέντρο Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα).

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα