Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας
Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας

Η επίμονη κόπωση είναι ένα κοινό πρόβλημα με μεγαλύτερη σοβαρότητα σε άτομα παθήσεις όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η ινομυαλγία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η άπνοια και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Υπάρχουν λίγες εγκεκριμένες θεραπείες για την κόπωση. Η κόπωση ορίζεται ως «έλλειψη ενέργειας», θεωρώντας έτσι τις καταστάσεις ενέργειας και κόπωσης ως αντίθετα σε ένα μόνο διπολικό συνεχές. Η ενέργεια θα μπορούσε να αυξηθεί με αύξηση της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Η κόπωση θα μπορούσε να αυξηθεί με αύξηση της σεροτονίνης.


Οι ήσυχες ασχολίες όπως το διάβασμα έχει βρεθεί πως μειώνει την ενέργεια αλλά δεν αλλάζει τα επίπεδα της κόπωσης. Η καθιστική δραστηριότητα έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της ενέργειας από την αύξηση της κόπωσης. Η άσκηση έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση της ενέργειας παρά στη μείωση της κόπωσης. Η ενέργεια επηρεάζεται επίσης περισσότερο από την κόπωση σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις και ασθένειες. Μεταξύ των ατόμων με ανθρώπινο ιό ανοσοανεπάρκειας (HIV), η ενέργεια σχετίζεται περισσότερο με τη λειτουργική κατάσταση και την ποιότητα ζωής από ό, τι η κόπωση.


Η κόπωση επηρεάζεται επίσης από περιβαλλοντικές αλλαγές ανεξάρτητα από την ενέργεια. Ορισμένα φαγητά ή τύποι αλκοόλ αλλάζουν τα επίπεδα κούρασης και ενέργειας. Το κόκκινο κρασί βρέθηκε να επηρεάζει τα επίπεδα κόπωσης περισσότερο από το λευκό, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί σίκαλης, τυρί) ή ένα απλό πρωινό με υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, φρούτα) φαίνεται να επηρεάζουν λιγότερο τα επίπεδα της κόπωσης.


Οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο καθώς παίζουν βασικούς ρόλους σε μια ποικιλία βασικών μεταβολικών οδών που υποστηρίζουν θεμελιώδεις κυτταρικές λειτουργίες. Φαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ενισχυτές ενέργειας όπως το ginseng, το guarana συμβάλλουν θετικά στην αύξηση και διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Φυσικά τα συμπληρώματα αυτά λειτουργούν επιπροσθέτως με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.


Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την ενέργειά σας είναι:

  1. Μειώστε το στρες – τα αποτελέσματα του έχουν δυσμενή δράση στα συναισθήματά μας. Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία και την εστιασμένη άσκηση στη εξισορρόπηση των συναισθημάτων, όπως η γιόγκα.
  2. Μειώστε τους ρυθμούς της εργασίας σας – βάλτε προτεραιότητα τον εαυτό σας. Με τη μείωση του άγχους της καθημερηνότητας αυξάνεται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, βοηθώντας της αύξηση της καλής διάθεσης.
  3. Άσκηση – βάλτε την άσκηση στη ζωή σας! Θα αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης και θα κοιμάστε πιο γρήγορα και ήσυχα!
  4. Κάπνισμα – το κάπνισμα προκαλεί αϋπνία. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
  5. Περιορίστε τον ύπνο – εάν κοιμάστε περισσότερο από 10 ώρες συνολικά την ημέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε τον ύπνο σας αποφεύγοντας τον μεσημεριανό.
  6. Καταναλώστε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο.
  7. Πιείτε καφέ - Η καφεΐνη συμβάλλει στην αύξηση της εγρήγορσης, οπότε το να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ενέργειά σας. Αλλά προσοχή, γιατί η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
  8. Καταναλώστε αρκετό νερό – Το νερό βελτιώνει τη γενική απόδοση του σώματος στην καθημερινότητα. Εάν το σώμα σας δεν έχει υγρά, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι το αίσθημα κόπωσης.

ΠΗΓΕΣ


Perceived Fatigue and Energy are Independent Unipolar States: Supporting Evidence. Loy (et al). Medical Hypothesis Journal. 2018


Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Tardy (et al). Nutrients Journal. 2020


Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα