Τεστ ΠΑΠ | Προετοιμασία, διαδικασία & αποτελέσματα, τιμή 13€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Τι είναι το τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Ελέγχει την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο. Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα της μήτρας.

Σε ένα τεστ ΠΑΠ, τα κύτταρα από τον τράχηλό σας απομακρύνονται απαλά και στη συνέχεια εξετάζονται για μη φυσιολογική ανάπτυξη. Η εξέταση δεν πονάει (μία στιγμιαία μικρή ενόχληση είναι φυσιολογική) και τα αποτελέσματα βγαίνουν σύντομα.

Ποιος χρειάζεται ένα τεστ Παπανικολάου;

Οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τακτικό τεστ Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ή λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστείτε πιο συχνές εξετάσεις εάν:

 • – Είστε HIV-θετική
 • – Έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση οργάνου.
 • – Ο ιός HPV είναι ένας ιός που προκαλεί κονδυλώματα. Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18 του HPV. Εάν έχετε HPV, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • – Θα πρέπει να κάνετε τεστ ΠΑΠ τακτικά, ακόμα και αν βρίσκεστε σε μονογαμική σχέση. Και αυτό επειδή ο ιός HPV μπορεί να είναι αδρανής για χρόνια, και στη συνέχεια να ξαφνικά ενεργοποιηθεί.

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών με ιστορικό φυσιολογικών αποτελεσμάτων των test Pap είναι πιθανό να σταματήσουν να κάνουν τη συγκεκριμένη προληπτική εξέταση.


τεστ παπ τιμή

Τεστ ΠαΠ και σεξουαλική δραστηριότητα

Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας από ιογενείς λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, συνιστάται όλες οι γυναίκες να ξεκινήσουν την πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τεστ ΠΑΠ ανά τριετία, από την ηλικία των 21 ετών.

Το πόσο συχνά χρειάζεστε ένα τεστ Παπανικολάου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του κινδύνου σας. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παρακάτω:

 • 1. <21 ετών, όχι σεξουαλικά ενεργή, χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν χρειάζεται τεστ ΠΑΠ.
 • 2. <21 ετών, σεξουαλικά ενεργή.Τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
 • 3. 21-29 ετών. Τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
 • 4. 30-65 ετών, κάθε 3-5 χρόνια εάν τα προηγούμενα τεστ Παπανικολάου και η εξέταση HPV είναι αρνητικά.
 • 5. 65 ετών και άνω μπορεί να μην χρειάζεστε πλέον τεστ Παπανικολάου. Συζητήστε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας.

 

Προετοιμασία για ένα τεστ Παπανικολάου

Ενημερώστε τον γιατρό για τον κύκλο της περιόδου σας, γιατί μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματά σας (η εξέταση συνήθως πραγματοποιείται συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου). Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή 2 μέρες πριν από την εξέταση.

Χαλαρώστε. Πάρτε βαθιές αναπνοές και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμες. Τα τεστ Παπανικολάου καλύπτονται από τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα, αν και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε κάποια συμμετοχή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να έχετε ένα τεστ Παπανικολάου κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης. Μετά από αυτό, η εξέταση μπορεί να είναι πιο οδυνηρή. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να αυξήσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός test Pap;

Το Τεστ Παπανικολάου μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά η εξέταση είναι πολύ γρήγορη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα βρεθείτε ξαπλωμένη σε ένα τραπέζι εξέτασης. Ο γιατρός σας θα εισάγει αργά μια συσκευή που ονομάζεται speculum στον κόλπο σας. Αυτή η συσκευή διατηρεί τα κολπικά τοιχώματα ανοιχτά και παρέχει πρόσβαση στον τράχηλο. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα πάρει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να πάρει αυτό το δείγμα. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ελαφρά ώθηση και ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σύντομης απόξεσης.

Το δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας θα κρατηθεί και θα σταλεί σε ένα εργαστήριο που θα εξεταστεί για την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα ενός τεστ ΠΑΠ;

Υπάρχουν δυο πιθανά αποτελέσματα από ένα τεστ Παπανικολάου: φυσιολογικό ή μη φυσιολογικό.

Φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου

Εάν τα αποτελέσματά σας είναι φυσιολογικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα. Τα φυσιολογικά αποτελέσματα αναφέρονται μερικές φορές και ως «αρνητικά«. Αν τα αποτελέσματά σας είναι φυσιολογικά, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε ένα τεστ Παπανικολάου για άλλα τρία χρόνια.

Μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι μη φυσιολογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Απλά σημαίνει ότι υπάρχουν μη φυσιολογικές κυψελίδες στον τράχηλό σας, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι προκαρκινικές. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα μη φυσιολογικών κυττάρων:

 • – άτυπα,
 • – ήπια,
 • – μέτρια,
 • – σοβαρή δυσπλασία,
 • – καρκίνωμα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αυξήσετε τη συχνότητα των test Pap ή να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης κολποσκοπίας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει φως και μεγέθυνση για να δει τους κόλπους και τους τραχηλικούς ιστούς πιο ξεκάθαρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πάρει ένα δείγμα του ιστού του τραχήλου της μήτρας, για μια εξέταση που ονομάζεται βιοψία.

Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα;

Τα τεστ Παπανικολάου είναι πολύ ακριβή και οι τακτικές εξετάσεις Pap μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θνησιμότητα κατά 80% . Μπορεί να είναι άβολα, αλλά η σύντομη ταλαιπωρία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας.

Ο κύριος σκοπός του test Pap είναι να προσδιοριστούν οι κυτταρικές αλλαγές στον τράχηλο, οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν από τον HPV. Με την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας νωρίς με ένα τεστ Παπανικολάου, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει πριν εξαπλωθεί και γίνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HPV και θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Παπανικολάου τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

Η εξέταση δεν ανιχνεύει άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Μπορεί περιστασιακά να ανιχνεύσει κυτταρική ανάπτυξη που υποδηλώνει άλλους καρκίνους, αλλά δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτό το σκοπό.

Το διαγνωστικό μας κέντρο εξυπηρετεί όλη την Αθήνα και μεταξύ άλλων και τις περιοχές Καλλιθέα, Μοσχάτο, Πετράλωνα, Ταύρος, Κουκάκι, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε το κόστος της εξέτασης και να κλείσετε ραντεβού για test παπ.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα