Ψηφιακή Ακτινογραφία Κοιλίας | Διαδικασία & διάγνωση
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ψηφιακή Ακτινογραφία Κοιλίας

Η ακτινογραφία κοιλίας δίνει πληροφορίες για τα όργανα της κοιλίας ώστε ο θεράπων Ιατρός να καταλάβει που οφείλεται ο κοιλιακός πόνος. Με εξέταση αυτή μπορούν τα ελεγχθούν:

  • – Το μέγεθος της σπλήνας, του ήπατος και των νεφρών.
  • – Η ύπαρξη υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
  • – Αποτιτανώσεις στην περιοχή της αορτής, της χοληδόχου κύστεως, των νεφρών, του παγκρέατος και των αρτηριών.
  • – Η εξέλιξη οξέος κοιλιακού άλγους.
  • – Σε κάποιες περιπτώσεις με την ακτινογραφία κοιλίας μπορεί να εντοπιστεί και εντερική απόφραξη.

Τι είναι η ακτινογραφία κοιλίας;

Μια ακτινογραφία κοιλιάς είναι μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τις ιατρικές παθήσεις. Οι ακτίνες Χ είναι η παλαιότερη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή της ιατρικής απεικόνισης. Η κοιλιακή ακτινογραφία χρησιμοποιεί μια πολύ μικρή δόση ιοντίζουσας ακτινοβολίας για την παραγωγή εικόνων στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας.

Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του στομάχου, του ήπατος, των εντέρων και της σπλήνας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ανεξήγητου πόνου, ναυτίας ή εμετού. Όταν χρησιμοποιείται για την εξέταση των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης, ονομάζεται ακτινογραφία KUB. Επειδή η κοιλιακή ακτινογραφία είναι γρήγορη και εύκολη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην διάγνωση και θεραπεία έκτακτων αναγκών.

Η ακτινογραφία κοιλίας απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου ειδική προετοιμασία. Ενημερώστε το γιατρό σας και τον τεχνολόγο εάν υπάρχει πιθανότητα να είστε έγκυος, αν έχετε ενδομήτρια συσκευή (IUD), ή πρόσφατα είχατε ακτινογραφία ακτίνων βαρίου.

Πότε γίνεται η κοιλιακή ακτινογραφία;

Η κοιλιακή ψηφιακή ακτινογραφία είναι συχνά το πρώτο τεστ απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της πηγής οξείου πόνου στην κοιλιακή περιοχή ή / και της κάτω κοιλίας, καθώς και ανεξήγητη ναυτία και εμετό. Η ακτινογραφία κοιλίας γίνεται επίσης για να βοηθήσει στη διάγνωση συνθηκών όπως:
Τις πέτρες της ουροδόχου κύστης και των χολόλιθων της ουροδόχου κύστης.

  • – Εντερικές παρεμπόσεις.
  • – Διάτρηση του στομάχου ή του εντέρου.
  • – Κατάποση ξένων αντικειμένων.
  • – Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Οι κοιλιακές ακτίνες Χ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην σωστή τοποθέτηση καθετήρων και σωλήνων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή ή για την αποσυμπίεση οργάνων όπως η χοληδόχος κύστη και οι νεφροί.

Πως γίνεται η ακτινογραφία κοιλίας;

Μια ψηφιακή ακτινογραφία κοιλίας δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά από τα ρούχα σας και να φορέσετε νοσοκομειακό ρούχο κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα ή ρούχα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις εικόνες ακτίνων Χ.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν είχατε ακτινογραφίες ακτίνων βαρίου τις τελευταίες ημέρες, καθώς μπορεί να παρεμβαίνουν στην ακτινογραφία.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους και τον τεχνολόγο ακτίνων Χ, αν έχει εισαχθεί ενδομήτρια συσκευή (IUD) για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν το γιατρό τους και τον τεχνολόγο ακτίνων Χ εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυες. Μια ακτινογραφία κοιλίας δεν εκτελείται συνήθως σε έγκυες γυναίκες, έτσι ώστε να μην εκθέτει το μωρό στην ακτινοβολία. Οι ωοθήκες και η μήτρα δεν μπορούν να προστατευθούν κατά τη διάρκεια της κοιλιακής ακτινογραφίας λόγω της θέσης τους. Ο κοιλιακός υπερηχογράφος είναι μια κοινή, ασφαλής εναλλακτική λύση για τις έγκυες γυναίκες.

Μια φορητή συσκευή ακτινογραφίας κοιλιάς είναι μια συμπαγής συσκευή που μπορεί να μεταφερθεί κοντά στον ασθενή σε νοσοκομειακό κρεβάτι. Ο σωλήνας ακτίνων Χ συνδέεται με έναν εύκαμπτο βραχίονα που εκτείνεται πάνω από τον ασθενή, ενώ κάτω από τον ασθενή τοποθετείται ένας φορέας φιλμ ακτίνων Χ ή μια πλάκα εγγραφής εικόνας.

Οι ακτίνες Χ είναι μια μορφή ακτινοβολίας όπως το φως ή τα ραδιοκύματα. Οι ακτίνες Χ περνούν από τα περισσότερα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του σώματος. Μόλις προσεγγίσει προσεκτικά το τμήμα της κοιλιάς, μια μηχανή ακτίνων Χ παράγει μια μικρή έκρηξη ακτινοβολίας που διέρχεται από την κοιλιά, καταγράφοντας την εικόνα σε φωτογραφική ταινία ή έναν ειδικό ανιχνευτή.

Σήμερα, οι περισσότερες ψηφιακές ακτινογραφίες κοιλίας είναι ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται ηλεκτρονικά. Αυτές οι αποθηκευμένες εικόνες είναι εύκολα προσβάσιμες και συχνά συγκρίνονται με παλαιότερες, για διάγνωση και διαχείριση ασθενειών.

Ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στο τραπέζι ακτίνων Χ. Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μια ασπίδα μολύβδου για να προστατεύσετε ορισμένα μέρη του σώματός σας. Η μηχανή ακτίνων Χ θα τοποθετηθεί πάνω από την περιοχή της κοιλιάς. Μπορεί να σας ζητηθεί να μην αναπνεύσετε για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ λαμβάνεται η εικόνα ακτίνων Χ για να μειωθεί η πιθανότητα μιας θολής εικόνας. Η στάση του σώματος θα επιτρέψει στον ακτινολόγο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα ή διατρήσεις στο πεπτικό σας σύστημα.

Ολόκληρη η εξέταση ακτινογραφίας κοιλίας, ολοκληρώνεται συνήθως εντός 15 λεπτών, αν και η πραγματική έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας είναι συνήθως μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο.

Ακτινογραφίες κοιλίας σε παιδιά

Ένας κηδεμόνας μπορεί συνήθως να συνοδεύει το παιδί στην ακτινολογική αίθουσα. Μια ασπίδα μολύβδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των αναπαραγωγικών οργάνων του παιδιού, όσο το δυνατόν περισσότερο από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να προσέλθουν στο ακτινολογικό κέντρο, μπορούν να κάνουν την ακτινογραφία κοιλίας στο κρεβάτι τους με φορητή συσκευή.

Ο τεχνολόγος ακτίνων Χ θα τοποθετήσει το παιδί στην κατάλληλη θέση και στη συνέχεια θα πάει πίσω από το ακτινολογικό μηχάνημα, για να το ενεργοποιήσει. Το παιδί πρέπει να παραμείνει ακίνητο για να μειώσει την πιθανότητα θόλωσης της εικόνας. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα κληθούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας κοιλίας. Μια κοιλιακή ακτινογραφία είναι εντελώς ανώδυνη για τα παιδιά.

Ποια είναι τα οφέλη από την ψηφιακή ακτινογραφία κοιλίας;

Η απεικόνιση των κοιλιακών ακτίνων Χ είναι μια ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με σπάνιες επιπλοκές.
Οι εξετάσεις κοιλιακής ακτινολογίας μπορούν συχνά να παρέχουν αρκετές πληροφορίες για την αποφυγή περισσότερο επεμβατικών διαδικασιών.
Ο εξοπλισμός ακτίνων Χ είναι σχετικά φθηνός και διατίθεται ευρέως σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης, γραφεία γιατρών, ιατρικά κέντρα φροντίδας, διαγνωστικά κέντρα, καθιστώντας το κατάλληλο για ασθενείς και γιατρούς.
Επειδή η απεικόνιση με ακτίνες Χ είναι γρήγορη και εύκολη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην διάγνωση και θεραπεία έκτακτης ανάγκης.
Καμία ακτινοβολία δεν παραμένει στο σώμα ενός ασθενούς μετά από ψηφιακή ακτινογραφία κοιλίας.
Οι ακτίνες Χ δεν έχουν παρενέργειες στην τυπική περιοχή διάγνωσης για την ψηφιακή ακτινογραφία κοιλίας.

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες στην Ιατρική Πρόληψη

Οι ακτινογραφίες της κοιλίας μπορούν και λαμβάνονται σε 4 διαφορετικές στάσεις του σώματος (ύπτια, πρηνής και όρθιες) ανάλογα με τις διαγνωστικές ανάγκες του θεράποντα ιατρού.

Τα ψηφιακά μηχανήματα που διαθέτει η Ιατρική Πρόληψη στο ακτινολογικό της κέντρο, είναι σε θέση να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας και διαγνωστικής αξίας ψηφιακές ακτινογραφίες κοιλίας. Εμπιστευθείτε το διαγνωστικό μας κέντρο για γρήγορες και αποτελεσματικές ακτινολογικές εξετάσεις κοιλίας, με τη σχεδόν μηδενική έκθεση σε ακτινοβολία. Σε έναν καλαίσθητο και πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο, το ακτινολογικό μας μηχάνημα MULTIX TOP, παράγει απεικονιστικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα