Προστασία του δέρματος από τον ήλιο Προστασία του δέρματος από τον ήλιο - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Προστασία του δέρματος από τον ήλιο
Προστασία του δέρματος από τον ήλιο
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Δεδομένου ότι η έκθεση στο φως του ηλίου είναι ένας κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ κακοήθους μελανώματος και βραχυπρόθεσμης έντονης έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, συνιστάται αυστηρή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, έως και το 90% του συνόλου της απαραίτητης βιταμίνης D σχηματίζεται μέσω της δράσης του ήλιου στο δέρμα.


Σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με το φίλτρο UV και το μητρικό γάλα, βρέθηκαν 6 από τα 8 φίλτρα UV στην ανάλυση του γάλακτους αυτού. Η χρήση αντηλιακών ή άλλων καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν αυτά τα φίλτρα UV συσχετίστηκε σημαντικά με την παρουσία τους στο ανθρώπινο γάλα. Τα φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ως καλλυντικά συστατικά σε μακιγιάζ, λοσιόν σώματος, κρέμες προσώπου, βρέθηκαν να αποτελούν σχετική πηγή έκθεσης. Η προστασία από τον ήλιο και η έκθεση στον ήλιο πρέπει να εξισορροπούνται προσεκτικά, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή επαρκούς βιταμίνης D στο δέρμα και το σώμα μας.


Τα αντηλιακά σκευάσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην προστασία του δέρματος μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Μας προστατεύουν από τις βλαβερές ουσίες του ηλίου, την υπέρ έκθεση και φυσικά στο κάψιμο του ηλίου. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα αδιάβροχο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Εφαρμόζετε από το πρωί πριν φύγετε από το σπίτι και το ανανεώνετε το συχνά μέσα στην ημέρα. Ιδανική επιλογή αποτελεί η μορφή κρέμας ή γαλακτώματος και όχι το σπρέι. Αυτό συμβαίνει καθώς με το σπρέι δεν καλύπτεται ομοιόμορφα η περιοχή που πρέπει να προστατευτεί. Επίσης μπορείτε να προμηθευθείτε after sun προϊόντα για την καταπράυνση του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο και την αφυδάτωσή του από αυτόν. Ένα ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμο και ωφέλιμο προϊόν που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το ενυδατικό χειλιών με αντηλιακή προστασία. Τα χείλια μας χρειάζονται και αυτά φροντίδα, καθώς εκθέτονται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία και επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα, η διαπερατότητας τους, καθώς και το επίπεδο ενυδάτωσης.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, διάφορες μελέτες που αναλύουν τις παραμέτρους της έκθεσης στον ήλιο έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος και της βραχυπρόθεσμης έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία.


Οι αυστηρές συστάσεις προστασίας από την ηλιακή και τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία αποτελούν θεμελιώδες μέρος της προστασίας του δέρματος και στοχεύουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και φυσικά, του καρκίνου του δέρματος. Σήμερα, οι συστάσεις για την προστασία από τον ήλιο περιλαμβάνουν τη χρήση αντηλιακών ευρέος φάσματος, προστατευτικά ρούχα και αποφυγή του ηλίου τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας.


ΠΗΓΕΣ


Sunscreens And Photoprotection, Gabros et al, StatPearls publishing

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα