Έλλειψη βιταμίνης D3, όσα πρέπει να γνωρίζετε Έλλειψη βιταμίνης D3, όσα πρέπει να γνωρίζετε - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Έλλειψη βιταμίνης D3, όσα πρέπει να γνωρίζετε
Έλλειψη βιταμίνης D3, όσα πρέπει να γνωρίζετε
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Έλλειψη βιταμίνης D3, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει σχεδόν το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες και τις ηλικιακές ομάδες, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτή η πανδημία μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε τρόπους ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μειώνουν την έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή βιταμίνης D που προκαλείται από υπεριώδη-Β (UVB) ακτινοβολία στο δέρμα.


Η βιταμίνη D είναι μοναδική επειδή μπορεί να παρασκευαστεί στο δέρμα από την έκθεση στο φως του ήλιου και υπάρχει σε δύο μορφές. Η βιταμίνη D2 λαμβάνεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και βρίσκεται φυσικά στον ήλιο. Το φως UVB από τον ήλιο χτυπά το δέρμα και οι άνθρωποι συνθέτουν τη βιταμίνη D3, οπότε είναι η πιο «φυσική» μορφή. Τα ανθρώπινα όντα δεν παράγουν βιταμίνη D2 όμως τα περισσότερα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα περιέχουν βιταμίνη D3. Ο υποδοχέας βιταμίνης D υπάρχει στους περισσότερους ιστούς και κύτταρα στο σώμα και έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων, όπως είναι η αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και η πρόκληση τερματικής διαφοροποίησης, η αναστολή της αγγειογένεσης , την τόνωση της παραγωγής ινσουλίνης, την αναστολή της παραγωγής ρενίνης και την τόνωση της παραγωγής καθηλικιδίνης μακροφάγων.


Ανεπάρκεια βιταμίνης D, γιατί συμβαίνει;


Η κύρια πηγή βιταμίνης D για παιδιά και ενήλικες είναι η έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως, έτσι, η κύρια αιτία της είναι η ανεπαρκής έκθεση στο φως του ήλιου. Φορώντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 μειώνεται η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα κατά περισσότερο από 95%. Τα άτομα με φυσικό σκούρο τόνο δέρματος έχουν φυσική προστασία από τον ήλιο και απαιτούν τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη έκθεση για να κάνουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με ένα άτομο με λευκό τόνο δέρματος.


Οι ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης λίπους και οι βαριατρικοί ασθενείς συχνά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν την λιποδιαλυτή βιταμίνη D. Ασθενείς με χρόνιες διαταραχές σχηματισμού κοκκώματος (σαρκοείδωση, φυματίωση και χρόνιες μυκητιασικές λοιμώξεις), λεμφώματα και πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης D.


Συνέπειες ανεπάρκειας βιταμίνης D


Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί μείωση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων PTH με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοπικών εστιών οστικής αδυναμίας και προκαλεί γενικευμένη μείωση οστικής πυκνότητας με τελικό αποτέλεσμα την οστεοπενία και την οστεοπόρωση. Σε μικρά παιδιά που έχουν λίγο αυτό το ελάττωμα οδηγεί σε μια ποικιλία σκελετικών παραμορφώσεων που είναι κλασικά γνωστές ως ραχίτιδα.


Ομάδες κινδύνου ανεπάρκειας βιταμίνης D

 • Βρέφη που θηλάζουν
 • Ηλικιωμένοι
 • Άτομα με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο
 • Άτομα με σκούρο δέρμα
 • Άτομα με δυσαπορρόφηση λίπους
 • Άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης

Πηγές βιταμίνης D


Μια σημαντική πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους συντίθεται από την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως συνήθως μεταξύ 1000 ωρών και 1500 ωρών την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Οι διατροφικές πηγές πρόσληψης βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (Σολωμός), ιχθυέλαιο και κρόκο αυγού.

Κλινικά οφέλη της βιταμίνης D

 • Καρκίνος: Η βιταμίνη D μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και αυξάνει τη διαφοροποίηση των κυττάρων, σταματά την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων και έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
 • Καρδιοπάθειες: Η βιταμίνη D έχει προστατευτικό ρόλο στην καρδιά μέσω του συστήματος ορμονών ρενίνης-αγγειοτασίνης, καταστέλλοντας τις φλεγμονές στα κύτταρα της καρδιάς και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
 • Υπέρταση
 • Διαβήτης τύπου 2: Μια μελέτη μη διαβητικών ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν 700 IU βιταμίνης D είχαν μικρότερη αύξηση της γλυκόζης νηστείας σε διάστημα 3 ετών έναντι εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο
 • Κατάθλιψη: Μια νορβηγική δοκιμή για υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι εκείνοι που έλαβαν υψηλή δόση βιταμίνης D είχαν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες κλίμακας καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από 1 έτος έναντι εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
 • Νόσος Parkinson: Πρόσφατα μελετήθηκε ότι η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου του Πάρκινσον. Κάταγμα και πτώσεις: Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και παίζει ρόλο στην υγεία των οστών. Θεωρείται ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, αποτρέποντας έτσι τις πτώσεις

ΠΗΓΕΣ:


Vitamin D: The “sunshine” vitamin. Nair R., Maseeh A. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics.


Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα