Διατροφή και παιδί. Χρήσιμες συμβουλές Διατροφή και παιδί. Χρήσιμες συμβουλές - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Διατροφή και παιδί. Χρήσιμες συμβουλές
Διατροφή και παιδί. Χρήσιμες συμβουλές
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Διατροφή και παιδί. Χρήσιμες συμβουλές
Η διατροφή είναι κρίσιμος παράγοντας για την κατάλληλη ανάπτυξη του παιδιού. Η κατάλληλη διατροφή αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών, ειδικά για τις χρόνιες παθήσεις. Πολλά παιδιά και έφηβοι ζουν σε περιβάλλοντα που δεν προάγουν τη βέλτιστη διατροφή. Οι οικογένειες πρέπει να προσπαθήσουν για να παρέχουν σωστά πλαίσια διατροφής και να την ενθαρρύνουν επίσης. Οι διατροφικές συνήθειες που καθιερώνονται νωρίς μπορούν να εφαρμοστούν και να διατηρηθούν στην ενήλικη ζωή.

Η παιδική ηλικία είναι μια από τις κρίσιμες περιόδους και κατά τη διάρκεια της η φυσιολογική ανάγκη για θρεπτικά συστατικά αυξάνεται και η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής διατροφικής ποιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής, τα πρότυπα συμπεριφοράς και οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας εμμένουν σε όλη την ενήλικη ζωή και μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία και την ευημερία. Επιπλέον, η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία συνδέεται συχνά με ανθυγιεινές διατροφικές αλλαγές. Επομένως, είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές νωρίς στη ζωή.

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των αρχικών ετών ζωής των παιδιών μειώνει τον κίνδυνο άμεσων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή και συγκεκριμένα, την παχυσαρκία, την τερηδόνα και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Το σχολείο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας διατήρησης και ανάπτυξης των σωστών διατροφικών συνηθειών.  Τα σχολεία, αντιπροσωπεύουν ένα ισχυρό κοινωνικό περιβάλλον που έχει τη δυνατότητα να προωθεί και να παρέχει υγιεινή διατροφή και εκπαίδευση. Ιδανικά τα σχολικά κυλικεία πρέπει να παρέχουν ως επί το πλείστον τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, όμως επειδή αυτό είναι ουτοπικό μπορούν τα παιδιά να μάθουν σιγά σιγά να κάνουν πιο καλές επιλογές τις οποίες φυσικά θα διδαχθούν στο σπίτι.

Τα παιδιά πάντα θα θέλουν το σνακ τους να είναι ιδιαίτερο στην γεύση και φυσικά στην εμφάνιση, η οποία πολλές φορές είναι πιο σημαντική για τα παιδιά. Υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές σε φαγητό το οποίο και είναι υψηλής διατροφικής αξίας και είναι ελκυστικό για τα παιδιά.

Μπορείτε να προετοιμάζετε μαζί με το παιδί το φαγητό του, ώστε να έχει και εκείνο την αίσθηση ότι επιλέγει τι τρώει καθώς και συμμετέχει στην προετοιμασία του. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο τα βοηθά να αρχίσουν να είναι αυτόνομα, αλλά ενισχύει και την αυτοπεποίθησή τους ως προς τις μαγειρικές τους ικανότητες. Ακόμα, μπορεί να θεωρηθεί αισθητηριακό παιχνίδι η προετοιμασία του φαγητού με το παιδί.

Επιλέξτε και διδάξτε το παιδί να διαλέγει πολλά χρώματα στην καθημερινή του διατροφή. Αυτά θα προέρχονται από διάφορα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα με καλής ποιότητας υδατάνθρακες και βιταμίνες. Κάντε το φαγητό παιχνίδι και δημιουργείστε πιάτα με φαντασία κόβοντας και τοποθετώντας το φαγητό σε διάφορα σχέδια και αναπαριστώντας διάφορα σχήματα.

Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει την πυραμίδα διατροφής και την αξία του ποιοτικού φαγητού. Φυσικά τα γλυκά και αλμυρά σνακ δεν μπορούν να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού, γι΄αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλα με μέτρο.

Το σχολείο θα μπορούσε να διοργανώσει μέρες διατροφής, όπου τα παιδιά με την καθοδήγηση ειδικών θα μάθαιναν περισσότερα για τα είδη τροφών, την αξία τους, ακόμα και τον τρόπο παρασκευής τους. Με αυτές τις μεθόδους, προάγεται η σωστή και σταθερή βάση για μια υγιεινή και με μέτρο διατροφή στη ζωή του παιδιού και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Πολλές ασθένειες θα μπορούσαν να προληφθούν ή ακόμα και να καθυστερήσει η εμφάνισή τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μιας μέτριας έντασης άσκηση και αρκετό νερό φτιάχνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.ΠΗΓΕΣ

AAP (American Academy of Pediatrics). 2009. Pediatric Nutrition Handbook, 6th ed. Elk Grove Village, IL: AAP.
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα