Αξονική Τομογραφία Ώμου | Προετοιμασία, διαδικασία, τιμή 59€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Τομογραφία Ώμου

Τι είναι η αξονική τομογραφία του ώμου;

Μια σάρωση υπολογισμένης τομογραφίας στον ώμο ή (σάρωση CT ή CAT) δημιουργεί εικόνες εγκάρσιας τομής του ώμου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες φωτογραφικές μηχανές ακτίνων Χ. Αυτή η ανίχνευση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να δουν τα οστά και τους μαλακούς ιστούς στον ώμο για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες. Η αξονική τομογραφία ώμου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των όγκων και των θρόμβων αίματος.

Μια CT τομογραφία ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς χρωστική αντίθεσης. Το υλικό αντίθεσης βοηθάει το γιατρό σας να αναλύει σημαντικά αγγεία και δομές. Επίσης, επιτρέπει τον εντοπισμό ανωμαλιών που δεν μπορούν να παρατηρηθούν χωρίς το σκιαγραφικό.

Ποιος είναι ο σκοπός της αξονικής τομογραφίας ώμου;

Ο συνηθέστερος λόγος για μια αξονική τομογραφία ώμου είναι η αξιολόγηση του ώμου μετά από τραυματισμό. Αυτό μπορεί να είναι ένας στιγμιαίος τραυματισμός ή ένας επαναλαμβανόμενος, όπως ο ώμος που επανειλημμένα βγαίνει από την υποδοχή του ή μετατοπίζεται. Η ανίχνευση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αξιολογήσει σαφέστερα το κάταγμα ή να εντοπίσει ένα ύποπτο κάταγμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αξονική τομογραφία ώμου για να:

  1. εντοπίσει θρόμβους αίματος,
  2. εντοπίσει μάζες ή όγκους,
  3. εντοπίσει λοιμώξεις,
  4. εντοπίσει δάκρυα στους μυς, τους τένοντες ή τους συνδέσμους,
  5. εντοπίσει τη φλεγμονή της άρθρωσης
  6. κάνει διάγνωση τραυματισμών μετά από τραύμα, όπως εξάρθρωση ή κάταγμα,
  7. καθορίσει την πορεία της θεραπείας για τον τραυματισμό σας.
  8. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απλά μια αξονική τομογραφία ώμου για να εντοπίσει προβλήματα με την άρθρωση του ώμου, όπως πόνο, δυσκαμψία ή θόρυβο, ειδικά όταν δεν μπορεί να εκτελεστεί μαγνητική τομογραφία του ώμου (για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής έχει καρδιακό βηματοδότη ).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας αξονικής τομογραφίας στον ώμο;

Μια αξονική τομογραφία ώμου φέρει ελάχιστους κινδύνους.

Η χρωστική αντίθεσης που χρησιμοποιείται στη διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή νεφρικά προβλήματα. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν οι νεφροί σας έχουν ήδη προσβληθεί από ασθένεια ή λοίμωξη. Οι σύγχρονες χρωστικές ουσίες θέτουν πολύ λιγότερο κίνδυνο για τα νεφρά.

Όπως και με οποιαδήποτε απλή ακτινογραφία, υπάρχει κάποια μικρή έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας ώμου. Τα επίπεδα ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται σε μια εξέταση ακτίνων Χ θεωρούνται ασφαλή για τους ενήλικες, αλλά όχι για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να μείνετε έγκυος.

Ποια είναι η προετοιμασία για μια αξονική τομογραφία;

Επειδή η αξονική τομογραφία του ώμου είναι μη επεμβατική, η προετοιμασία για CT σάρωση δεν απαιτεί κάποια σημαντική προετοιμασία από μέρους σας. Θα φροντίσετε να φορέσετε άνετα ρούχα γιατί θα πρέπει να ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι. Θα σας δοθούν οδηγίες να αφαιρέσετε οποιαδήποτε κοσμήματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα από το σώμα σας.

Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία ώμου;

Μια αξονική τομογραφία ώμου πραγματοποιείται στο τμήμα ακτινολογίας ενός νοσοκομείου ή σε μια κλινική που ειδικεύεται σε διαγνωστικές εξετάσεις. Μόλις αφαιρέσετε τα κοσμήματα σας, ένας τεχνικός CT θα σας βάλει να ξαπλώσετε στον εξεταστήριο πάγκο.

Εάν χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό, θα έχει τοποθετηθεί με μια ενδοφλέβια ένεση. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας βελόνας στο βραχίονά σας, έτσι ώστε το σκιαγραφικό να μπορεί να εγχυθεί στις φλέβες σας. Ο πόνος είναι ελάχιστος, παρόμοιος με μια εξέταση αίματος.

Ο τεχνικός σας μπορεί να σας ζητήσει να βρεθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας ώμου. Μπορούν να χρησιμοποιούν μαξιλάρια για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε στη σωστή θέση για αρκετή ώρα. Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας του ώμου, να χρειαστεί να κρατήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια σύντομων μεμονωμένων σαρώσεων για να αποφύγετε τη θολότητα των εικόνων.

Από ένα ξεχωριστό θάλαμο, ο τεχνικός του τομογράφου θα χρησιμοποιήσει ένα τηλεχειριστήριο για να μετακινήσει το τραπέζι στη μηχανή CT. Η συσκευή μοιάζει με ένα γιγάντιο hotdog από μέταλλο και πλαστικό. Το μηχάνημα θα περιστρέφεται γύρω σας, καθώς το τραπέζι μετακινείται μπρος-πίσω μέσα από την τρύπα του τομογράφου.

Μετά από έναν γύρο σαρώσεων, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ενώ ο τεχνικός ελέγχει τις εικόνες. Θα χρειαστεί να βεβαιωθεί ότι οι εικόνες της αξονικής ώμου είναι αρκετά σαφείς ώστε ο γιατρός σας να τις διαβάσει σωστά.

Μια τυπική σάρωση CT διαρκεί μεταξύ 20 και 30 λεπτών για να ολοκληρωθεί.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα