ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΦΤΙΑ – ΑΙΤΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΦΤΙΑ – ΑΙΤΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΦΤΙΑ – ΑΙΤΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΦΤΙΑ – ΑΙΤΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
ΕΜΒΟΕΣ ΣΤΑ ΑΦΤΙΑ – ΑΙΤΙΕΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η εμβοή περιγράφεται ως η παρουσία ήχων ή βουητού στα αφτιά. Οι περισσότερες εμβοές είναι υποκειμενικές, πράγμα που σημαίνει ότι ο εξεταστής δεν μπορεί να τις ακούσει. Ωστόσο, η αντικειμενική εμβοή μπορεί να προκύψει από ένα ανεύρυσμα και κατά συνέπεια μπορεί να ακουστεί από τον εξεταστή. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν εμβοές κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η Αμερικανική Ένωση Εμβοών υπολογίζει ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν εμβοές. Οι στρατιώτες έχουν υψηλή συχνότητα εμβοών λόγω των ισχυρών εκρήξεων και πυροβολισμών. Οι μουσικοί που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους βιώνουν εμβοές αρκετά συχνά. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την εμφάνιση των εμβοών:
  • Η πιο κοινή αιτία υποκειμενικής εμβοής είναι ο τραυματισμός του ιστού από αρκετά δυνατό θόρυβο.
  • Μεταβολικές ασθένειες: Η καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, ο διαβήτης σχετίζονται με την εμφάνιση εμβοών. Διάφορα φάρμακα είναι ωτοτοξικά για ορισμένα άτομα ή σε μεγάλες δόσεις. Για παράδειγμα, υψηλές δόσεις ασπιρίνης προκαλούν εμβοές και το πρόβλημα επιλύεται μόνο όταν σταματήσει η λήψη της.
  • Οι ασθένειες των αυτιών προκαλούν εμβοές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Meniere ή βλαβών που επηρεάζουν το όγδοο κρανιακό νεύρο.
Οι εξετάσεις που μπορούν να διενεργηθούν είναι διάφορες με κυρίαρχο το ακοόγραμμα. Είναι ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα ακοής με σκοπό τον προσδιορισμό του ποσοστού της απώλειας ακοής. Ο ειδικός ακουολόγος θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα και θα ενημερώσει τον ασθενή σύμφωνα με τα ευρήματά του. Θεραπεία - Διαχείριση Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας έχει εκδώσει οδηγίες κλινικής πρακτικής για τις εμβοές. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Μείωση του άγχους: Αν και το άγχος από μόνο του δεν είναι αιτία εμβοών, όπως σε κάθε κατάσταση, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Γνωστική Θεραπεία: Όσο περισσότερο ο ασθενής καταλαβαίνει τι είναι και τι δεν είναι η εμβοή, τόσο λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα θα έχει.
  • Κάλυψη της εμβοής με ήρεμους ήχους: Οι ήρεμοι ήχοι απομακρύνουν την προσοχή από τον εσωτερικό ήχο των εμβοών και τον αντικαθιστούν με χαλαρωτικούς.
  • Λευκός ήχος: Ως λευκός ήχος ορίζεται ο μνημονοτεχνικός ήχος των αγγείων της μήτρας. Έχει αποδειχθεί, ειδικά σε νεογνά ότι αυτοί οι ήχοι ηρεμούν την ψυχολογία και χαλαρώνουν του παλμούς της καρδιάς. Τέτοιοι ήχοι είναι το σεσουάρ μαλλιών, η ηλεκτρική σκούπα, ο ήχος του απορροφητήρα.
  • Βελτίωση του ύπνου: Οι εμβοές μπορεί να επηρεάσουν τον φυσιολογικό ύπνο και η θεραπεία πρέπει να κατευθύνεται σε καλύτερη υγιεινή του ύπνου.
Εάν αυτές οι λύσεις δεν βοηθήσουν, πάντα σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο σας, μπορείτε να σκεφτείτε και πιο επεμβατικές μεθόδους θεραπείας όπως το ακουστικό βαρηκοΐας. Είναι πάντα επωφελές όταν η εμβοή σχετίζεται με απώλεια ακοής. Ορισμένα βοηθήματα συνοδεύονται από ενσωματωμένους ήχους. Φαρμακευτική αγωγή όπως η αλπραζολάμη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνήθειας. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να ενδείκνυνται για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία πρωτοκόλλου.   ΠΗΓΕΣ Schmidt CJ, Kerns RD, Finkel S, Michaelides E, Henry JA. Cognitive Behavioral Therapy for Veterans With Tinnitus. Fed Pract. 2018 Krauss P, Schilling A, Tziridis K, Schulze H. [Models of tinnitus development : From cochlea to cortex]. HNO. 2019
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα