Υπερηχογράφημα Λεμφαδένων Τραχήλου | Διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Υπερηχογράφημα Λεμφαδένων Τραχήλου

Τι είναι το υπερηχογράφημα των λεμφαδένων του τραχήλου;

Το υπερηχογράφημα λεμφαδένων τραχήλου ελέγχει τους ύποπτους θύλακες του λαιμού. Ο υπέρηχος είναι η δεύτερη πιο κοινή μέθοδος απεικόνισης που πραγματοποιείται σε νοσοκομεία παγκοσμίως μετά από ακτινογραφίες απλής ταινίας.

Ο σύγχρονος υπερηχογράφος υψηλής ανάλυσης έχει εξαιρετική ανάλυση χώρου και αντίθεσης για το κοντινό πεδίο και η ανάπτυξη τεχνολογίας 3D, εκτεταμένης οπτικής προβολής ή πανοραμικής απεικόνισης και εφαρμογών Doppler χρώματος ροής και ισχύος έχει οδηγήσει σε μεγάλες βελτιώσεις στη διαγνωστική χρησιμότητα και ακρίβεια.

Η τεχνολογία δεν περιλαμβάνει ιονίζουσα ακτινοβολία, είναι άμεσα διαθέσιμη στα περισσότερα κέντρα και είναι σχετικά φθηνή σε σύγκριση με αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και PET.

Η επιφανειακή φύση των δομών του αυχένα προσφέρεται εύκολα στην εκτίμηση υπερήχων και ο υπέρηχος του τραχήλου διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην απεικόνιση των λεμφαδένων τραχήλου.

Τι δείχνει το υπερηχογράφημα λεμφαδένων τραχήλου;

Ένας ασθενής που παρουσιάζει κάποια μάζα του αυχένα είναι ένα κοινό κλινικό σενάριο. Ένα σχολαστικό κλινικό ιστορικό με φυσική εξέταση παρέχει συνήθως μια λογική κλινική διάγνωση. Το υπερηχογράφημα των λεμφαδένων τραχήλου είναι απαραίτητο για την ακριβή διάγνωση και αξιολόγηση της έκτασης της εμπλοκής της βλάβης πριν από τη θεραπεία.

Ο υπερηχογράφος υψηλής ανάλυσης είναι μια ιδανική αρχική έρευνα απεικόνισης για τους περισσότερους λεμφαδένων τραχήλου.

Πώς γίνεται ένα υπερηχογράφημα λεμφαδένων τραχήλου

Το βασικό επίπεδο εξοπλισμού που απαιτείται για το υπερηχογράφημα λεμφαδένων του τραχήλου είναι ένα σύγχρονο σύστημα με μετατροπέα υψηλής συχνότητας (> 7,5 MHz). Οι μορφοτροπείς υψηλής συχνότητας επιτρέπουν την εξαιρετική ανάλυση κοντά στο πεδίο, αν και δεν είναι τόσο καλοί στην απεικόνιση των βαθύτερων δομών. Το υπερηχογράφημα λεμφαδένων τραχήλου είναι πλέον ένα μέρος ρουτίνας της υπερηχογραφικής εξέτασης. Τα συστήματα θα πρέπει να προσφέρουν ιδανικά λειτουργικότητα Doppler με έγχρωμη ροή υψηλής ευαισθησίας.

Κατά τη διάρκεια του υπερήχου λεμφαδένων του τραχήλου, ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετηθεί με τον λαιμό ελαφρώς εκτεταμένο. Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού πίσω από τους ώμους και τον κάτω λαιμό επιτρέπει στον ασθενή να υιοθετήσει μια άνετη θέση που μπορεί να διατηρηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Υπέρηχος λεμφαδένων τραχήλου – Αποτελέσματα

Ο ρόλος του υπέρηχου λεμφαδένων τραχήλου είναι να διαφοροποιήσει τους παθολογικούς όγκους, από φυσιολογικούς / αντιδραστικούς όγκους. Αν τα αποτελέσματα σε μία υπερηχογραφική εξέταση ενός ασθενούς αποκαλύψουν έναν λεμφαδένα που αυξάνεται σε μέγεθος ή νέους όγκους, τότε αυτά τα ευρήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με υψηλό βαθμό υποψίας. Οι κακοήθεις λεμφαδένες είναι συνήθως στρογγυλοί, ενώ οι καλοήθεις κόμβοι τείνουν να έχουν ελλειπτικό σχήμα.

Η τυπική μικρή σημειακή ασβεστοποίηση που παρατηρείται σε ένα θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, παρατηρείται επίσης σε μεταστάσεις λεμφαδένων του τραχήλου.

Τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος λεμφαδένων τραχήλου σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί κλινικά με κύστη θυρεογλοιακού αγωγού είναι η επιβεβαίωση της διάγνωσης και η σχέση κύστης με το οζώδες οστό, η ανίχνευση εσωτερικών στερεών συστατικών που είναι ύποπτα για κακοήθεια και η ανίχνευση της παρουσίας κανονικού θυρεοειδούς ιστού στον αυχένα.

Το υπερηχογράφημα λεμφαδένων τραχήλου, είναι μια ιδανική αρχική έρευνα απεικόνισης για ασθενείς με κοίλωμα αυχένα για να χαρακτηρίσει τη βλάβη και να οριοθετήσει την ανατομική έκταση της εμπλοκής.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα