Αξονική Τομογραφία Σπλαχνικού Κρανίου | Διαδικασία, Τιμή 59€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Τομογραφία Σπλαχνικού Κρανίου

Τι είναι μια αξονική σπλαχνικού κρανίου;

Μια αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων χαρακτηριστικών στο εσωτερικό του κεφαλιού σας, όπως το κρανίο, ο εγκέφαλος, οι παραρινικές κόλποι, οι κοιλίες και οι οπές των ματιών. Η αξονική αντιπροσωπεύει υπολογιστική τομογραφία, και αυτός ο τύπος σάρωσης αναφέρεται επίσης ως ανίχνευση σπλαχνικού κρανίου. Μια κρανιακή σάρωση είναι γνωστή και με διάφορα άλλα ονόματα, όπως η σάρωση του εγκεφάλου, η ανίχνευση κεφαλής, η ανίχνευση του κρανίου.

Αυτή η εξέταση είναι μη επεμβατική, που σημαίνει ότι δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Συνήθως προτείνεται από τους γιατρούς η διερεύνηση διαφόρων συμπτωμάτων που αφορούν το νευρικό σύστημα, πριν να στραφούν σε επεμβατικές διαδικασίες.

Λόγοι για μια αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου

Οι εικόνες που δημιουργούνται από μια αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου είναι πολύ πιο λεπτομερείς από τις απλές ακτινογραφίες. Μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση ενός συνόλου συνθηκών, όπως:

 • – ανωμαλίες των οστών του κρανίου σας,
 • – αρτηριοφλεβικές δυσμορφίες ή μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία,
 • – ατροφία του εγκεφαλικού ιστού,
 • – γενετικές ανωμαλίες,
 • – ανεύρυσμα εγκεφάλου,
 • – αιμορραγία στον εγκέφαλό σας,
 • – υδροκεφαλία ή συσσώρευση υγρών στο κρανίο σας
 • – λοιμώξεις ή οίδημα,
 • – τραυματισμούς στο κεφάλι, το πρόσωπο ή το κρανίο σας,
 • όγκους.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, χωρίς προφανή αιτία:

 • – Λιποθυμία.
 • – Πονοκέφαλο.
 • – Επιληπτικές κρίσεις, ειδικά αν έχει συμβεί πρόσφατα,
 • – Ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς ή αλλαγές στη σκέψη.
 • – Απώλεια ακοής.
 • – Απώλεια όρασης.
 • – Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
 • – Δυσκολία ομιλίας.
 • – Δυσκολία στην κατάποση.
 • – Μια τομογραφική σάρωση του σπλαχνικού κρανίου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει άλλες εξετάσεις, όπως χειρουργική επέμβαση ή βιοψία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αξονικής σπλαχνικού κρανίου;

Ένα τομογραφικό scanner χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ. Ένας υπολογιστής τοποθετεί έπειτα αυτές τις εικόνες ακτίνων Χ μαζί, για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες του κεφαλιού σας. Αυτές οι εικόνες βοηθούν τον γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση.

Η διαδικασία γίνεται συνήθως σε νοσοκομειακό κέντρο ή διαγνωστικό κέντρο απεικόνισης. Θα πρέπει να περάσετε μόνο περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρώσετε την εξέταση.

Την ημέρα της διαδικασίας, πρέπει να αφαιρέσετε κοσμήματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον σαρωτή και να παρεμποδίσουν τις ακτίνες Χ.

Θα σας ζητηθεί πιθανώς να φορέσετε κάποιο νοσοκομειακό ρούχο. Θα ξαπλώσετε σε ένα εργστηριακό τραπέζι είτε με την όψη προς τα πάνω είτε με την όψη προς τα κάτω, ανάλογα με τις ανάγκες της τομογραφίας. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εντελώς ακίνητοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ακόμη και μια μικρή κίνηση μπορεί να θολώσει τις εικόνες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον αξονικό τομογράφο αγχωτικό ή κλειστοφοβικό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα ηρεμιστικό, για να είστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν το παιδί σας θα διενεργήσει αξονική σπλαχνικού κρανίου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ηρεμιστικό για τους ίδιους λόγους.

Το τραπέζι θα γλιστρήσει αργά, ώστε το κεφάλι σας να βρεθεί μέσα στο σαρωτή. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για σύντομο χρονικό διάστημα. Η δέσμη ακτίνων Χ του σαρωτή θα περιστραφεί γύρω από το κεφάλι σας, δημιουργώντας μια σειρά από εικόνες του κεφαλιού σας από διάφορες γωνίες. Οι μεμονωμένες εικόνες ονομάζονται φέτες. Ο συνδυασμός των φετών δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες.

Οι εικόνες μπορούν να προβληθούν αμέσως σε μια οθόνη. Θα αποθηκευτούν για μεταγενέστερη προβολή και θα εκτυπωθούν. Για την ασφάλειά σας, ο αξονικός τομογράφος διαθέτει μικρόφωνο και ηχεία για αμφίδρομη επικοινωνία με τον χειριστή του σαρωτή.

Αντενδείξεις αξονικών σπλαχνικού κρανίου

Το σκιαγραφικό βοηθά να επισημανθούν μερικές περιοχές καλύτερα στις εικόνες. Για παράδειγμα, μπορεί να τονίσει τα αιμοφόρα αγγεία και άλλους τομείς. Το σκιαγραφικό υλικό εισάγεται σε μια φλέβα του χεριού σας. Συχνά, οι εικόνες αρχικά λαμβάνονται χωρίς σκιαγραφικό, και στη συνέχεια και πάλι με σκιαγραφικό. Ωστόσο, η χρήση χρωστικής ουσίας αντίθεσης δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Εξαρτάται από το τι αναζητά ο γιατρός σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει νηστεία για αρκετές ώρες πριν από τη εξέταση, εάν πρόκειται να λάβετε σκιαγραφικό. Αυτό εξαρτάται από την ιδιαίτερη ιατρική σας κατάσταση.  Ρωτήστε το γιατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες για τη σάρωση του σπλαχνικού κρανίου.

Προετοιμασία και προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη

Το τραπέζι του αξονικού τομογράφου είναι πολύ στενό. Ρωτήστε εάν υπάρχει ένα όριο βάρους αν είστε εξαιρετικά υπέρβαροι.

Βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος. Ακτινογραφίες οποιουδήποτε είδους δεν συνιστώνται για έγκυες γυναίκες.

Θα χρειαστεί να γνωρίζετε κάποιες πρόσθετες προφυλάξεις αν χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό υλικό. Για παράδειγμα, πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για τα άτομα με διαβήτη. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας αν παίρνετε σχετικά φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε υποστεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε παλαιότερη χρήση σκιαγραφικού.

Πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνοι

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι κίνδυνοι για μια αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου περιλαμβάνουν δυσφορία, έκθεση σε ακτινοβολία και αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό. Συζητήστε τυχόν ανησυχίες με τον γιατρό σας πριν από την εξέταση, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη για την ιατρική σας κατάσταση.

Δυσφορία

Η ίδια η αξονική τομογραφία είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα στο σκληρό τραπέζι ή δυσκολεύονται να παραμείνουν ακίνητοι. Μπορεί να αισθανθείτε μια ελαφριά ζέστη όταν το σκιαγραφικό εισέλθει στη φλέβα σας. Μερικοί άνθρωποι νοιώθουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα τους και μια ζεστή αίσθηση σε όλο τους το σώμα. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και γενικά διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό.

Έκθεση ακτινοβολίας

Οι αξονικές σπλαχνικού κρανίου σας εκθέτουν σε κάποια ακτινοβολία. Οι γιατροί γενικά συμφωνούν ότι οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί σε σύγκριση με τον πιθανό κίνδυνο μη διάγνωσης ενός επικίνδυνο προβλήματος υγείας. Ο κίνδυνος από μία μόνο σάρωση είναι μικρός, αλλά αυξάνεται εάν κάνετε πολλές ανιχνεύσεις ακτίνων Χ ή CT με την πάροδο του χρόνου. Οι σύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι μπορεί να σας εκθέσουν σε λιγότερη ακτινοβολία από τα παλαιότερα μοντέλα.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφύγει την έκθεση του μωρού σας σε ακτινοβολία χρησιμοποιώντας άλλες εξετάσεις. Όπως σάρωση μαγνητικής τομογραφίας κεφαλής ή υπέρηχο, τα οποία δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία.

Αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό υλικό

Ενημερώστε το γιατρό σας πριν από την αξονική σπλαχνικού κρανίου, εάν είχατε ποτέ αλλεργική αντίδραση σε σκιαγραφικά υλικά. Το σκιαγραφικό περιέχει συνήθως ιώδιο και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, εξάνθημα, κνίδωση, φαγούρα ή φτάρνισμα σε άτομα που είναι αλλεργικά στο ιώδιο. Μπορεί να σας χορηγηθούν στεροειδή ή αντιισταμινικά, για να προληφθούν αυτά τα συμπτώματα, πριν λάβετε την ένεση σκιαγραφικού. Μετά την εξέταση, ίσως χρειαστεί να πιείτε επιπλέον υγρά για να βοηθήσετε να ξεπλυθεί το ιώδιο από το σώμα εάν έχετε διαβήτη ή νεφρική νόσο.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η βαφή αντίθεσης μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια αλλεργική αντίδραση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ενημερώστε αμέσως τον χειριστή του σαρωτή αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Τα αποτελέσματα της της αξονικής σπλαχνικού κρανίου

Θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα μετά την εξέταση. Ο γιατρός σας, μπορεί να σας δώσει ειδικές οδηγίες αν χρησιμοποιήθηκε σκιαγραφικό στην εξέταση σας.

Ένας ακτινολόγος θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της αξονικής σπλαχνικού κρανίου και θα στείλει μια αναφορά στο γιατρό σας. Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά για μελλοντική χρήση.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας την έκθεση του ακτινολόγου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει περισσότερες εξετάσεις. Ή αν είναι σε θέση να φθάσει σε μια διάγνωση, θα διανύσει τα επόμενα βήματα μαζί σας, αν υπάρχουν.

Οι αξονικές τομογραφίες σπλαχνικού κρανίου στην Ιατρική Πρόληψη

Στην Ιατρική Πρόληψη η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των εξωεγκεφαλικών τομέων του κρανίου. Η εξέταση αφορά τους κόγχους οφθαλμών, τους εσωτερικούς ακουστικούς πόρους, τους παραρρίνιους κόλπους, όπως και των οστών του κρανίου. Βοηθάει στη διάγνωση κυρίως:

 • κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
 • αιμορραγίας έξω εγκεφαλικά
 • παθολογικών καταστάσεων της υπόφυσης
 • πονοκεφάλων
 • ιγμορίτιδας

Η αξονική σπλαχνικού κρανίου είναι μια εξέταση που υπερέχει διαγνωστικά από μία απλή ακτινογραφία. Στο κέντρο Αξονικής Τομογραφίας της Ιατρικής Πρόληψης, οι αξονικές τομογραφίες σπλαχνικού κρανίου πραγματοποιούνται σε νέο ανακαινισμένο περιβάλλον με τον υπερσύγχρονο τομογράφο AQUILION 16, που αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο των κλινικών ιατρών στην διερεύνηση και διάγνωση παθήσεων του κρανίου και του εξωεγκεφάλου.

Η εξαιρετικά μεγάλη διαγνωστική του ακρίβεια σε συνδυασμό με την μείωση του χρόνου εξέτασης και την μειωμένη ακτινοβολία του , κατατάσσει τον τομογράφο της TOSHIBA στην κορυφαία επιλογή για αξονικές τομογραφίες.

Η διαδικασία της εξέτασης του σπλαχνικού κρανίου στην Ιατρική Πρόληψη, είναι παρόμοια με την αξονική εγκεφάλου. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 10 λεπτά μαζί με την προετοιμασία.. Ενδέχεται, στην αρχή της διαδικασίας να χορηγηθεί στον εξεταζόμενο σκιαγραφική ουσία.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα