Η φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH) είναι μια ορμόνη που παράγεται στον πρόσθιο ή μπροστινό, υπόφυση στον εγκέφαλο. Η λειτουργία της ACTH είναι η ρύθμιση των επιπέδων της στεροειδούς ορμόνης κορτιζόλης, η οποία απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια. Η φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη είναι επίσης γνωστή ως:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Μια εξέταση φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης μετρά τα επίπεδα τόσο της ACTH όσο και της κορτιζόλης στο αίμα και βοηθάει τον γιατρό σας να ανιχνεύει ασθένειες που σχετίζονται με υπερβολική ή πολύ μικρή κορτιζόλη στο σώμα. Πιθανές αιτίες αυτών των ασθενειών περιλαμβάνουν:
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην πάρετε τα στεροειδή φάρμακα πριν από την εξέταση σας. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Η εξέταση γίνεται συνήθως το πρωί. Τα επίπεδα φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης είναι τα υψηλότερα, μόλις ξυπνήσατε. Ο γιατρός σας πιθανόν να προγραμματίσει την εξέταση σας, πολύ νωρίς το πρωί.
Τα επίπεδα της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης ελέγχονται με τη χρήση δείγματος αίματος. Ένα δείγμα αίματος λαμβάνεται τραβώντας αίμα από μια φλέβα, συνήθως από το εσωτερικό του αγκώνα. Η λήψη δείγματος αίματος περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης, αν έχετε συμπτώματα υπερβολικής ή πολύ χαμηλής κορτιζόλης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ευρέως από άτομο σε άτομο και συχνά αποτελούν ένδειξη πρόσθετων προβλημάτων υγείας.
Εάν έχετε υψηλό επίπεδο κορτιζόλης, μπορεί να έχετε:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Τα συμπτώματα της χαμηλής κορτιζόλης περιλαμβάνουν:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Η διάγνωση των ασθενειών της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλει περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις και να κάνει μια φυσική εξέταση για να μπορέσει να κάνει μια διάγνωση.
Για όγκους που εκκρίνουν φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη, συνήθως υποδεικνύεται χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές, φάρμακα όπως η καργεργολίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ομαλοποίηση των επιπέδων κορτιζόλης. Ο υπερκορεσολισμός που οφείλεται σε όγκους επινεφριδίων απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.
Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.
Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.