Αξονική Τραχήλου | Προετοιμασία, διαδικασία, τιμή 59€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Τομογραφία Τραχήλου του Λαιμού

Τι είναι η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

Μια αξονική τομογραφία (CT) τραχήλου του λαιμού χρησιμοποιεί μια ειδική μηχανή ακτίνων Χ για να πάρει λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών μέσα στο σώμα. Οι αξονικές τομογραφίες του λαιμού παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τραυματισμούς του τραχήλου, τους όγκους και άλλες ασθένειες, από άλλους τύπους εξετάσεων ακτίνων Χ. Η αξονική τραχήλου του λαιμού μπορεί επίσης να εμφανίζει οστά, μαλακούς ιστούς και αιμοφόρα αγγεία στις ίδιες εικόνες.

Η αξονική τομογραφία του τραχήλου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση βλαβών που αφορούν τις παρωτίδες, τους σιελογόνους αδένες και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οξείας παραριννοκολπίτιδας. Λαμβάνουμε καθαρή απεικόνιση των αιμοφόρων αγγείων και κομμάτι της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Σε περίπτωση ύπαρξης όγκου γίνεται ακριβή εκτίμηση της έκτασης του.

Πώς λειτουργεί η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

Κατά τη διάρκεια της αξονικής σας τομογραφίας, θα βρίσκεστε ξαπλωμένοι σε ένα τραπέζι μέσα στον αξονικό τομογράφο. Πολλές δέσμες ακτίνων Χ θα περάσουν μέσα από το σώμα σας, καθώς ο σωλήνας ακτίνων Χ θα περιστρέφεται γύρω από σας. Το μηχάνημα θα τραβήξει φωτογραφίες από πολλές γωνίες, σχηματίζοντας εικόνες διατομής (φέτες) του λαιμού σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τις εικόνες σε έναν υπολογιστή.

Σκιαγραφικό αντίθεσης

Μερικοί ασθενείς θα λάβουν σκιαγραφικό υλικό αντίθεσης (χρωστική ακτίνων Χ) κατά τη διάρκεια της σάρωσης τους. Η αντίθεση κάνει ευκολότερη την εμφάνιση των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων στις εικόνες CT.

Προετοιμασία για αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

 1. Θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά την ημέρα της σάρωσης.
 2. Πάρτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας ως συνήθως.
 3. Φορέστε άνετα, χαλαρά ρούχα την ημέρα της σάρωσης.

Πριν από τη αξονική λαιμού:

 1. Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό ή τον τεχνολόγο CT εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυες.
 2. Ορισμένα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την ευκρίνεια των εικόνων τομογραφικών εικόνες. Μπορεί να σας ζητήσουν να αφαιρέσετε:
 • – Οποιαδήποτε ρούχα με φερμουάρ ή κουμπωτά
 • – Κοσμήματα, γυαλιά, βοηθήματα ακοής, και αφαιρούμενη οδοντιατρική εργασία.
 • – Εάν θα λάβετε σκιαγραφικό για την αξονική σας, θα τοποθετηθεί ένα μικρό ενδοφλέβιο (IV) σωληνάκι στη φλέβα του βραχίονα σας. Αυτό θα γίνει πριν εισέλθετε στην αίθουσα για την αξονική τομογραφία του τραχήλου του λαιμού.

 

Πριν από την αξονική τραχήλου, ο τεχνολόγος CT του ιατρείου θα σας ρωτήσει αν:

   • Είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακα ή ιώδιο. Πολλοί τύποι αντίθεσης περιέχουν ιώδιο. Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στην αντίθεση στο παρελθόν, θα σας ζητήσει να πάρετε φάρμακο για να αποτρέψετε μια αντίδραση στο σκιαγραφικό, πριν από τη σάρωση.
   • Έχετε άσθμα, διαβήτη, καρδιακό πρόβλημα, πολλαπλό μυέλωμα ή νεφρική νόσο. Αυτές οι συνθήκες υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αντίδρασης στο σκιαγραφικό. Για παράδειγμα, η νεφροπάθεια καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να αφαιρέσει το σκιαγραφικό από την κυκλοφορία του αίματός σας.

    

   Μπορεί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος να μένει μαζί μου κατά τη διάρκεια της αξονικής τραχήλου;

   Επειδή η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες, το πιθανότερο είναι να μην έχετε κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο σας στην αίθουσα αξονικής, κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
   Για τους νέους ασθενείς, ένας γονέας μπορεί να μείνει στην αίθουσα με το παιδί του, για να βοηθήσει στη μείωση του φόβου και να προσφέρει άνεση. Ο γονέας θα πρέπει να φορέσει ποδιά μολύβδου για να περιορίσει την έκθεση στην ακτινοβολία, που χρησιμοποιείται κατά τη σάρωση.

   Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού;

   Ο τεχνολόγος CT θα σας βοηθήσει να τοποθετηθείτε επάνω στο τραπέζι εξέτασης. Πιθανός να χρησιμοποιήσει μαλακούς ιμάντες για να διατηρήσει τον λαιμό σας στη σωστή θέση.

   Ο τεχνολόγος θα εγκαταλείψει έπειτα το δωμάτιο. Θα είστε μόνοι στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της σάρωσης, αλλά ο τεχνολόγος θα μπορεί να δει, να ακούει και να μιλάει μαζί σας μέσω ενδοεπικοινωνίας, ανά πάσα στιγμή.

   Κατά τη διάρκεια της αξονικής τραχήλου του λαιμού πρέπει να είστε ακίνητοι, ενώ το τραπέζι μετακινείται στο κέντρο του σαρωτή. Η ακινησία κατά τη διάρκεια της αξονικής οδηγεί στις καλύτερες εικόνες CT.

   Για τις πρώτες σαρώσεις, ο πίνακας θα μετακινηθεί γρήγορα μέσα στον σαρωτή. Αυτές οι πρώτες σαρώσεις ελέγχουν τη σωστή θέση εκκίνησης. Ο πίνακας θα μετακινηθεί πιο αργά για τις υπόλοιπες σαρώσεις.

   Η αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού μπορεί να διαρκέσει έως και 15 λεπτά. Όλες οι εικόνες θα ελεγχθούν για την ποιότητα τους, πριν φύγετε από το ιατρείο. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες σαρώσεις, αν χρειαστεί.

   Η αξονική τομογραφία είναι ανώδυνη, αλλά μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία από την παραμονή σε ακινησία στο τραπέζι σάρωσης.

   Ανεπιθύμιτες αντιδράσεις σε μια αξονική τραχήλου του λαιμού

   • Μπορεί να παρατηρήσετε ένα ζεστό συναίσθημα κατά τη διάρκεια της ένεσης του σκιαγραφικού. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Θα πρέπει να φύγουν μέσα σε 1 έως 2 λεπτά.
   • Σπάνια, ένας ασθενής νοιώθει φαγούρα και κνίδωση για μερικές ώρες μετά την λήψη του σκιαγραφικού. Ενημερώστε τον γιατρό εάν αυτό σας συμβεί και θα σας δώσει φάρμακο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.
   • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε δύσπνοια, ενημερώστε τον γιατρό αμέσως. Μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση. Ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα θα είναι κοντά σας κατά τη διάρκεια της σάρωσης για να σας βοηθήσει, αν χρειαστεί.
   • Αν είχατε λάβει σκιαγραφικό για την τομογραφία του τραχήλου του λαιμού, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, για να βοηθήσετε τα νεφρά σας να ξεπλύνουν την αντίθεση από το σώμα σας.

    Ποιος ερμηνεύει τα αποτελέσματα της αξονικής τραχήλου και πώς μπορώ να τα αποκτήσω;

    Ένας ακτινολόγος εξειδικευμένος στην ανάγνωση αξονικών τομογραφιών λαιμού θα εξετάσει και θα ερμηνεύσει τις CT εικόνες σας. Ο ακτινολόγος δεν θα μιλήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια λεπτομερή αναφορά στον γιατρό σας που σας παρέπεμψε για την αξονική τομογραφία τραχήλου του λαιμού. Ο δικός σας γιατρός θα μιλήσει μαζί σας για τα αποτελέσματα της σάρωσης. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε το επόμενο βήμα, όπως θεραπεία για κάποιο πρόβλημα, αν απαιτείται.

 

Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) και αξονικές τομογραφίες τραχήλου λαιμού

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) η διαδικασία της αξονικής τομογραφίας τραχήλου είναι πανομοιότυπη με όλες τις αξονικές. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά και ο χρόνος έκθεσης στις ακτίνες είναι μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) η εξέταση γίνεται με τη χρήση του υπερσύγχρονου AQUILION 16. Ο συγκεκριμένος τομογράφος αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι ταχύτατος γι’ αυτό και έχει μειωμένη ακτινοβολία πάνω από 40%, και ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της εξέτασης,

Για ακριβέστερα αποτελέσματα η αξονική του τραχήλου συνήθως συνδυάζεται με μια σειρά άλλων εξετάσεων που μπορεί να είναι ενδοσκόπηση ή μαγνητική, ή βιοψία.

Στο διαγνωστικό κέντρο Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) έχουμε αναβαθμίσει τους χώρους των εξετάσεων τόσο αισθητικά για την διενέργεια των εξετάσεων με άνεση, όσο και τεχνολογικά για την εξασφάλιση όσο είναι δυνατών ασφαλέστερων διαγνώσεων.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα