Εξέταση Γοναδοτροπίνης ορμόνης | Διαδικασία, Αποτελέσματα
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξέταση Γοναδοτροπίνης ορμόνης
Η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) είναι μια σημαντική ορμόνη που παράγουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστή ως γοναδοτροπίνη και επηρεάζει τα σεξουαλικά όργανα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Για τις γυναίκες, επηρεάζει τις ωοθήκες, και στους άντρες, επηρεάζει τους όρχεις. Η LH παίζει ρόλο στην εφηβεία, την εμμηνόρροια και τη γονιμότητα.

Η ποσότητα γοναδοτροπίνης στο αίμα σας μπορεί να υποδηλώνει τα υποκείμενα προβλήματα που σχετίζονται με διάφορα θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

Τι είναι η γοναδοτροπίνη ορμόνη;

Η γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον αδένα της υπόφυσης. Η υπόφυση βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και είναι περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Αν είστε γυναίκα, η γοναδοτροπίνη είναι ένα σημαντικό μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Λειτουργεί με ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH), η οποία είναι μια άλλη γοναδοτροπίνη που παράγεται στην υπόφυση. Η FSH διεγείρει τον ωοθηκικό θυλάκιο, προκαλώντας την ανάπτυξη ενός αυγού. Επίσης προκαλεί την παραγωγή οιστρογόνων στο θυλάκιο.

Η αύξηση των οιστρογόνων λέει στον υποφυσιακό αδένα σας να σταματήσει την παραγωγή της FSH και να αρχίσει να παράγει περισσότερη γοναδοτροπίνη . Η μετατόπιση σε γοναδοτροπίνη προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, μια διαδικασία που ονομάζεται ωορρηξία . Στο άδειο θυλάκιο, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται, μετατρέποντάς το σε ωχρό σώμα . Αυτή η δομή απελευθερώνει την προγεστερόνη, μια ορμόνη απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Εάν δεν σημειωθεί εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν και ο κύκλος ξεκινά ξανά.

Εάν είστε άνδρας, η υπόφυση σας παράγει επίσης γοναδοτροπίνη. Η ορμόνη δεσμεύεται με υποδοχείς σε ορισμένα κύτταρα των όρχεων που ονομάζονται κύτταρα Leydig. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης , μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

 

Τι είναι η εξέταση αίματος για την γοναδοτροπίνη ορμόνη;

Μια εξέταση αίματος γοναδοτροπίνης μετράει την ποσότητα LH στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν είστε γυναίκα, η ποσότητα αυτής της ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματός σας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τον κύκλο της εμμηνόρροιας. Αλλάζει επίσης με την εγκυμοσύνη. Εάν ένας γιατρός παραγγείλει μια εξέταση για γοναδοτροπίνη που σχετίζεται με τη γονιμότητα , μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί πολλαπλές εξετάσεις για την παρακολούθηση των αυξανόμενων και μειούμενων ορμονών. Τα επίπεδα γοναδοτροπίνης μπορούν επίσης να μετρηθούν με ανάλυση ενός δείγματος ούρων.

Αν είστε άνδρας, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ένα τεστ γοναδοτροπίνης για να καθορίσει ένα βασικό επίπεδο LH. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να μετρήσει το επίπεδο γοναδοτροπίνης σας αφού σας χορηγήσει μια ένεση ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH). Η μέτρηση της LH μετά τη λήψη αυτής της ορμόνης μπορεί να ενημερωθεί από το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με την υπόφυση ή με άλλο μέρος του σώματός σας.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητείται εξέταση αίματος για γοναδοτροπίνη ορμόνη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος γοναδοτροπίνης . Τα επίπεδα γοναδοτροπίνης σχετίζονται με τα εμμηνορροϊκά προβλήματα, τη γονιμότητα και την έναρξη της εφηβείας. Παραδείγματα περιπτώσεων όπου ένας γιατρός μπορεί να διατάξει μια εξέταση αίματος LH περιλαμβάνουν:

  • Μια γυναίκα έχει δυσκολία να μείνει έγκυος.
  • Μια γυναίκα έχει ακανόνιστες ή απούσες εμμηνορροϊκές περιόδους.
  • Υπάρχει υποψία ότι μια γυναίκα έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση.
  • Ένας άνδρας έχει σημάδια χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης , όπως η χαμηλή μυϊκή μάζα ή η μείωση της σεξουαλικής οδού.
  • Υπάρχει υποψία διαταραχής της υπόφυσης.
  • Ένα αγόρι ή ένα κορίτσι φαίνεται να μπαίνει στην εφηβεία πολύ αργά ή πολύ σύντομα.

 

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος και η εμμηνόπαυση

Εάν έχετε απόντες ή ακανόνιστες περιόδους, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να καθορίσει την ποσότητα γοναδοτροπίνης στην κυκλοφορία του αίματος σας για να βρει μια υποκείμενη αιτία. Τα επίπεδα της LH θα πρέπει να αυξηθούν μετά την εμμηνόπαυση, επειδή οι ωοθήκες σας δεν λειτουργούν πλέον και παίρνουν τα συνθήματα από την γοναδοτροπίνη .

Γονιμότητα

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση αίματος γοναδοτροπίνης εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στη σύλληψη. Τα επίπεδα γοναδοτροπίνης μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με την προμήθεια αυγών στις ωοθήκες μιας γυναίκας και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός ανθρώπου, τα οποία επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Εφηβεία

Για ένα νεότερο άτομο, ένας γιατρός μπορεί να διατάξει μια εξέταση αίματος γοναδοτροπίνης για να βρει τις υποκείμενες αιτίες για καθυστερημένη ή πρόωρη εφηβεία. Ο γιατρός θα εξετάσει εάν ένα άτομο εμφανίζει ή δεν εμφανίζει σημάδια εφηβείας. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση του μαστού και την έμμηνο ρύση στα κορίτσια, την ανάπτυξη των όρχεων και του πέους στα αγόρια και την ηβική ανάπτυξη των μαλλιών τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Εγκυμοσύνη

Μια εξέταση των επιπέδων γοναδοτροπίνης στα ούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει πότε είστε σε ωορρηξία. Όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα επίπεδα γοναδοτροπίνης , αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι η ωοθυλακιορρηξία πιθανόν να εμφανιστεί εντός μιας έως δύο ημερών. Αυτοί οι τύποι εξετάσεων μπορούν να γίνουν στο σπίτι και συχνά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό επιτυγχάνεται με μια εξέταση ούρων και όχι με εξέταση αίματος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εξέταση αίματος γοναδοτροπίνης ορμόνης;

Δεν υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αιμοληψία. Η περιοχή της βελόνας μπορεί να εμφανίσει μώλωπες αργότερα, αλλά αν την πιέσετε με έναν επίδεσμο, μπορείτε να μειώσετε αυτήν την πιθανότητα.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα