Εξετάσεις Θυρεοειδή | Διαδικασία & αποτελέσματα
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξετάσεις Θυρεοειδή
Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδή είναι μια σειρά εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας σας. Οι διαθέσιμες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα T3, T3RU, T4 και TSH.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από τις διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός , η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση.

  1. Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες: τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4) . Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως αύξηση βάρουςέλλειψη ενέργειας και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
  2. Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια βάρουςυψηλά επίπεδα άγχους, τρόμο και αίσθημα ύπαρξης σε υψηλά επίπεδα. Αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός.

Συνήθως, ένας γιατρός που ανησυχεί για τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών θα συστήσει ευρείες εξετάσεις θυρεοειδή, όπως η δοκιμασία T4 ή η ορμόνη διέγερσης θυρεοειδούς (TSH) . Εάν τα αποτελέσματα αυτά επανέλθουν σε μη φυσιολογικές τιμές, ο γιατρός σας θα δώσει περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.

 

Πως λειτουργεί ο θυρεοειδής και γιατί γίνονται οι εξετάσεις.

Η κύρια ορμόνη θυρεοειδούς που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα είναι η θυροξίνη, που ονομάζεται επίσης Τ4 επειδή περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου. Για να ασκήσει τα αποτελέσματά του, το Τ4 μετατρέπεται σε τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) με την απομάκρυνση ενός ατόμου ιωδίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο ήπαρ και σε ορισμένους ιστούς όπου η Τ3 δρα, όπως στον εγκέφαλο.

Η ποσότητα του Τ4 που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από μια άλλη ορμόνη, η οποία γίνεται στον αδένα της υπόφυσης που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, που ονομάζεται θυρεοειδής διεγερτική ορμόνη (συντομογραφία TSH). Το ποσό της TSH που στέλνει η υπόφυση στην κυκλοφορία του αίματος εξαρτάται από την ποσότητα του Τ4 που βλέπει η υπόφυση. Εάν η υπόφυση βλέπει πολύ λίγο T4, τότε παράγει περισσότερο TSH για να πει στον θυρεοειδή αδένα να παράγει περισσότερο T4. Μόλις η Τ4 στην κυκλοφορία του αίματος υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο, η παραγωγή TSH της υπόφυσης διακόπτεται.

Στην πραγματικότητα, ο θυρεοειδής και η υπόφυση ενεργούν με πολλούς τρόπους, όπως ένας θερμαντήρας και ένας θερμοστάτης. Όταν ο θερμαντήρας είναι απενεργοποιημένος και γίνεται κρύος, ο θερμοστάτης διαβάζει τη θερμοκρασία και ανάβει τον θερμαντήρα. Όταν η θερμότητα ανεβαίνει σε κατάλληλο επίπεδο, ο θερμοστάτης το ανιχνεύει και απενεργοποιεί τον θερμαντήρα.

Τα Τ4 και Τ3 κυκλοφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου συνδεδεμένα με συγκεκριμένες πρωτεΐνες μεταφοράς και υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδό τους στο αίμα, προκαλώντας επίσης μεταβολές στα επίπεδα Τ4 και Τ3 (συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Λήψη αίματος για εξετάσεις θυρεοειδή

Συζητήστε με το γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε και ενημερώστε το γιατρό σας αν είστε έγκυος . Ορισμένα φάρμακα και η έγκυος μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του θυρεοειδή σας.

Μια λήψη αίματος, επίσης γνωστή ως φλεβοκέντηση, είναι μια διαδικασία που εκτελείται σε εργαστήριο ή γραφείο γιατρού. Όταν φτάσετε στο χώρο της αιμοληπτικής εξέτασης, θα σας ζητηθεί να καθίσετε σε μια άνετη καρέκλα. Αν φοράτε μακριά μανίκια, θα σας ζητηθεί να ανασηκώσετε ένα μανίκι.

Ένας τεχνικός ή μια νοσοκόμα θα δέσει μια ζώνη από καουτσούκ σφιχτά γύρω από το βραχίονά σας για να κάνει τις φλέβες να γεμίσουν με αίμα. Μόλις ο τεχνικός βρει μια κατάλληλη φλέβα, θα βάλει μια βελόνα κάτω από το δέρμα και μέσα στη φλέβα. Μπορεί να αισθανθείτε ένα αιχμηρό τσίμπημα όταν η βελόνα τρυπά το δέρμα σας. Ο τεχνικός θα συλλέξει το αίμα σας σε δοκιμαστικούς σωλήνες και θα το στείλει σε εργαστήριο για ανάλυση.

Όταν ο τεχνικός έχει συγκεντρώσει το ποσό του αίματος που απαιτείται για τις εξετάσεις θυρεοειδή, θα αποσύρει τη βελόνα και θα ασκήσει πίεση στην πληγή διάτρησης μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Ο τεχνικός θα τοποθετήσει έπειτα έναν μικρό επίδεσμο πάνω από την πληγή.

Θα μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας συνήθεις δραστηριότητες.

Παρενέργειες από εξετάσεις θυρεοειδή και μετέπειτα φροντίδα

Η λήψη αίματος για τις εξετάσεις θυρεοειδή είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ελάχιστα επεμβατική. Κατά τη διάρκεια των ημερών αμέσως μετά την αιμοληψία, μπορεί να παρατηρήσετε ελαφρά μώλωπα ή πόνο στην περιοχή όπου εισήχθη η βελόνα.
Εάν αντιμετωπίζετε πολύ πόνο ή εάν η περιοχή γύρω από την παρακέντηση γίνει κόκκινη και διογκωμένη, επισκεφτείται αμέσως το γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις λοίμωξης.

 

Κατανόηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων θυρεοειδή

 

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θυρεοειδή T4 και TSH

Η εξέταση T4 και η εξέταση TSH είναι οι δύο πιο συνήθεις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς. Συνήθως εκτελούνται μαζί.

Η εξέταση T4 είναι γνωστή ως εξέταση θυροξίνης. Ένα υψηλό επίπεδο Τ4 υποδεικνύει έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμό). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, απρογραμμάτιστη απώλεια βάρους, τρόμο και διάρροια . Το μεγαλύτερο μέρος του Τ4 στο σώμα σας είναι δεσμευμένο σε πρωτεΐνες. Ένα μικρό τμήμα του Τ4 δεν είναι και αυτό ονομάζεται ελεύθερο Τ4. Το ελεύθερο T4 είναι η μορφή που είναι άμεσα διαθέσιμη για τη χρήση του σώματός σας. Μερικές φορές ελέγχεται επίσης το ελεύθερο επίπεδο T4 μαζί με τη δοκιμή T4. Η εξέταση TSH μετρά το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς στο αίμα σας. Η TSH έχει φυσιολογικό εύρος δοκιμών μεταξύ 0,4 και 4,0 εκατομμυρίων διεθνών μονάδων ορμόνης ανά λίτρο αίματος (mIU / L).

Εάν στις εξετάσεις θυρεοειδή παρουσιάσετε σημεία υποθυρεοειδισμού και έχετε τιμή TSH μεγαλύτερη από 2,0 mIU / L, κινδυνεύετε να προχωρήσετε στον υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση, κατάθλιψη και εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα θέλει να πραγματοποιήσει εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αποφασίσει να σας θεραπεύσει με φάρμακα, όπως η λεβοθυροξίνη , για να διευκολύνει τα συμπτώματά σας.

Τόσο οι εξετάσεις θυρεοειδή Τ4 όσο και TSH διεξάγονται σε νεογέννητα μωρά για την ταυτοποίηση ενός θυρεοειδούς αδένα χαμηλής λειτουργίας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται συγγενής υποθυρεοειδισμός, μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές αναπηρίες.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θυρεοειδή Τ3

Η εξέταση του θυρεοειδή Τ3 ελέγχει τα επίπεδα της ορμόνης τριϊωδοθυρονίνης. Συνήθως γίνεται εάν οι εξετάσεις T4 και οι εξετάσεις TSH υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό. Η εξέταση Τ3 μπορεί επίσης να παραγγελθεί εάν εμφανίζετε ενδείξεις υπερενεργού θυρεοειδούς αδένα και το T4 και TSH δεν είναι ανυψωμένα .

Το φυσιολογικό εύρος για το Τ3 είναι 100-200 νανογραμμάρια ορμόνης ανά δεκαδικό λίτρο αίματος (ng / dL). Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα δείχνουν συχνότερα μια κατάσταση
που ονομάζεται νόσο του Grave . Αυτή είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που σχετίζεται με υπερθυρεοειδισμό.

Τα αποτελέσματα της ρητίνης Τ3

Μια εξέταση ρητίνης Τ3, επίσης γνωστή ως T3RU, είναι μια εξέταση αίματος του θυρεοειδή που μετρά την ικανότητα δέσμευσης μιας ορμόνης που ονομάζεται σφαιρίνη δέσμευσης θυροξίνης (TBG) . Εάν το επίπεδο T3 σας είναι αυξημένο, η ικανότητα σύνδεσης TBG θα πρέπει να είναι χαμηλή.

Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα TBG συχνά υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με τα νεφρά ή με το σώμα να μην έχει αρκετή πρωτεΐνη. Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα TBG υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οφείλονται στην εγκυμοσύνη, στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οιστρογόνα, στην παχυσαρκία ή στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης .

Τι γίνεται αν οι εξετάσεις του θυρεοειδή δεν είναι φυσιολογικές;

Εάν οι εξετάσεις θυρεοειδή που κάνατε υποδηλώνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας σας είναι υπερδραστήριας ή ανενεργός, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα του θυρεοειδή. Αυτή η εξέταση του θυρεοειδή θα ελέγξει για διαρθρωτικά προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα και τυχόν όγκους που μπορεί να προκαλούν προβλήματα
Εάν η υπερηχογραφική σάρωση είναι φυσιολογική, ο γιατρός σας πιθανόν θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τη ρύθμιση της δραστηριότητας του θυρεοειδούς σας.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα