Ελαστογραφία Μαστού | Χρησιμότητα, διαδικασία & κόστος
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Ελαστογραφία Μαστού

Τι είναι η ελαστογραφία μαστού

Η ελαστογραφία είναι μια μορφή απεικόνισης βασισμένη στην δυσκαμψία ή τη σκληρότητα του ιστού, η οποία είναι ανάλογη με την κλινική ψηλάφηση με υπερηχογραφία. Σε αντίθεση με μια φυσική εξέταση, η οποία επιτρέπει μόνο την υποκειμενική κρίση της ακαμψίας μιας βλάβης, η ελαστογραφία μαστού έχει τη δυνατότητα να ποσοτικοποιήσει την ακαμψία

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική υπερήχων, που μπορεί να απεικονίσει και να μετρήσει την ελαστικότητα των ιστών. Στην υπερηχογραφία του μαστού, η ελαστογραφία έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για τη διαφοροποίηση καλοήθων αλλοιώσεων του μαστού από κακοήθεις βλάβες του μαστού.

Έχει προταθεί ότι η ελαστογραφία μαστού ενισχύει τις διαγνωστικές επιδόσεις της υπερηχογραφίας, ενδεχομένως βελτιώνοντας την ειδικότητα της συμβατικής υπερηχογραφίας χρησιμοποιώντας το Σύστημα Αναφοράς και Δεδομένων BI-RADS.

Πιο πρόσφατα, όχι μόνο η ελαστογραφία μαστού έχει αποδειχθεί χρήσιμη για τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προεγχειρητικός προγνωστικός παράγοντας πρόγνωσης ή αντίδρασης στη χημειοθεραπεία.

Πως χρησιμοποιούνται οι ελαστογραφίες μαστών;

Η ελαστογραφία του μαστού είναι πλέον ένα βοηθητικό εργαλείο στην υπερηχογραφία του μαστού. Είναι εύκολο να εκτελείται στην κλινική πρακτική, προσθέτοντας μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα στην υπερηχογραφία του μαστού. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή απόδοση της ελαστογραφίας στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η τεχνική θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί, ώστε να αποκτήσει υψηλής ποιότητας εικόνες και οι γιατροί θα πρέπει να ερμηνεύουν σωστά τις εικόνες και τα δεδομένα που έχουν αποκτηθεί.

Μία από τις καλύτερες εφαρμογές της ελαστογραφίας μαστού, είναι η βελτίωση της κατηγοριοποίησης ως BI-RADS κατηγορίας 3 και 4α των μαστών, προκειμένου να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις περιττές βιοψίες μαστού.

Επιπλέον, η ελαστογραφία μπορεί να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, κατά την ερμηνεία πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

 

 

Χρησιμότητα της ελαστογραφίας μαστού

Η διαγνωστική συμπεριφορά της ελαστογραφίας μαστού είναι καλή για τη διαφοροποίηση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων βλαβών του μαστού. Ο συνδυασμός ελαστογραφίας με συμβατικό υπερηχογράφημα, αυξάνει τη διαγνωστική απόδοση για βλάβες του μαστού σε σύγκριση με τον απλό υπερηχογράφημα.

Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της ελαστογραφίας, μπορούν να βοηθήσουν στην επαναταξινόμηση των βλαβών κατηγορίας 3 ή 4Α BI-RADS με μορφολογικά κριτήρια, σε σχέση με το συμβατικό υπερηχογράφημα.

 

Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) και Ελαστογραφίες μαστού

Η ελαστογραφία μαστού είναι μια ανώδυνη υπερηχογραφική μέθοδος μέτρησης της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ιστών. Πραγματοποιείται στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ) με το νέο μας ψηφιακό υπερηχογράφο S 2000 της SIEMENS. Ο υπερηχογράφος λειτουργεί με υψίσυχνη Matrix ηχοβόλο κεφαλή, που είναι σχεδιασμένη ειδικά για την απεικόνιση μαστών.

Η ελαστογραφία μαστού γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος που διενεργείτε στο διαγνωστικό μας κέντρο και είναι σε θέση να αναδείξει εάν ένα ογκίδιο είναι μαλακό ή σκληρό. Ο συνδυασμός του υπερηχογραφήματος του μαστού και της ελαστογραφίας που σας έχει ζητήσει ο γιατρός σας, έχει σαν στόχο την καλύτερη διάκριση ενός μορφώματος και την αποφυγή των περιττών βιοψιών στο μαστό.

Η ελαστογραφία είναι μια ειδική εξέταση η οποία κρίνεται απαραίτητη μόνο σε περίπτωση που η ψηφιακή μαστογραφία έχει ενδείξεις για ευρήματα. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα κρίνει αν απαιτείται η συγκεκριμένη εξέταση.

Στο διαγνωστικό μας κέντρο θα συναντήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για μια γρήγορη, απλή και οικονομική εξέταση ελαστογραφίας.

Το διαγνωστικό μας κέντρο εξυπηρετεί όλη την Αθήνα και μεταξύ άλλων και τις περιοχές Καλλιθέα, Μοσχάτο, Πετράλωνα, Ταύρος, Κουκάκι, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα