Τροφές που μπορούν να διώξουν το άγχος μακριά! Τροφές που μπορούν να διώξουν το άγχος μακριά! - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Τροφές που μπορούν να διώξουν το άγχος μακριά!
Τροφές που μπορούν να διώξουν το άγχος μακριά!
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Τροφές που μπορούν να διώξουν το άγχος μακριά!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης και της κλινικής θεραπείας της. Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες όπως η μεσογειακή διατροφή και ορισμένα τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ οι δίαιτες με κορεσμένα λιπαρά και ροφήματα με ζάχαρη έχουν σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού ή η πρόσληψη ισοφλαβονοειδών έχουν αρνητικά συσχετιστεί με κατάθλιψη ή καταθλιπτικά συμπτώματα.


Η Παγκόσμια Έκθεση Υγείας που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2017 διαπίστωσε ότι η παγκόσμια επίπτωση κατάθλιψης ήταν πάνω από 18% μεταξύ 2005 και 2015. Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ο έντονος ανταγωνισμός εμφανίζεται συχνά, η κατάθλιψη και το άγχος έχει γίνει ένα κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πλέον οι άνθρωποι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους της καθημερινότητας.


Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο μοντέλο σκέψης και στη συμπεριφορά μας, καθώς η πρόσληψη τροφών επηρεάζει τη γνώση, την ικανότητα μνήμης και τα συναισθήματά μας. Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, τα απομονωμένα θρεπτικά συστατικά είναι ένα άλλο στοιχείο κατά την υιοθέτηση διατροφικών στρατηγικών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι τα κύρια θέματα, όπου ενεργοποιημένες ουσίες σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία νευρικών παλμών, ρυθμίζοντας έτσι τις ψυχικές ικανότητες και τα συναισθήματά μας. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών τροφίμων και αυτών των νευροδιαβιβαστών προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα. Έρευνες έδειξαν ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου μας, αλλάζοντας έτσι τη διάθεσή μας.


Για παράδειγμα, το εκχύλισμα ginseng και ορισμένα προβιοτικά, έχει αποδειχθεί ότι εξασθενούν την καταθλιπτική συμπεριφορά αυξάνοντας τα περιεχόμενα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχονται από τον εγκέφαλο. Η βιταμίνη D και ο μεταβολίτης της καλσιτριόλης θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας από την εξάντληση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, συμβάλλοντας έτσι στην υγεία του εγκεφάλου. Το αυξημένο άγχος συνοδεύεται επίσης από οξειδωτικό στρες, επομένως τα αντιοξειδωτικά ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία μας.


Ισορροπημένα διατροφικά σχήματα όπως η μεσογειακή διατροφή έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή άγχους, καθώς και η συμπληρωματική χρήση ιχθυελαίου φαίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα. Ένα διατροφικό πρότυπο που έχει υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, ξηρών καρπών, ψαριών και ολικής αλέσεως και μια μικρότερη πρόσληψη κρέατος, προϊόντων κρέατος, εμπορικών αρτοποιείων, τρανς λιπαρών και γλυκών ή ποτών μπορεί να μειώσει το συναίσθημα του στρες.


Τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία μας:

  • Κατανάλωση ψαριών
Η συχνή κατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και αίσθημα του άγχους. Τα ψάρια έχουν μεγάλο ποσοστό καλών λιπαρών οξέων και Ω3 λιπαρών που βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρεί ορθά ορμονολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους.
  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Αναφέρεται ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά μπορεί να τροποποιήσουν την οροενεργειακή κατάσταση του εγκεφάλου και να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση, όπως και με άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Η καθημερινή κατανάλωσή τους έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία.
  • Κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη

Σε πρόσφατη έρευνα αναφέρθηκε ότι η πρόσληψη ζάχαρης συσχετίστηκε με την κατάθλιψη επειδή αλλάζει τα επίπεδα ενδορφίνης και αυξάνει το οξειδωτικό στρες. ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και της κατάθλιψης. Η μείωση των ζαχαρούχων τροφών και ποτών θα βοηθήσει και στη μείωση του άγχους της καθημερινότητας.

  • Εθισμός σε ορισμένα τρόφιμα

Εμπλουτίστε το μενού σας για να εμπλουτίσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με ένα μόνο φαγητό, αλλά στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε μόνο ένα είδος τροφής σε ένα γεύμα και συχνά καταναλώνουν πολλά είδη τροφίμων ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων, όπως συνέργεια ή αναστολή. Το αποτέλεσμα μιας μόνο τροφής ή θρεπτικού συστατικού μπορεί επίσης να εξαλειφθεί από άλλα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση μεταξύ ενός φαγητού και της κατάθλιψης μπορεί να είναι ένα επιφανειακό φαινόμενο, παρά ένα πραγματικό.


  • Θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών όπως το φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, πολυφαινόλες έχουν βοηθητικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άγχους και στην προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας.


ΠΗΓΕΣ


Linking What We Eat to Our Mood: A Review of Diet, Dietary Antioxidants, and Depression. Huang Q., (et al). Antioxidants Journal

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα