Εποχικές Αλλεργίες: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση Εποχικές Αλλεργίες: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Εποχικές Αλλεργίες: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση
Εποχικές Αλλεργίες: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εποχικές Αλλεργίες: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια εποχική νόσος που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ρινικής συμφόρησης, καταρροής, φτέρνισμα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μη παραγωγικό βήχα, δυσλειτουργία του σωλήνα Eustachian, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα  και ρινικό κνησμό. Επηρεάζει ένα στα έξι άτομα και σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα, που μοιράζονται μια υποκείμενη συστηματική παθολογία. Μόλις διαγνωστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους.


Η εποχική αλλεργία ταξινομείται σε αντιδράσεις πρώιμης και όψιμης φάσης. Στην πρώιμη φάση, η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια ανοσοσφαιρίνη (Ig) που δρα εναντίον των εισπνεόμενων αλλεργιογόνων που προκαλούν φλεγμονή που προκαλείται. Η αρχική απόκριση εμφανίζεται εντός πέντε με 15 λεπτών από την έκθεση. Ο επιπολασμός της αλλεργικής ρινίτιδας με βάση τη διάγνωση του γιατρού είναι περίπου 15%. Ωστόσο, ο επιπολασμός εκτιμάται ότι φτάνει το 30% σε ασθενείς με ρινικά συμπτώματα.


Είναι γνωστό ότι κορυφώνεται στη 2η έως 4η δεκαετία της ζωής και στη συνέχεια σταδιακά μειώνεται. Η συχνότητα εμφάνισης εποχικής αλλεργίας στα παιδιά είναι επίσης αρκετά υψηλή, καθιστώντας το μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδιατρικές διαταραχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Μελέτης για το Άσθμα και τις Αλλεργίες στην Παιδική ηλικία, το 14,6% στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 14 ετών και το 8,5% στην ομάδα ηλικίας 6 έως 7 ετών εμφανίζουν συμπτώματα ρινοεπιπεφυκίτιδας που συνδέονται με αλλεργική ρινίτιδα.


Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη AR περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας, αρσενικού φύλου, παρουσία IgE ειδικά για αλλεργιογόνα, IgE ορού μεγαλύτερο από 100 IU / mL πριν από την ηλικία των 6 ετών και υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. [5] Μελέτες σε μικρά παιδιά έχουν δείξει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AR σε άτομα με πρώιμη εισαγωγή τροφών ή φόρμουλας ή / και βαριά έκθεση στο κάπνισμα κατά το πρώτο έτος της ζωής. [2] Αν και πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της ρύπανσης και της ανάπτυξης του AR, δεν υπάρχει ακόμη σημαντική συσχέτιση.


Ενθαρρύνεται η αποφυγή έκθεσης με τα αλλεργιογόνα, ειδικά σε άτομα με εποχικά συμπτώματα, αν και δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορούν να ληφθούν προφυλάξεις για να αποφευχθούν τα ακάρεα σκόνης, τα ζώα και η σκόνη ταπετσαρίας, αν και αυτό μπορεί να απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να μην είναι αποδεκτές από τον/την ασθενή. Εάν η απομάκρυνση ενός κατοικίδιου ζώου από το σπίτι δεν είναι εφικτή, η απομόνωση του σε ένα περιορισμένο χώρο στο σπίτι μπορεί να είναι μια επιλογή για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα αλλεργιογόνα. Αλλεργιογόνα στα καλύμματα κλινοσκεπασμάτων και σεντονιών απομακρύνονται αποτελεσματικά με πλύσιμο σε ζεστό νερό και υποαλλεργικό απορρυπαντικό. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρα υψηλής απόδοσης αέρα (HEPA) μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα. Οι φαρμακολογικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, ενδορινικά στεροειδή, ανταγωνιστές υποδοχέα λευκοτριενίου (LTRAs) και ανοσοθεραπεία.


Η ενδορινική θεραπεία με κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με από του στόματος αντιισταμινικά σε ασθενείς με ήπια, μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενδορινικά κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικότερα από τα αντιισταμινικά στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της παθολογίας των βλεννογόνων. Επομένως, ένα τοπικό ενδορινικό στεροειδές θα πρέπει να είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την εποχική αλλεργία. Συνήθως τα διαθέσιμα ρινικά σπρέι περιλαμβάνουν μπεκλομεθαζόνη, βουδεσονίδη, προπιονική φλουτικαζόνη, φουροϊκή μομεταζόνη και ακετονίδη τριαμκινολόνης. Η σωστή χορήγηση ρινικού εκνεφώματος είναι κρίσιμη για την επίτευξη της βέλτιστης ανταπόκρισης και την αποφυγή παρενεργειών. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει πάντα να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με την κατάλληλη χρήση του φαρμάκου. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, καθώς το μέγιστο αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες για να αναπτυχθεί.


Τα αποσυμφορητικά από το στόμα όπως η ψευδοεφεδρίνη είναι χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά δεν συνιστώνται για εκτεταμένη καθημερινή χρήση λόγω των παρενεργειών τους. Η παρατεταμένη χρήση τους έχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και, ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από μία εβδομάδα.


Η ιατρική ομάδα πρέπει να εργαστεί ομαδικά για να εκπαιδεύσει τον ασθενή και την οικογένειά του. Να θυμάστε πως η εποχική αλλεργία αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά με την κατάλληλη βοήθεια!


ΠΗΓΕΣ


Kakli HA, Riley TD. Allergic Rhinitis. Prim Care. 2016

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα