Τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση Τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως. Μπορεί να προκληθεί από ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, ο εθισμός στα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το υψηλό επίπεδο στρες, η παχυσαρκία και ορισμένα μη τροποποιήσιμα χαρακτηριστικά του ατόμου όπως η ηλικία, το φύλο, η κληρονομική και γενετική προδιάθεση.

Η αρχική αντιμετώπιση από τους ειδικούς περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής ανεξαρτήτως φαρμακολογικής παρέμβασης. Μια δίαιτα που υποστηρίζει την κατανάλωση φυτικών ινών και καλίου μέσω φρούτων και λαχανικών, μείωση του κορεσμένου λίπους μέσω μείωσης του κρέατος και ζωικών προϊόντων, καθώς και πρόσληψη επαρκών πρωτεϊνών μέσω άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όπως η χορτοφαγική και η μεσογειακή διατροφή, έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης ποικίλλουν ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα:
  • Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις ταυτόχρονα με την αποτροπή ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω της αγγειοτενσίνης.
  • Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, έχουν επίσης επιδείξει αντιυπερτασικές ιδιότητες με πολλές ευεργετικές ιδιότητες λόγω της καλής πηγής βιταμίνης C, φυτικών ινών πηκτίνης και αντιοξειδωτικών.
  • Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που έχει ερευνηθεί για τα καρδιαγγειακά του οφέλη. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, έχει συνδεθεί έντονα με την αντιυπερτασική δράση του λόγω της περιεκτικότητάς σε αλισίνη που προάγει την αγγειοδιαστολή. Επιπλέον, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση της γεύσης του φαγητού, μπορεί να μειώσει την χρήση αλατιού.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι κύριες πηγές πρωτεΐνης και διατροφής στη χορτοφαγική και Μεσογειακή διατροφή, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά υπάρχει η υποψία ότι συσχετίζονται με την περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο.
  • Μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών τσίλι, της κανέλας, του μαύρου πιπεριού και του κουρκουμά, μπορούν επίσης να έχουν αντιυπερτασικά αποτελέσματα. Εκτός από τις ιδιότητες τους να βελτιώνουν τη γεύση, αυτά τα μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες παγκοσμίως ως φυτικά φάρμακα στην παραδοσιακή ιατρική και έχουν γίνει αντικείμενο αυξημένης προσοχής ως πιθανές συμπληρωματικές θεραπείες λόγω των ευρειών θεραπευτικών τους ιδιοτήτων καθώς και των ελάχιστων παρενεργειών.
  • Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό στις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, την πάπρικα και άλλα φυτά του γένους Capsicum. Οι επιδράσεις της καψαϊκίνης στην αρτηριακή πίεση έχουν αποδειχθεί ότι ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα που προσλαμβάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πιπεριών πλούσιων σε καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει υπερτασική κρίση. Τα εκχυλίσματα κανέλας έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιυπερτασική δράση όπως και το μαύρο πιπέρι που όχι μόνο ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση αλλά βελτιώνει και την ανοχή στη γλυκόζη.
  • Η κουρκουμίνη το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει πολλές πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση.


Κατά την παροχή συμβουλών στον ασθενή με υπέρταση ή προδιάθεση αυτής, , ο γιατρός πρέπει να τον εκπαιδεύει σχετικά με τις αποτελεσματικές διατροφικές στρατηγικές. Με αυτόν τον τρόπο  ενδυναμώνεται η σωστή  διαχείριση της αρτηριακής του πίεσης. Η θεραπεία της υπέρτασης επικεντρώνεται στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης εντός ενός εύρους στόχου, ενώ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα.

ΠΗΓΕΣ

Keenan NL, Rosendorf KA. Prevalence of hypertension and controlled hypertension - United States, 2005–2008

Guo F, He D, Zhang W, Walton RG. Trends in prevalence, awareness, management, and control of hypertension among United States adults, 1999 to 2010. J Am Coll Cardiol. 2012

Levy D, Merz CN, Cody RJ, Fouad-Tarazi FM, Francis CK, et al. Hypertension detection, treatment and control: a call to action for cardiovascular specialists. J Am Coll Cardiol. 1999
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα