Ψηφιακή Ακτινογραφία Σπονδυλικής Στήλης | Διαδικασία, προετοιμασία & εξοπλισμός
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ψηφιακή Ακτινογραφία Σπονδυλικής Στήλης

Ο ακτινολογικός έλεγχος της σπονδυλικής στήλης γίνεται με ειδικές ακτινογραφίες δύο επιπέδων, για την καλύτερη εκτίμηση τυχών παραμορφώσεων. Οι ακτινογραφίες στην σπονδυλική στήλη, βοηθούν στην διάγνωση:

 1. καταγμάτων,
 2. σκολίωσης,
 3. κύφωσης,
 4. οστεοαρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης
 5. με τις ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης ανιχνεύονται και άλλες πιθανές βλάβες και παθολογίες αυτής, που ενδεχομένως βοηθήσουν στη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών ή συνδρόμων.

 

Τι είναι η ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης;

Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούν αόρατες ηλεκτρομαγνητικές δέσμες ενέργειας για να δημιουργήσουν εικόνες εσωτερικών ιστών, οστών και οργάνων στην ταινία. Οι τυπικές ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης εκτελούνται για πολλούς λόγους. Αυτές περιλαμβάνουν διάγνωση όγκων ή τραυματισμών οστών.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης για να εκτιμηθεί οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης (τραχηλικός, θωρακικός, οσφυϊκός, ιερός ή κοκκύιος). Άλλες σχετικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή το λαιμό περιλαμβάνουν μυελογραφία, αξονική τομογραφία, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ανίχνευση οστών.

Οι ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης λαμβάνονται με τη χρήση εξωτερικής ακτινοβολίας για την παραγωγή εικόνων του σώματος, των οργάνων του και άλλων εσωτερικών δομών για διαγνωστικούς σκοπούς. Αντί της παραδοσιακής ταινίας, οι ψηφιακές ακτινογραφίες είναι συνήθως κατασκευασμένες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών μέσων.

Όταν η σπονδυλική στήλη δέχεται ακτίνες Χ, διαφορετικά μέρη της, επιτρέπουν να διέλθουν διάφορες ποσότητες ακτίνων Χ. Οι εικόνες γίνονται σε βαθμούς φωτός και σε σκούρο χρώμα. Εξαρτάται από την ποσότητα των ακτίνων Χ που διεισδύουν στους ιστούς. Ένα οστό ή ένας όγκος, ο οποίος είναι πυκνότερος από τον μαλακό ιστό, επιτρέπει σε λίγες από τις ακτίνες Χ να διέλθουν και εμφανίζονται λευκές στην ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης. Σε ένα σπάσιμο σε ένα κόκκαλο, η δέσμη ακτίνων Χ περνά μέσα από τη σπασμένη περιοχή. Εμφανίζεται στην ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, ως μια σκοτεινή γραμμή στο άσπρο οστό.

 

Πως γίνεται η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης;

Μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο ή ως μέρος της διαμονής σας σε νοσοκομείο. Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Γενικά, μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης ακολουθεί αυτή την παρακάτω διαδικασία:

 1. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, κοσμήματα, ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν την ακτινογραφία. Εάν σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε ρούχα, θα σας δοθεί ένα ιατρικό ένδυμα για να φοράτε κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης.
 2. Θα τοποθετηθείτε σε έναν πίνακα ακτίνων Χ, που τοποθετεί προσεκτικά το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που πρόκειται να ακτινοβοληθεί με ακτίνες Χ, μεταξύ της μηχανής ακτίνων Χ και του ψηφιακού μέσου φωτογράφισης.
 3. Τα τμήματα του σώματος που δεν απεικονίζονται στην ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να καλύπτονται με μια ποδιά μολύβδου (ασπίδα) για να αποφευχθεί η έκθεση στις ακτίνες Χ.
 4. Ο ακτινολόγος, τεχνολόγος θα σας ζητήσει να κρατήσετε το σώμα σας, σε μια ορισμένη θέση για μερικές στιγμές, ενώ εκτελεί την ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης.
 5. Εάν εκτελείται η ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης για να προσδιοριστεί ένας τραυματισμός, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών. Για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί ένα στήριγμα λαιμού εάν υπάρχει υποψία για κάταγμα αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 6. Ορισμένες ακτινογραφικές εξετάσεις σπονδυλικής στήλης ενδέχεται να απαιτούν αρκετές διαφορετικές θέσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνετε εντελώς ακίνητοι ενώ εκτελείτε η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να στρεβλώσει την εικόνα και ακόμη και να απαιτηθεί επανάληψη της εξέτασης.
 7. Ενώ η ίδια η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης δεν προκαλεί πόνο, ο χειρισμός του εξεταζόμενου μέρους του σώματος μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία ή πόνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός πρόσφατου τραυματισμού ή μιας επεμβατικής διαδικασίας όπως η χειρουργική επέμβαση. Ο ακτινολόγος τεχνολόγος θα χρησιμοποιήσει όλα τα πιθανά μέτρα άνεσης και θα ολοκληρώσει την ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης το συντομότερο δυνατό για να μειώσει οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο.

 

 

Ψηφιακές ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα)

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) η χρήση του σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος MULTIX TOP, της εταιρείας SΙΕΜΕΝS, έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας που χρειάζεται για την λήψη μιας απλής ακτινογραφίας σπονδυλικής στήλης. Συνήθως οι ακτινογραφίες λαμβάνονται σε όρθια στάση του σώματος, έτσι ώστε να έχουμε μια πραγματική απεικόνιση της θέσης της σπονδυλική στήλη, όπως είναι στο περπάτημα. Υπάρχουν όμως και  ακτινογραφίες με διαφορετικές στάσεις του σώματος, όπως σε κάμψη, ή σε έκταση των άκρων.

Σημαντική είναι και η βοήθεια του  ψηφιακού ανιχνευτή DX –D 40 που διαθέτουμε.

Οι ακτινογραφίες στης σπονδυλικής στήλης δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από την απομάκρυνση των μεταλλικών αντικειμένων από τα ρούχα. Δεν γίνονται ακτινογραφίες σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα