Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού
Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφίμων και ποτών μεταξύ των κύριων γευμάτων, τα λεγόμενα σνακ! Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεται ενέργεια εκτός των βασικών γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Ανάλογα τον τύπο του σνακ επηρεάζεται ο κορεσμός, η διάθεση και η διατροφική πρόσληψη. Επομένως, μια σαφής διάκριση μεταξύ γεύματος και σνακ είναι σημαντική.


Η επιλογή μιας ποικιλίας υγιεινών τροφίμων και κατάλληλων μεγεθών μερίδας είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους και τη συνολική υγεία. Η υψηλή διατροφική ποιότητα συσχετίζεται με τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, σε συνδυασμό με την επιλογή επαρκών μερίδων είναι σημαντική όσον αφορά την πρόσληψη ενέργειας. Ωστόσο οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον τύπο τροφής που καταναλώνεται παρά στην ποσότητα ή την ποιότητα.


Ο όρος θρεπτικό σνακ θα μπορούσε να οριστεί ως : Μικρό γεύμα με υψηλή ποσότητα προτιμώμενων θρεπτικών συστατικών, δηλαδή, τα σνακ θα πρέπει να παρέχουν υψηλό ποσοστό βασικών θρεπτικών ουσιών σε σχέση με το ενεργειακό περιεχόμενο. Τι είναι όμως το σνακ? Είναι μικρές μερίδες συσκευασμένων ή ωμών τροφίμων που καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα και έχουν σαν σκοπό τον άμεσο κορεσμό ανάμεσα στα βασικά γεύματα. Η επιθυμία για σνακ εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η πείνα, το στρες, το περιβάλλον κ.λπ.


Ανάλογα τον λόγω της ανάγκης για σνακ αλλάζει και το αποτέλεσμά του στον οργανισμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλώνει αρκετά σνακ για λόγους πείνας, τείνει να επιλέγει ζαχαρούχα σνακ με υψηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους, όπως σοκολάτες, μπισκότα, αναψυκτικά κ.λπ. Εάν υπερβαίνετε η ποσότητα κατανάλωσης αυτών των σνακ είναι πολύ πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.


Η κατάλληλη επιλογή του σνακ μπορεί να εκτοξεύσει την ενέργεια και την ευημερία μας, είτε να μας υπερκορέσει και να οδηγηθούμε στην αύξηση βάρους.


Τα ιδανικά σνακ που προτείνονται είναι:

  1. Λαχανικά ωμά
  2. Φρούτα
  3. Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι
  4. Αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, κράκερ, βρώμη)
  5. Συνδυασμοί των παραπάνω
  6. Ξηροί καρποί (ανάλατοι)

Τα σνακ που είναι καλό να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα:

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή λιπαρά (π.χ. μπισκότα, πατατάκια, σοκολάτες)
  2. Υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή λίπος (π.χ. μπισκότα, κέικ, σοκολάτα, καραμέλες, ζάχαρη, σφολιάτες)
  3. ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. ενεργειακά)
  4. Τηγανητά

Από όλες τις επιτροπές διατροφής και υγείας συνιστάται ο περιορισμός των ζαχαρούχων και αλμυρών σνακ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μέσα στην ημέρα, εκτός από τα βασικά 3 γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας πληθώρα υγιεινών σνακ, όπως φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, δημητριακά σε διάφορες μορφές, χυμούς φρούτων, ακόμα και υγιεινά υποκατάστατα των αγαπημένων μας γλυκών, όπως μπισκότα βρώμης, σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο κ.λπ.


ΠΗΓΕΣ


What Is a Snack, Why Do We Snack, and How Can We Choose Better Snacks? A Review of the Definitions of Snacking, Motivations to Snack. Advances in Nutrition


What Is Nutritious Snack Food? A Comparison of Expert and Layperson Assessments. Butcher T. Nutrients  journal.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα