Πείτε όχι στις «Ανορθόδοξες Δίαιτες» Πείτε όχι στις «Ανορθόδοξες Δίαιτες» - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Πείτε όχι στις «Ανορθόδοξες Δίαιτες»
Πείτε όχι στις «Ανορθόδοξες Δίαιτες»
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Πείτε όχι στις «Ανορθόδοξες Δίαιτες»

ΕΠΕΙΔΗ:είναι μονότονες. Είτε πρόκειται για δίαιτες μονοφαγικές, όπως της λαχανόσουπας ή του γκρέιπφρουτ, είτε για υπερπρωτεϊνικές, όπως του Άτκινς ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, π.χ. φρούτα, λαχανικά, άμυλο, είναι δεδομένος. Αποτέλεσμα μονοτονία, έλλειψη επιλογών και γεύσης.


ΕΠΕΙΔΗ: έχουν χαμηλή θρεπτική αξία. Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, π.χ. φρούτα, λαχανικά, άμυλο, ο οποίος συνηθίζεται στην κατηγορία αυτών των διαιτών, οδηγεί ταυτόχρονα σε χαμηλή πρόσληψη ποικίλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, Αποτέλεσμα: κούραση, ευερεθιστότητα, άγχος, θυμός, ζαλάδες, αδυναμία και πολλά άλλα.


ΕΠΕΙΔΗ: είναι στερητικές. Στις περισσότερες απαγορεύονται αυστηρά πολλά ιδιαίτερα αγαπημένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά και οι πατάτες. Πολλές αποκλείουν το ψωμί, τα παξιμάδια, τα όσπρια, τις πίτες και σίγουρα τα γλυκά και τα σουβλάκια. Πόσο καιρό μπορεί λοιπόν κάποιος να αντέξει; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η αίσθηση αυτή της στέρησης θα οδηγήσει σύντομα στην υπερκατανάλωση των “απαγορευμένων” τροφών.


ΕΠΕΙΔΗ: οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκής μάζας. Το νερό θα επαναπροσληφθεί γρήγορα και η μυϊκή μάζα από τη στιγμή που χάνεται απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να επανακτηθεί. Επιπλέον, η μυϊκή μάζα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του μεταβολισμού.


ΕΠΕΙΔΗ: δεν προσφέρουν διατροφική εκπαίδευση. Το αντίθετο μάλιστα. Πιθανότερο είναι να σας οδηγήσουν σε λαθεμένες διατροφικές πεποιθήσεις, π.χ. δε συνδυάζουμε τις πατάτες και το ρύζι με το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Αν δε, οι πεποιθήσεις αυτές σας ακολουθήσουν και μετά το πέρας της “ανορθόδοξης δίαιτας”, τότε όποτε παρεκκλίνετε από αυτές, θα σας “κυνηγούν” οι ενοχές και οι τύψεις.


ΕΠΕΙΔΗ:δεν βοηθούν στη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών. Είναι δεδομένο ότι ολοκληρώνοντας την προσπάθειά σας, θα εξακολουθείτε να έχετε τις διατροφικές συνήθειες που είχατε και πριν. Θα εξακολουθείτε για παράδειγμα, να παραλείπετε το πρωινό σας ή να τρώτε ένα μόνο γεύμα το βράδυ ή να ζείτε μόνο καταναλώνοντας γλυκά. Επιστρέφοντας λοιπόν στις παλιές σας συνήθειες, είναι δεδομένη και η επιστροφή του βάρους που χάθηκε.


Μήπως λοιπόν ήρθε ο καιρός να ασχοληθείτε με αλλαγές ουσιαστικές που θα οδηγήσουν οριστικά στην επίτευξη του στόχου σας. Μία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρα μέτρα όπως οι περισσότερες από τις δίαιτες που κατά καιρούς κυκλοφορούν. Εστιάστε στις διατροφικές σας συνήθειες, εντοπίστε τα λάθη που συνήθως κάνετε και ξεκινήστε να τα διορθώνετε σταδιακά. Μόνο με αυτό το τρόπο το αποτέλεσμά σας μπορεί να έχει ποιότητα και διάρκεια.


Κουστουράκη Παρασκευή Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Κλινικής Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, University of Glasgow


Διαβάστε επίσης:  Περιττά κιλά

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα