Χοληστερίνη, διατροφικές αλλαγές για να την μειώσεις Χοληστερίνη, διατροφικές αλλαγές για να την μειώσεις - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Χοληστερίνη, διατροφικές αλλαγές για να την μειώσεις
Χοληστερίνη, διατροφικές αλλαγές για να την μειώσεις
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Χοληστερίνη, διατροφικές αλλαγές για να την μειώσεις
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης θα μπορούσαν να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα άτομα που θέλουν/ χρειάζεται να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό, εάν δεν το κρίνει ο γιατρός τους απαραίτητο, δεν χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα αλλά μπορούν να το δοκιμάσουν μέσω της διατροφής τους. Η πρακτική αυτή έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και φυσικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης εστιάζει περισσότερο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα παρά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι βασικές οδηγίες για την ρύθμιση της χοληστερίνης χωρίς φάρμακα είναι:
  • Κάπνισμα - Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και γενικά αυξάνει το προσδόκιμο ζωής – ανεξάρτητα από το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Οπότε σίγουρα αξίζει να κόψετε τη συνήθεια, ακόμα κι αν αυτό δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
  • Μείωση της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας - Μια σειρά από μελέτες υποδηλώνουν ότι η μείωση της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Το κύριο πράγμα είναι να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα. Με άλλα λόγια, τρώτε περισσότερα φυτικά έλαια και ψάρια και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό το είδος διατροφής περιλαμβάνει κυρίως πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια και πουλερικά.
  • Άσκηση - Η συστηματική άσκηση βοηθά σε ένα επίπεδο στην αποτροπή των καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση και σε άλλους παράγοντες κινδύνου.
  • Απώλεια βάρους – Σε περίπτωση που ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα σας δώσει ειδικές οδηγίες για την σωστή απώλεια βάρους η οποία θα υπάρξει ευεργετική για τον οργανισμό σας και φυσικά την μείωση της χοληστερίνης.
  • Ειδικές τροφές – Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά είδη αλειμμάτων μαργαρίνης που υποστηρίζεται ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Περιέχουν ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, γνωστές ως φυτοστερόλες. Δεν είναι σαφές από έρευνες εάν αυτά τα είδη αλειμμάτων μαργαρίνης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας. Άλλα προϊόντα που υποστηρίζεται ότι βοηθούν στη μείωσης της χοληστερόλης είναι: εκχυλίσματα αγκινάρας, ιχθυέλαιο, σκόρδο, σόγια, καρύδια, προϊόντα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες (όπως ψύλλιουμ) και εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού (κατεχίνες). Πολλά από αυτά τα προϊόντα πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής υψηλής συγκέντρωσης με τη μορφή κάψουλων. Αλλά κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη. Πάντα πρέπει να λαμβάνονται με τη σύμφωνη οδηγία του θεράποντα ιατρού.


ΠΗΓΕΣ

Hooper L, Martin N, Abdelhamid A, Davey Smith G. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev 2015
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα