Η σημασία της ψηφιακής μαστογραφίας
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του δέρματος, και αντιπροσωπεύει το 14% όλων των νέων καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 55 έως 64 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες η ασθενής να επιτύχει ίαση και επίσης μειώνει τη νοσηρότητα των θεραπειών. Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να βελτιώνονται και έχουν συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μέσω του ψηφιακού μαστογραφικού ελέγχου είχε μεγαλύτερο συνολικό αντίκτυπο στη μείωση της θνησιμότητας.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας συνιστά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού για όλες τις γυναίκες μέσου κινδύνου από την ηλικία των 40 ετών. Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συνηθέστερα με ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού και μαγνητική τομογραφία.
Η ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μαστού με βάση τα χαρακτηριστικά των ιστών. Ο μαστός αποτελείται από λίπος και ινοαδενικό ιστό, με το παρέγχυμα του μαστού να αποτελείται από ένα ζωντανό δίκτυο εξωκρινών αδένων, αγωγών, στρωματικών συνδετικών ιστών, αγγείων και νεύρων. Ο μαστός συνήθως χωρίζεται σε τεταρτημόρια για ευκολία εντοπισμού και εξέτασης. Αυτό γίνεται με την κατάτμηση του μαστού σε μεσαία/πλάγια και άνω/κάτω στοιχεία χρησιμοποιώντας τη θηλή ως σημείο αναφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άνω έξω τεταρτημόρια των μαστών συχνά περιέχουν ιστό μαστού που εκτείνεται στη μασχάλη. Επιπλέον, ένα από τα κύρια δίκτυα λεμφικής παροχέτευσης του μαστού διέρχεται από τη μασχάλη και μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία μη φυσιολογικοί λεμφαδένες με την απεικόνιση αυτής της περιοχής.
Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου ετησίως και μπορεί να ωφεληθούν από συμπληρωματικό έλεγχο με υπερηχογράφημα μαστού και πιθανώς μαγνητική τομογραφία μαστού. Το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρακολούθηση του πυκνού ινοαδενικού ιστού του μαστού.
Οι γυναίκες με 20% ή υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη ζωή τους θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Εκτός από τις συμπληρωματικές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου, αυτές οι ασθενείς επωφελούνται επίσης από την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε μικρότερη ηλικία. Αυτές είναι:
• Γυναίκες με συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων των BRCA 1 και 2.
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγένεια Α’ βαθμού, ακόμη και με απουσία γνωστής γονιδιακής μετάλλαξης (Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να ξεκινούν ψηφιακή μαστογραφία δέκα χρόνια πριν από την ηλικία στην οποία ο νεότερος συγγενής πρώτου βαθμού εμφάνισε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, με την προειδοποίηση ότι αυτοί οι ασθενείς δεν πρέπει να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο πριν από την ηλικία των 30 ετών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτοί οι ασθενείς μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία στην ιονίζουσα ακτινοβολία, στην οποία βασίζεται η ψηφιακή μαστογραφία)
• Γυναίκες που έχουν λάβει ακτινοθεραπεία θώρακα μεταξύ 10 και 30 ετών.
Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας είναι ότι γίνεται λεπτομερής εξέταση και ανάλυση των τεταρτημορίων του μαστού χωρίς μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας, με μισή χρονική διάρκεια από την απλή καθώς και με μεγαλύτερη ευαισθησία.