Για μία υγιή, δυνατή, αθλητική καρδιά ! Για μία υγιή, δυνατή, αθλητική καρδιά ! - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Για μία υγιή, δυνατή, αθλητική καρδιά !
Για μία υγιή, δυνατή, αθλητική καρδιά !
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Για μία υγιή, δυνατή, αθλητική καρδιά !

To κάθε παιδί πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας (ακόμα και σε σχολικό επιπέδο) θα πρέπει να υποβάλλεται σε προαθλητικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψει ένα παιδί εφόσον διαγνωστεί με πρόβλημα στην υγεία του να απέχει από την άθληση, αντίθετα θα πρέπει να γνωρίζει το ίδιο, ο γονιός και ο προπονητής την «αδυναμία» ώστε να προστατευτεί κάνοντας ειδική γυμναστική.


Ο σκοπός του προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου όμως εχει επιπλέον στόχο τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Έτσι ένας πληρης καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει παράλληλα με τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και την κλινική εξέταση, τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος ακόμα και έγχρωμου υπερηχογραφήματος καρδιάς, τα ευρήματα από το οποίο θα καθορίσουν εάν χρειάζεται παραπομπή σε περαιτέρω εξετάσεις όπως το Holter Ρυθμού ( 24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση) ,το τεστ κοπώσεως (και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις ) οι οποίες μπορούν να διαλύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις όποιες υποψίες ύπαρξης καρδιολογικού προβλήματος.


Ο καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός, γιατί παρόλο που τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα όπου οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται σε πολύ χαμηλή συχνότητα, εν τούτοις η τυχόν ύπαρξής τους έχει τεράστιο οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι τραγικό λάθος να ζητούν οι γονείς από τον καρδιολόγο την πιστοποίηση ότι μπορούν να αθλούνται τα παιδιά τους χωρίς οι ιατροί να τα έχουν εξετάσει και να θυμώνουν όταν αυτοί το αρνούνται. Σε γενικές γραμμές ο καρδιαγγειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2ετία ή και συντομότερα σε νεαρούς γρήγορα αναπτυσσομένους αθλητές και θα πρέπει να γίνεται από καρδιόλογο και μόνο καρδιολογο


Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο προαναφερόμενος έλεγχος, δηλαδή η εξέταση από καρδιολόγο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το έγχρωμο triplex καρδιάς, είναι ακίνδυνος, δεν περιέχει κανενός είδους ακτινοβολία για το παιδί και ανώδυνος, ενώ γίνεται σε μια ηλικία που τα περισσότερα παιδιά συνεργάζονται καλά με το γιατρό, ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα και αξιόπιστα. Όπως λοιπόν λέω συχνά στους γονείς, «είναι ένας ανώδυνος προσιτός έλεγχος που καλό είναι να γίνεται στα πλαίσια της πρόληψης τραγικων και μη,συμβαμάτων!

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα