Ακτινογραφία Λεκάνης – Ισχίων | Διαδικασία & αποτελεσμάτα
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ψηφιακή Ακτινογραφία Λεκάνης – Ισχίων

Η ακτινογραφία λεκάνης – ισχίων πραγματοποιείται για να δούμε τα οστά στο εσωτερικό του σώματος. Οι ακτινογραφίες της λεκάνης και των ισχίων χρησιμοποιούνται για την ανάδειξη οστικής αραίωσης (οστεοπόρωσης) σε προχωρημένο στάδιο και σαν διαγνωστική μέθοδος των οστεοπορωτικών  καταγμάτων και άλλων οστικών παθήσεων.

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες λεκάνης και ισχίων είναι ένα επιπλέον διαγνωστικό εργαλείο στη διάθεση των κλινικών ιατρών. Το διαγνωστικό μας χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή απεικονιστικών ακτινολογικών εικόνων της λεκάνης και των ισχίων. Η ψηφιακή μορφή των ακτινογραφιών δίνει τη δυνατότητα καλύτερης μελέτης και επεξεργασίας από τους ιατρούς.

Το ακτινογραφικό MULTIX TOP, της SΙΕΜΕΝS. σε συνδυασμό με τον ψηφιακό ανιχνευτή DX –D 40 της AGFA, παρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά, ψηφιακές ακτινογραφίες της λεκάνης και των ισχίων, με σημαντικά μειωμένη έκθεση στην ακτινοβολία σε σχέση με τους συμβατικούς ακτινογράφους.

 

Τι είναι μια ακτινογραφία της λεκάνης και των ισχίων;

Μια ψηφιακή ακτινογραφία λεκάνης και ισχίων είναι μια κοινή εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, για να βοηθήσει τους γιατρούς να δουν το εσωτερικό του σώματος, χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξουν με χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τύποι ακτινογραφιών για συγκεκριμένους σκοπούς. Μια ψηφιακή ακτινογραφία της λεκάνης, ισχίων επικεντρώνεται ειδικά στην περιοχή μεταξύ των γοφών σας που κρατά πολλά από τα αναπαραγωγικά και πεπτικά σας όργανα. Η λεκάνη σας αποτελείται από τρία οστά και σχηματίζει επίσης τον ισχίο σας.

Όπως όλες οι ακτινογραφίες, η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, επομένως δεν συνιστάται γενικά για έγκυες γυναίκες ή μικρά παιδιά, εκτός εάν οι κίνδυνοι μη λήψης τους είναι μεγαλύτεροι από ότι η λήψη τους.

Γιατί γίνεται μια ακτινογραφία της λεκάνης και των ισχίων;

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πυελική ακτινογραφία για πολλούς λόγους. Συχνά, μια ακτινογραφία λαμβάνεται μετά από ένα τραυματικό συμβάν, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή μια πτώση. Μια ακτινογραφία λεκάνης, ισχίων μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να ανιχνεύσει διάφορες καταστάσεις, όπως:

  1. Αρθρίτιδα που επηρεάζει το ισχίο σας.
  2. Φλεγμονή στο ισχίο.
  3. Πυελικά κατάγματα.
  4. Εξάρσεις ισχίου.
  5. Δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης ή του ιερού θηλώματος, η οποία ονομάζεται αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
  6. Όγκους.

Κίνδυνοι από την ψηφιακή ακτινογραφίας της λεκάνης και του ισχίου.

Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας. Το επίπεδο έκθεσης θεωρείται ασφαλές για τους ενήλικες αλλά όχι για την ανάπτυξη εμβρύων. Εάν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας πριν από την εξέταση. Μπορεί να σας προτείνει εναλλακτικές μεθόδους εξετάσεων που δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία, όπως σάρωση μαγνητικής τομογραφίας.

Αν κάνετε ψηφιακή ακτινογραφία λεκάνης λόγω τραυματικού γεγονότος που προκαλεί πόνο και ενδεχομένως σπασμένη λεκάνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε επιπλέον πόνο κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας. Η εξέταση απαιτεί να προσαρμόσετε το σώμα σας, έτσι ώστε να μπορούν να ληφθούν σαφείς εικόνες και μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία. Εάν ανησυχείτε, ρωτήστε το γιατρό σας για φάρμακα για τον πόνο πριν από την ακτινογραφία λεκάνης, ισχίου.

Πώς γίνεται η ψηφιακή ακτινογραφία της λεκάνης;

Οι ακτινογραφίες λεκάνης, ισχίου εκτελούνται στο τμήμα ακτινολογίας του νοσοκομείου ή σε διαγνωστικό κέντρο που ειδικεύεται σε ακτινολογικές εξετάσεις. Μόλις είστε πλήρως προετοιμασμένοι, ένας τεχνικός ακτίνων Χ θα σας εξηγήσει πώς να τοποθετήσετε το σώμα σας, για να έχετε τις καλύτερες εικόνες. Ο τεχνικός σας πιθανόν να σας ζητήσει να ξαπλώσετε, να καθίσετε ή να σταθείτε σε διάφορες θέσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ορισμένες εικόνες μπορούν να ληφθούν ενώ στέκεστε μπροστά από μια εξειδικευμένη πλάκα που περιέχει αισθητήρες ακτίνων Χ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τεχνικός θα μετακινήσει μια μεγάλη κάμερα συνδεδεμένη σε ένα χαλύβδινο βραχίονα πάνω από το σώμα σας.

Ενώ οι εικόνες λαμβάνονται, θα πρέπει να κρατήσετε την αναπνοή σας και να παραμείνετε ακίνητοι για να ληφθούν πιο ξεκάθαρες εικόνες. Όταν ο ακτινολόγος σας είναι ικανοποιημένος με τις εικόνες που έχουν ληφθεί, η ψηφιακή ακτινογραφία λεκάνης και ισχίου έχει τελειώσει.

Ο ακτινολόγος θα μεταβιβάσει τις εικόνες σε έναν υπολογιστή και στη συνέχεια θα στείλει τα ευρήματα στον γιατρό σας. Τα αποτελέσματα από την ακτινογραφία λεκάνης, ισχίου μπορεί να είναι διαθέσιμα την ίδια ημέρα.

Ο γιατρός σας θα δει τις ακτινογραφίες και θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση τους. Μπορεί να ζητήσει πρόσθετες ακτινολογικές εξετάσεις της λεκάνης, εξετάσεις αίματος ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για πιο ολοκληρωμένη και ακριβή διάγνωση και να καταλήξει σε ένα σχέδιο θεραπείας.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα