Καλή Λειτουργία των Νεφρών Καλή Λειτουργία των Νεφρών - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Καλή Λειτουργία των Νεφρών
Καλή Λειτουργία των Νεφρών
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Καλή Λειτουργία των Νεφρών

Το νεφρικό σύστημα αποτελείται από τα νεφρά, τους ουρητήρες και την ουρήθρα.. Ο νεφρός ρυθμίζει την οσμωτικότητα του πλάσματος ρυθμίζοντας την ποσότητα νερού, διαλυτών και ηλεκτρολυτών στο αίμα. Εξασφαλίζει μακροχρόνια ισορροπία οξέος-βάσης και παράγει επίσης ερυθροποιητίνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράγει επίσης ρενίνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πραγματοποιεί τη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργή μορφή της.


Οι λειτουργίες του νεφρού είναι: (Α) Σπειραματική διήθηση, είναι η αρχική διαδικασία στην παραγωγή ούρων.  (Β) Απορρόφηση, Τα κύτταρα PCT απορροφούν τη γλυκόζη και τα αμινοξέα, καθώς και το 65% του νατρίου και του νερού. (Γ) Σωληνοειδής έκκριση, Απόρριψη ουσιών όπως φάρμακα και μεταβολίτες που συνδέονται με την πρωτεΐνη του πλάσματος. Η σωληνωτή έκκριση λειτουργεί επίσης για την εξάλειψη ανεπιθύμητων ουσιών που απορροφήθηκαν παθητικά όπως η ουρία και τα ουρικά οξέα. (Δ) Αποθήκευση ούρων, Μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή ούρων με τη σπειραματική διήθηση, μέσω μιας δομής που ονομάζεται ουρητήρας ταξιδεύουν για αποθήκευση ούρων στην ουροδόχο κύστη. Υπάρχουν δύο ουρητήρες σε ένα ανθρώπινο σώμα. ένα σε κάθε πλευρά, αριστερά και δεξιά. Η ουροδόχος κύστη είναι ουσιαστικά ένας μυϊκός σάκος. Η ικανότητα διαστολής της ουροδόχου κύστης της επιτρέπει να διατηρεί μέγιστη χωρητικότητα έως και 1000 ml!


Για να διατηρηθεί η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια η υγεία των νεφρών σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποια βήματα  και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


Αρχικά η ιδανική πρόσληψη νερού είναι 8 ποτήρια νερό την ημέρα διότι η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεφρών. Όλες οι ορμόνες που εκκρίνονται παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών όπως η αντίδραση στο στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση του μεταβολισμού κ.α. Όταν ο οργανισμός και κατά συνέπεια τα νεφρά δεν ενυδατώνονται καλά, προκαλείται κόπωση των επινεφριδίων και άλλα προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να γυμνάζεστε τακτικά! Μια διατροφή με βάση τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανική για  συνολική υγεία του οργανισμού. Προτείνονται  τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κράνα, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, τα παντζάρια, το σκόρδο και τα σπαράγγια. Επιλέγετε επίσης τροφές χωρίς ζάχαρη, σόγια και γλουτένη, που προλαμβάνουν τη δημιουργία φλεγμονής στο σώμα και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών


Τα πρώιμα στάδια της νεφρικής νόσου είναι ασυμπτωματικά και τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα στάδια 4 ή 5. Συνήθως ανιχνεύεται με εξέταση αίματος ή ούρων. Μερικά κοινά συμπτώματα και σημεία σε αυτά τα στάδια της CKD είναι:

 1. Ναυτία
 2. Έμετος
 3. Απώλεια όρεξης
 4. Κόπωση και αδυναμία
 5. Διαταραχή ύπνου
 6. Ολιγουρία
 7. Μειωμένη νοητική οξύτητα
 8. Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες
 9. Οίδημα ποδιών και αστραγάλων
 10. Επίμονος κνησμός
 11. Πόνος στο στήθος λόγω της ουραιμικής περικαρδίτιδας
 12. Δύσπνοια λόγω πνευμονικού οιδήματος από υπερφόρτωση υγρών
 13. Η υπέρταση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί
 14. Η φυσική εξέταση συχνά δεν είναι χρήσιμη, αλλά οι ασθενείς μπορεί να έχουν
 15. Χρωματισμός του δέρματος
 16. Γρατσουνιές από κνησμό

Εάν παρατηρήσετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδανικό να υιοθετήσετε μια υγιεινή ζωή με αρκετό νερό και προληπτικές ετήσιες εξετάσεις.


ΠΗΓΕΣ:


Chronic Renal Failure. Satyanarayana R. Vaidya; Narothama R. Aeddula. StatPearls Publishing; 2020

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα