Αξονική Αγγειογραφία Τραχήλου | Διάρκεια & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αξονική Αγγειογραφία Τραχήλου

Τι είναι η αξονική αγγειογραφία τραχήλου;

Η αξονική αγγειογραφία τραχήλου είναι μια σχετικά νέα, μη επεμβατική διαδικασία ικανή να παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης του αγγειακού συστήματος στην περιοχή του τραχήλου του λαιμού, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία CT απεικόνισης.

Η πρόσφατη ανάπτυξη αξονικών τομογράφων με πολλαπλά κομμάτια, ικανά να αποκτούν γρήγορα, πολύ μικρές εικόνες (κλάσματα ενός χιλιοστού) και οι αλγόριθμοι υπολογιστών που είναι απαραίτητοι για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σπειροειδών σαρώσεων, (συνήθως εκατοντάδων) σε τρισδιάστατες εικόνες, ήταν οι βασικές εξελίξεις που οδήγησαν τις αξιοσημείωτες δυνατότητες αυτής της τεχνικής.

Με την αξονική αγγειογραφία τραχήλου μπορούμε να ελέγξουμε παθήσεις και βλάβες στα αγγεία του τραχήλου, ανευρύσματα, στενώσεις, κτλ. Η αγγειογραφία τραχήλου αποτελεί μία εξεταστική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μελέτη των αγγείων και της συμπεριφοράς τους πριν ή μετά από μία επέμβαση.

Πλεονεκτήματα της αξονικής αγγειογραφίας τραχήλου

Τα πλεονεκτήματα της αξονική αγγειογραφίας τραχήλου σε σύγκριση με την βασική αγγειογραφία (βασισμένη στον καθετήρα) περιλαμβάνουν την ικανότητα να κοιτάξουμε αγγεία από απεριόριστο αριθμό γωνιών και τόσο από το εσωτερικό όσο και από το τοίχωμα του αγγείου. Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, οι εικόνες που παράγονται σε όγκο (VR) και οι προβολές μέγιστης έντασης (MIP) από τα τοιχώματα των αγγείων, μπορούν να αξιολογηθούν.

Η μορφολογία της αθηροσκληρωτικής πλάκας μπορεί σαφώς να είναι ορατή, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι ένας πιο σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του κλινικού αποτελέσματος απ’ ότι ο βαθμός της στένωσης της αορτής.

Δεδομένου ότι η αξονική αγγειογραφία τραχήλου είναι λιγότερο επεμβατική από την βασική αγγειογραφία:

  • Οι απαιτήσεις πριν και μετά την εξέταση που σχετίζονται με συναισθηματική καταστολή, καταργούνται.
  • Η κατάσταση αντιπηκτοποίησης του ασθενούς δεν είναι πλέον σημαντική.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αποκατάστασης μετά την αξονική αγγειογραφία τραχήλου.
  • Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αξονική αγγειογραφία τραχήλου είναι αμελητέοι.
  • Η απεικόνιση των εξωαγγειακών δομών προσθέτει μερικές φορές βασικές πληροφορίες σχετικά με την αιτία ή τη σημασία ενός αγγειακού προβλήματος.
  • Η απεικόνιση των μαλακών ιστών και των σκελετικών δομών που παρέχονται με μια αξονική αγγειογραφία τραχήλου, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη στην αξιολόγηση αρτηριακών ή φλεβικών αλλοιώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Γιατί γίνεται μια αξονική αγγειογραφία τραχήλου;

Η πρωταρχική χρήση της αξονικής αγγειογραφίας τραχήλου είναι η αρχική αξιολόγηση οποιουδήποτε ασθενή με υποψία αγγειακής νόσου. Μόλις καταδειχθεί η αγγειακή ανατομία και η θέση και η σοβαρότητα των αγγειακών βλαβών, μπορεί να προσδιοριστεί η βέλτιστη στρατηγική θεραπείας (ιατρική, επεμβατική ή χειρουργική).
Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Οι αντενδείξεις περιλαμβάνουν προηγούμενες σοβαρές αντιδράσεις σε παράγοντες ακτινογραφικής αντίθεσης και ασθενείς που δεν συνεργάζονται ή γυναίκες που είναι έγκυες. Οι συνήθεις προφυλάξεις για τη χρήση ενδοφλέβιων μέσων αντίθεσης ισχύουν επίσης. απαγορεύονται τα μεταλλικά προθέματα ή αξεσουάρ γύρω από το λαιμό, γιατί εμποδίζουν την ευκρίνεια και την ποιότητα των αποτυπώσεων της αξονικής αγγειογραφίας .

Ιατρική Πρόληψη και αξονικές αγγειογραφίες τραχήλου

Ο χρόνος της παραμονής στον χώρο εξέτασης δεν ξεπερνά τα 10 με 15 λεπτά. Δεν απαιτείται κάποια ξεχωριστή προετοιμασία για την αξονική αγγειογραφία τραχήλου, εκτός από το ότι ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός για 2 ώρες πριν την εξέταση.

Το ποσοστό ακτινοβολίας του τομογράφου που διαθέτει το διαγνωστικό μας κέντρο, είναι μειωμένο κατά 40%. Πρόκειται για τον υπερεξελιγμένο αξονικό τομογράφο AQUILION 16, που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σε συνδυασμό με τους πρόσφατα ανακαινισμένους εξεταστικούς χώρους, η Ιατρική Πρόληψη προσφέρει, αξιόπιστες, ανώδυνες και άνετες εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα των αξονικών αγγειογραφιών τραχήλου είναι απόλυτα ακριβή και θα αποτελέσουν ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του θεράποντα ιατρού σας, για μια ασφαλή και αξιόπιστη διάγνωση.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα