Οι τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται στο λαιμό σας, στην άκρη του θυρεοειδούς αδένα. Είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου, βιταμίνης D και φωσφόρου στο αίμα και τα οστά σας.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται παραθυρεοειδής ορμόνη (PTH), επίσης γνωστή ως παραθυρορμόνη. Η παραθυρορμόνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Οι ανισορροπίες ασβεστίου στο αίμα μπορεί να είναι σημάδι παραθυρεοειδούς αδένος ή προβλημάτων Παραθορμόνης. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σηματοδοτούν τους παραθυρεοειδείς αδένες για απελευθέρωση της Παραθορμόνης.
Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά, οι παραθυρεοειδείς αδένες αυξάνουν την παραγωγή ΡΤΗ. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου είναι υψηλά, οι αδένες επιβραδύνουν την έκκριση της PTH.
Ορισμένα συμπτώματα και ιατρικές παθήσεις μπορεί να κάνουν τον γιατρό σας να ζητήσει την εξέταση της ποσότητας της Παραθορμόνης στο αίμα σας. Λόγω της σχέσης μεταξύ ασβεστίου και παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα, και οι δύο εξετάζονται συχνά ταυτόχρονα.
Τα υγιή επίπεδα ασβεστίου είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί εξέταση παραθορμόνης εάν:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Πάρα πολύ ασβέστιο μπορεί να αποτελεί ένδειξη υπερπαραθυρεοειδισμού. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερδραστήρια αδένα του παραθυρεοειδούς που παράγουν υπερβολική ποσότητα παραθορμόνης ορμόνης. Η περίσσεια ασβεστίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και εγκεφαλικές ανωμαλίες.
Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να είναι σημάδι υπο-παχυρεοειδισμού. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπολειτουργικούς παραθυρεοειδείς αδένες που δεν παράγουν αρκετή παραθορμόνης ορμόνης. Το ανεπαρκές ασβέστιο στο αίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Οι κίνδυνοι μιας εξέτασης παραθορμόνης είναι ήπιας μορφής. Μπορεί να περιλαμβάνουν:
.elementor-widget-container ul {
list-style: disc;</span hidden>
}</span hidden>
Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματά της εξέτασης της παραθορμόνης και του ασβεστίου, για να αξιολογήσει εάν τα επίπεδα σας βρίσκονται εντός των κανονικών ορίων. Εάν η παραθυρορμόνη και το ασβέστιο βρίσκονται σε ισορροπία, οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι πολύ πιθανό να λειτουργούν σωστά.
Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι χαμηλά, μπορεί να έχετε μια κατάσταση που προκαλεί χαμηλά επίπεδα ασβεστίου. Ή, μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με τους παραθυρεοειδείς αδένες σας που προκαλεί υποπαραθυρεοειδισμό. Τα χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης μπορεί να υποδηλώνουν:
Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι υψηλά, θα μπορούσατε να έχετε υπερπαραθυρεοειδισμό. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός οφείλεται συνήθως σε καλοήθεις παραθυρεοειδείς όγκους. Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι φυσιολογικά και τα επίπεδα ασβεστίου είναι χαμηλά ή υψηλά, το ζήτημα μπορεί να μην είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες σας. Τα υψηλά επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν:
Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης ή του ασβεστίου είναι υπερβολικά υψηλά ή πολύ χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις για να προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το πρόβλημα.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.
Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.
Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.