Εξέταση Ανδροστενεδιόνης Ορμόνης | Προετοιμασία & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξέταση Ανδροστενεδιόνης Ορμόνης
Αυτή η εξέταση μετρά την ποσότητα της ανδροστενεδιόνης (στεροειδούς ορμόνης) στο αίμα. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν υπόνοιες για σύνδρομα virilizing σε γυναίκες (συνθήκες όπου τα θηλυκά αναπτύσσουν αρσενικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά). Η εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης χρησιμοποιείται επίσης όταν υπάρχει υποψία για κατάχρηση αναβολικών στεροειδών. Άλλη ονομασία για την εξέταση είναι: Επίπεδα ανδροστενεδιόνου ορού.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν μια ιατρική κατάσταση βελτιώνεται ή επιδεινώνεται. Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας ενός φαρμάκου ή ενός σχεδίου θεραπείας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορούν να παραγγελθούν για επαγγελματικούς ή νομικούς λόγους.

Πότε γίνονται εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης;

Πότε και πόσο συχνά διεξάγονται εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο χρόνος των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να βασίζεται στα αποτελέσματα ή στην ολοκλήρωση άλλων εξετάσεων ή θεραπειών. Οι εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορούν να διεξαχθούν αμέσως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή οι εξετάσεις μπορεί να καθυστερήσουν όταν μια κατάσταση αντιμετωπίζεται ή παρακολουθείται. Μια εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορεί να προταθεί ή να καταστεί αναγκαία όταν εμφανιστούν ορισμένα σημεία ή συμπτώματα.

Λόγω αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας λειτουργεί φυσιολογικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ενδέχεται να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Η ηλικία ή το φύλο του ατόμου που εξετάζεται μπορεί να επηρεάσει πότε και πόσο συχνά απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος. Οι χρόνιες ή προοδευτικές καταστάσεις ενδέχεται να χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση μέσω της χρήσης εργαστηριακών εξετάσεων. Οι συνθήκες που επιδεινώνονται και βελτιώνονται μπορεί επίσης να χρειάζονται συχνή παρακολούθηση. Ορισμένες εξετάσεις ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορούν να επαναληφθούν για να επιτευχθεί μια σειρά αποτελεσμάτων ή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν οι εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα αποτελέσματα.

 

Πώς πρέπει να ετοιμαστώ για την εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης;

Πριν συλλέξετε αίμα, πείτε στον αιματολήπτη εάν είστε αλλεργικός στο λατέξ. Ενημερώστε τον αιματολήπτη εάν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή χρησιμοποιείτε ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα που προκαλεί υπερβολική αιμορραγία.

Ενημερώστε τον αιματολήπτη σε ποιο στάδιο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου βρίσκεστε τη στιγμή της εξέτασης ανδροστενεδιόνης ορμόνης.

Αφού συλλεχθεί από τη φλέβα σας δείγμα αίματος, μπορεί να τοποθετηθεί επίδεσμος, βαμβακερή σφαίρα ή γάζα στην περιοχή όπου εισήχθη η βελόνα. Μπορεί να σας ζητηθεί να ασκήσετε πίεση στην περιοχή. Αποφύγετε την έντονη άσκηση αμέσως μετά την λήψη του αίματος σας.

Ποια είναι τα φυσιολογικά αποτελέσματα για την εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης;

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανδροστενεδιόνης ορμόνης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό υγείας, τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή και πολλούς άλλους παράγοντες. Εάν τα αποτελέσματά σας είναι διαφορετικά από τα αποτελέσματα που προτείνονται παρακάτω, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε μια ασθένεια. Τα ακόλουθα θεωρούνται ως κανονικά αποτελέσματα για την εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης:
Γυναίκα, 1 έως 10 έτη: 0,3-1,7 nmol / L
Γυναίκα, 10 έως 17 ετών: 0,3-8,4 nmol / L
Ενήλικες γυναίκες: 3-9,6 nmol / L
Ενήλικες άντρες: 2,6-7,2 nmol / L

Τι πρέπει να κάνω μετά την εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης;

Η παρακολούθηση της φροντίδας διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την εξέταση ανδροστενεδιόνης ορμόνης. Μερικές φορές δεν υπάρχει συνέχεια μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί ή να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση. Ορισμένα παραδείγματα παρακολούθησης συμπεριλαμβάνουν αλλαγές στα φάρμακα ή τα προγράμματα θεραπείας, παραπομπή σε έναν ειδικό και πρόσθετες εξετάσεις.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα