Ακτινογραφίες - Ακτινογραφία Θώρακος | Διαδικασία, Τιμή 11€
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ψηφιακές Ακτινογραφίες – Ακτινογραφία Θώρακος

Τι είναι και τι δείχνει η ακτινογραφία θώρακος;

Οι ακτινογραφίες θώρακος αποτελούν τύπο φωτογράφησης του θώρακα, της σπονδυλικής στήλης και των εσωτερικών οργάνων του σώματος όπως η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα πνευμόνια. Με τις ακτινογραφίες θώρακος μπορούν να διαγνωστούν:

 1. Πνευμονοπάθειες όπως η πνευμονία
 2. Λοιμώξεις και συμφορήσεις της καρδιάς
 3. διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων ή της αορτής
 4. συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες
 5. καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του μεσοθωρακίου κ.α.

Μια ακτινογραφία θώρακος δεν θα μας δώσει λεπτομερέστατη εικόνα του καρδιακού συστήματος και των πνευμόνων, αλλά μόνο τις γενικές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των οργάνων. Στο συντριπτικό ποσοστό ασθενών που επισκέπτονται γιατρό για προβλήματα που έχουν και σχετίζονται με το αναπνευστικό τους σύστημα, ο συνδυασμός των δεδομένων από την κλινική εξέταση και την ακτινογραφία του θώρακα, είναι αρκετά για μια ασφαλή διάγνωση.

Η ακτινογραφία θώρακος χρησιμοποιεί μια πολύ μικρή δόση ιοντίζουσας ακτινοβολίας για να παράγει εικόνες από το εσωτερικό του θώρακα. Επειδή η ακτινογραφία θώρακος είναι γρήγορη και εύκολη εξέταση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην διάγνωση και θεραπεία έκτακτης ανάγκης. Οι ακτίνες Χ είναι η παλαιότερη και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή της ιατρικής απεικόνισης.

Πότε χρησιμοποιείται μια ακτινογραφία του θώρακα;

Μια ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως η πρώτη εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάγνωση συμπτωμάτων όπως:

 1. δυσκολίες στην αναπνοή,
 2. ένα κακό ή επίμονο βήχα,
 3. πόνο στο στήθος ή τραυματισμό,
 4. πυρετό.

 


ακτινογραφία θώρακα τιμή

Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ακτινολογική εξέταση του θώρακα για να βοηθηθούν στη διάγνωση ή την παρακολούθηση της θεραπείας για συνθήκες όπως:

 1. πνευμονία,
 2. καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιακά προβλήματα,
 3. εμφύσημα,
 4. καρκίνοο του πνεύμονα,
 5. θέση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων,
 6. συλλογή υγρού ή αέρα γύρω από τους πνεύμονες,
 7. άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Πως γίνεται μια ψηφιακή ακτινογραφία θώρακα;

Σε μια ακτινογραφία θώρακα, οι νευρώσεις και η σπονδυλική στήλη θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας και θα εμφανιστούν λευκά ή ανοιχτό γκρι στην εικόνα. Ο ιστός του πνεύμονα απορροφά μικρή ακτινοβολία και θα εμφανιστεί σκοτεινή στην εικόνα.

Τυπικά, λαμβάνονται δύο εικόνες του θώρακα, μία από το πίσω μέρος και η άλλη από την πλευρά του σώματος, καθώς ο ασθενής στέκεται απέναντι στην πλάκα εγγραφής εικόνας. Ο τεχνολόγος, ένα άτομο ειδικά εκπαιδευμένο για την πραγματοποίηση ακτινολογικών εξετάσεων, θα τοποθετήσει τον ασθενή με τα χέρια στους γοφούς και το στήθος να πιέζεται πάνω στην φωτοληπτική πινακίδα. Για τη δεύτερη εικόνα, η πλευρά του ασθενούς είναι απέναντι στην πλάκα, με τα χέρια ανυψωμένα.

Πρέπει να κρατάτε ακίνητο το σώμα σας κατά την ακτινογραφία θώρακα και μπορεί να σας ζητηθεί να μην αναπνεύσετε για λίγα δευτερόλεπτα, για να μειωθεί η πιθανότητα μιας θολής εικόνας. Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία από την χαμηλή θερμοκρασία στην αίθουσα εξετάσεων και από την κρύα επιφάνεια της πλάκας εγγραφής.

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση, ενδέχεται να σας ζητηθεί να περιμένετε έως ότου ο ακτινολόγος διαπιστώσει ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εικόνες.

Ολόκληρη η ακτινολογική εξέταση θώρακα, από την τοποθέτηση, έως την απόκτηση και επαλήθευση των εικόνων, ολοκληρώνεται συνήθως εντός 15 λεπτών.

 

Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) και ακτινογραφίες θώρακος

Μέχρι πρόσφατα, οι ακτινογραφίες θώρακος αποτυπώνονταν σε μεγάλα φύλλα μεμβράνης (σαν ένα μεγάλο φωτογραφικό αρνητικό). Σήμερα, οι περισσότερες εικόνες είναι ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται ηλεκτρονικά. Αυτές οι αποθηκευμένες εικόνες είναι εύκολα προσβάσιμες και συχνά συγκρίνονται με παλαιότερες ακτινογραφίες για τη διάγνωση και διαχείριση ασθενειών.

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) διαθέτουμε τον υπερσύγχρονο ακτινογράφο MULTIX TOP, SΙΕΜΕΝS. Παρέχουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, ακτινογραφίες θώρακος υψηλής ψηφιακής ποιότητας. Σε συνδυασμό με τον ψηφιακό ανιχνευτή DX –D 40 της AGFA είμαστε σε θέση να τροφοδοτήσουμε τον κλινικό σας ιατρό με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιέχει μια ακτινογραφία θώρακος, για μια ακριβή διάγνωση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τιμή για την ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα