Υπερηχογράφημα του Προστάτη | Προετοιμασία & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Υπερηχογράφημα του Προστάτη

Τι είναι ο υπέρηχος του προστάτη;

Το υπερηχογράφημα του προστάτη είναι ασφαλής εξέταση και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μισή ώρα. Βοηθάει τον γιατρό σας να εντοπίσει πιθανές ιατρικές καταστάσεις του προστάτη πριν γίνουν πιο σοβαρές ή ανεξέλεγκτες.

Ένας υπέρηχος προστάτη χρησιμοποιείται για να ελέγξει τον αδένα του προστάτη σας χρησιμοποιώντας εικόνες υπερήχων. Η διαδικασία παρέχει στον γιατρό σας ασπρόμαυρες εικόνες του προστάτη σας και των γύρω ιστών. Ο γιατρός σας συνήθως δεν θα το κάνει αυτό ως μέρος μιας φυσικής εξέτασης, αλλά μπορεί να το συστήσει εάν:

 • – είστε πάνω από 40 ετών,
 • – παρατηρείτε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα,
 • – υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη,
 • – Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει υπερηχογράφημα του προστάτη εάν εντοπίσει ανωμαλίες κατά τη διάρκεια μιας ορθικής εξέτασης.

 1. πρόβλημα ούρησης,
 2. αίμα στα ούρα σας,
 3. σβώλοι ή οζίδια (περίσσεια ιστού) γύρω από το ορθό σας,
 4. μη φυσιολογικά αποτελέσματα από μια εξέταση αίματος ή ούρων,
 5. χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων (προσδιορίζεται με δοκιμές γονιμότητας).

Ένας υπέρηχος του προστάτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον γιατρό σας να πάρει ένα δείγμα ιστού ή βιοψία από τον προστάτη σας.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για υπέρηχο προστάτη;

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να προετοιμαστείτε για ένα υπερηχογράφημα του προστάτη. Είναι μια εξέταση εξωτερικών ιατρείων που συνήθως διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νοσοκομείο ή κλινική που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό υπερήχων για αυτό το τεστ.

Ορισμένες πιθανές οδηγίες που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας πριν από την εξέταση του υπερήχου του προστάτη περιλαμβάνουν:

 • Να μη φάτε λίγες ώρες πριν τη εξέταση.
 • Να πάρετε ένα καθαρτικό ή κλύσμα για να βοηθήσετε να καθαρίσετε τα έντερα σας λίγες ώρες πριν από τον υπέρηχο προστάτη.
 • Να σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το αίμα σας, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) ή ασπιρίνη, περίπου μια εβδομάδα πριν από τον υπέρηχο προστάτη. Αυτό συνιστάται συνήθως εάν ο γιατρός σας σχεδιάζει να κάνει μια βιοψία του προστάτη σας.
 • Να μη φοράτε κοσμήματα ή σφιχτά ρούχα στην κλινική την ημέρα της εξέτασης.
 • Να πάρετε τα συνιστώμενα φάρμακα για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια του υπερήχου προστάτη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ηρεμιστικό, όπως η λοραζεπάμη (Ativan).

Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα του προστάτη;

Όταν φτάσετε στο ιατρικό κέντρο για τον υπέρηχο του προστάτη, ένας τεχνικός υπερήχων μπορεί να σας ζητήσει να βγάλετε τα ρούχα σας και να φορέσετε κάποιο νοσοκομειακό ένδυμα. Στη συνέχεια, ο τεχνικός θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε με την πλάτη σε τραπέζι εξέτασης και να λυγίζετε τα γόνατά σας.

Για να εκτελέσει ένας υπέρηχος προστάτη (transrectal υπερηχογράφημα) ο τεχνικός καλύπτει ένα μικρό εργαλείο απεικόνισης που ονομάζεται μετατροπέας με πήκτωμα υπερήχων για να βοηθήσει το εργαλείο να μεταδίδει καλές εικόνες. Στη συνέχεια, ο τεχνικός εισάγει αργά τον μορφοτροπέα στο ορθό σας και το μετακινεί απαλά για να τραβήξει εικόνες του προστάτη σας από διάφορες γωνίες.

Το ορθό σας μπορεί να αισθάνεστε σαν να πρήζεται, ενώ το εσωτερικό του αισθητήρα, και το πήκτωμα μπορεί να το νιώθετε υγρό και κρύο. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, μπορείτε να αφαιρέσετε το ένδυμα και να βάλετε ξανά τα ρούχα σας.

Ο γιατρός σας θα προγραμματίσει ένα ραντεβού παρακολούθησης για να συζητήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες ή καταστάσεις που είναι ορατές στις εικόνες, ο γιατρός σας θα επισημάνει αυτές τις περιοχές. Η περίσσεια ιστού, η μεγέθυνση του προστάτη ή οι καρκινικοί όγκοι θα εμφανιστούν στις εικόνες υπερήχων ως έντονες λευκές περιοχές που αντιπροσωπεύουν τον πυκνό ιστό.

Πόσο ακριβής είναι ο υπέρηχος του προστάτη;

Ένα υπερηχογράφημα του προστάτη είναι ακριβέστερος από μια ακτινογραφία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τεχνικός σας μπορεί να δει τις εικόνες καθώς ο μορφοτροπέας μετακινείται μέσω του ορθού σας, αντί να χρειάζεται να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο και να αναπτύξετε τις εικόνες. Οι εξετάσεις υπερήχων του προστάτη είναι επίσης ασφαλέστερες από τις ακτίνες Χ επειδή δεν παράγουν επικίνδυνη ακτινοβολία.

Το υπερηχογράφημα του προστάτη είναι επίσης ταχύτερο από μια αξονική τομογραφία (CT), η οποία παρέχει εικόνες 3-D του προστάτη σας και των περιοχών γύρω από αυτό. Οι σαρώσεις CT απαιτούν περισσότερη προετοιμασία και χρόνο για εξετάσεις και δεν παρέχουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά από το υπερηχογράφημα προστάτη;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις παρακολούθησης εάν ο υπέρηχος σας παρουσιάζει ανωμαλίες στον προστάτη σας ή γύρω από αυτόν. Εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις, θα συζητήσει μαζί σας ένα κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας για την πάθηση και θα σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο ή έναν άλλο ειδικό που μπορεί να σας θεραπεύσει.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH) , που ονομάζεται επίσης και διευρυμένο προστάτη, μπορεί να συστήσει φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη διαχείριση ή τη θεραπεία της διεύρυνσης. Το BPH δεν είναι συνήθως μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλή δυσφορία και να κάνει τη ούρηση δύσκολη.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να πάσχετε από καρκίνο, θα συστήσει μια εξέταση για τον ειδικό προστάτη (PSA) για να δείτε πόση συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχετε στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του προστάτη. Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα σχέδια θεραπείας για να βοηθήσει στη διαχείριση και θεραπεία του καρκίνου σας.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα