Αξονική Αγγειογραφία Κοιλιακής Αορτής | Διάρκεια & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Αγγειογραφία Κοιλιακής Αορτής

Τι είναι η αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής;

Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ροής αίματος στις αρτηρίες του εντέρου, του ήπατος και του σπλήνα. Χρησιμοποιώντας καθοδήγηση εικόνας, οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν εάν υπάρχει ζημιά – ή μπλοκάρισμα – στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό είναι χρήσιμο για την αξιολόγηση των ασθενών που πάσχουν από μαζικό τραύμα.  Οι αξονικές αγγειογραφίες κοιλιακής αορτής μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση ασθενειών στα κοιλιακά όργανα (όπως το ήπαρ, το έντερο και η σπλήνα).

Η αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής (CTA) χρησιμοποιεί έγχυση πλούσιου σε ιώδιο, υλικού αντίθεσης και CT ανίχνευσης για να βοηθήσει στη διάγνωση και την αξιολόγηση της ασθένειας των αιμοφόρων αγγείων ή των συναφών συνθηκών, όπως ανευρύσματα.

Πότε γίνεται μια αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν την αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής για να ελέγξουν τα αιμοφόρα αγγεία για ιατρικές καταστάσεις, όπως:

  • – Εντοπισμό ανωμαλιών όπως ανεύρυσμα, στην αορτή της κοιλιάς.
  • – Απεικόνιση της ροή του αίματος για να βοηθήσουν στην προετοιμασία τοποθέτησης στεντ.
  • – Καθοδήγηση επεμβατικών ακτινολόγων και χειρουργών που πραγματοποιούν επισκευές σε άρρωστα αιμοφόρα αγγεία, όπως εμφύτευση στεντ ή αξιολόγηση στεντ μετά την εμφύτευση.
  • – Ανίχνευση βλάβης στην κοιλιακή αορτή, σε ασθενείς μετά από τραύμα.
  • – Αξιολόγηση της κοιλιακής αορτής  πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες όπως η χημειοεμβολική ή η επιλεκτική εσωτερική ακτινοθεραπεία.
  • – Εντοπισμό της ανατομής ή της διάσπασης της κοιλιακής αορτής.

 

Προετοιμασία πριν την αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής

Θα πρέπει να φοράτε άνετα ενδύματα στην εξέταση σας.

Τα μεταλλικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εικόνες CT και θα να  αφαιρεθούν πριν από την αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής. Μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τυχόν τρυπήματα pearcing, αν είναι δυνατόν.

Θα σας ζητηθεί να κάνετε νηστεία για λίγες ώρες πριν την αξονική αγγειογραφία της κοιλιακής αορτής.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και εάν έχετε αλλεργίες. Τα φάρμακα γενικά πρέπει να λαμβάνονται 12 ώρες πριν από τη χορήγηση του υλικού αντίθεσης. Για να αποφύγετε περιττές καθυστερήσεις, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, πριν από τον ακριβή χρόνο της αξονικής αγγειογραφίας της κοιλιακής αορτής.

Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν πρόσφατες ασθένειες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις και αν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου, άσθματος, διαβήτη, ή προβλημάτων θυρεοειδούς.

Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν το γιατρό τους και τον τεχνολόγο του αξονικού τομογράφου, εάν υπάρχουν πιθανότητες να είναι έγκυες.

Εάν θηλάζετε κατά τη στιγμή της εξέτασης, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας τι πρέπει να κάνετε.

Ιατρική Πρόληψη και αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής

Στην Ιατρική Πρόληψη η διαπίστωση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή γίνεται με εξέταση triplex κοιλιακής αορτής ή αξονική τομογραφία κοιλίας. Η αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής αποτελεί προεγχειρητική εξέταση για την αποκατάσταση του ανευρύσματος, αλλά και για έλεγχο μετά από τοποθέτηση stent. Επίσης μπορούμε να μελετήσουμε την εξέλιξη της αποκατάστασης του ανευρύσματος.

Στην Ιατρική Πρόληψη η εξέταση πραγματοποιείται με το νέο μας μηχάνημα, τελευταίας τεχνολογίας, AQUILION 16, της TOSHIBA.  Πριν την αγγειογραφία κοιλιακής αορτής απαιτείται χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλεβίως όπου στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ γίνεται με την βοήθεια εγχυτή, χωρίς καμία ταλαιπωρία. Πρόκειται δηλαδή για μια ανώδυνη εξέταση που διαρκεί 20 με 30 λεπτά μαζί με την προετοιμασία.

Οι τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ευκρίνειας του τομογράφου μας, μπορούν να δώσουν στο θεράποντα ιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημαντική είναι και η μείωση της ακτινοβολίας κατά 40% και πλέον, που επιτυγχάνεται με το υπερσύγχρονο αυτό μηχάνημα του διαγνωστικού μας κέντρου.

Σε ένα εντελώς αναβαθμισμένο χώρο, παρέχουμε άνετη, ανώδυνη και αξιόπιστη εξέταση αγγειογραφίας κοιλιακή αορτής.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα