Πονοκέφαλος, φυσικές λύσεις για άμεση αντιμετώπιση Πονοκέφαλος, φυσικές λύσεις για άμεση αντιμετώπιση - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Πονοκέφαλος, φυσικές λύσεις για άμεση αντιμετώπιση
Πονοκέφαλος, φυσικές λύσεις για άμεση αντιμετώπιση
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Πονοκέφαλος, φυσικές λύσεις για άμεση αντιμετώπιση
Ο πονοκέφαλος είναι μια από τις πιο συχνές νευρολογικές επιπλοκές στον γενικό πληθυσμό. Το παγκόσμιο αναφερόμενο ποσοστό του  κεφαλαλγίας είναι 47% και είναι ο 5ος πιο συχνός λόγος επικοινωνίας με τον ιατρό.

Η φυσική/εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται συχνότερα μεταξύ των ενηλίκων με ημικρανίες ή σοβαρούς πονοκεφάλους σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Αυτός ο τύπος αντιμετώπισης περιλαμβάνει τόσο συμπληρωματικές θεραπείες όσο και εναλλακτικές αντί των συμβατικών. Παρόλο που πολλοί ασθενείς με ημικρανία έχουν θετικά οφέλη από τις συμβατικές φαρμακολογικές θεραπείες, πολλοί άλλοι δεν ωφελούνται επαρκώς ή παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτές. Για το λόγο αυτό, αυτοί οι ασθενείς συνήθως αναζητούν συμπληρωματικές ή και εναλλακτικές ιατρικές λύσεις.
  • Το μασάζ είναι ευεργετικό για την ανακούφιση από τον πόνο που οφείλεται στην καταπόνηση των μυών λόγω του πονοκεφάλου. Το θεραπευτικό μασάζ μάλιστα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα ελέγχου που έκανε θεραπευτικό μασάζ σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έκανε, όπου και η ένταση των κρίσεων παρέμεινε αμετάβλητη.
  • Η γιόγκα είναι μια αρχαία δραστηριότητα που περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό. Η γιόγκα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη του αίματος, την ενδοφθάλμια πίεση και τη ρύθμιση της αναπνοής. Έχει φανεί πως η ένταση του πονοκεφάλου, η συμπτωματική κατανάλωση φαρμάκων, ο πόνος, το άγχος και η κατάθλιψη ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε ανθρώπου που κάνουν συστηματικά γιόγκα.
  • Διαλογισμός. Όλα τα είδη των επιδράσεων διαλογισμού επικεντρώνονται στην προσοχή και τη νοητική δραστηριότητα. Έχει αναφερθεί εγκεφαλική ηλεκτρική δραστηριότητα και αλλαγές νευροδιαβιβαστών και ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Φαίνεται πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον διαλογισμό έχουν μεγαλύτερες μειώσεις στη συχνότητα της ημικρανίας και στο άγχος. Ο διαλογισμός επικεντρώνεται στον ρυθμό αναπνοής, τον και τη μυϊκή χαλάρωση. Αυτές οι ασκήσεις χρησιμοποιούνται για τη μείωση του στρες και του πόνου και διαρκούν 20 έως 30 λεπτά την ημέρα.
  • Η ύπνωση είναι μια μέθοδος που εστιάζει στην προσοχή και τη συγκέντρωση. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο αριθμός των κρίσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερος στους ανθρώπους που έκαναν ύπνωση.
  • Το μαγνήσιο αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τον αγγειόσπασμο. Είναι γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να ανιχνευθούν σε ασθενείς με ημικρανία κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή ειδικά σε γυναίκες με ημικρανία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Έχει αποδειχθεί ότι η από του στόματος συμπλήρωση μαγνησίου είναι χρήσιμη για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας του πονοκεφάλου.
  • Το τζίντζερ χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και αιώνες για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής και του μυϊκού σπασμού. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πιθανός αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτικός παράγοντας λόγω της αναστολής της σύνθεσης προσταγλανδινών και λευκοτριενίων.


ΠΗΓΕΣ

Rasmussen BK, Jensen R, Schroll M, Olesen J. Epidemiology of headache in a general population--a prevalence study. J Clin Epidemiol. 1991

Gaul C, Eisman R, Schmidt T, May A, Leinisch E, Wieser T, Evers S, Henkel K, Franz G, Zierz S. Use of complementary and alternative medicine in patients suffering from primary headache disorders. Cephalalgia. 2009
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα