Ο προγεννητικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στην εγκυμοσύνη. Ο προληπτικός αυτός έλεγχος μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει ορισμένες ασθένειες. Επίσης είναι σε θέση να ανιχνεύσει προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης και να αφορούν την υγεία της μητέρας και του μωρού. Πολλά από αυτά μπορεί να προληφθούν με την κατάλληλη θεραπεία. Αλλά και μόνο η ασφαλής εικόνα που μπορεί να έχει μια μέλλουσα μητέρα και ο γιατρός, για την επερχόμενη εγκυμοσύνη της, κάνει από μόνη της τις συγκεκριμένες εξετάσεις ιδιαίτερα σημαντικές.
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι ένα σύνολο εξετάσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις μέλλουσες μητέρες, για να προσδιορίσουν εάν ένα μωρό είναι πιθανό να έχει συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις είναι μη επεμβατικές. Συνήθως εκτελούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, αν και κάποιες εκτελούνται κατά τη διάρκεια του τρίτου.
Μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου μπορεί μόνο να διαγνώσει τον κίνδυνο ή την πιθανότητα ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος. Όταν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης διαλογής είναι θετικά, οι διαγνωστικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να δώσουν μια οριστική απάντηση.
Ορισμένες εξετάσεις προγεννητικής συστηματικής εξέτασης είναι διαδικασίες ρουτίνας, όπως οι εξετάσεις ανοχής γλυκόζης, οι οποίες ελέγχουν τον διαβήτη κύησης. Στις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με ορισμένες ανωμαλίες, γίνονται συνήθως πρόσθετες εξετάσεις. Για παράδειγμα, οι έγκυες γυναίκες που έζησαν σε περιοχές όπου η φυματίωση είναι κοινή, θα πρέπει να κάνουν εξέταση δερματίτιδας.
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου πρώτου τριμήνου μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τη δέκατη εβδομάδα. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα. Εξετάζουν τη γενική ανάπτυξη του μωρού σας και ελέγχουν, εάν το μωρό σας κινδυνεύει από γενετικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Down. Ελέγχουν επίσης το μωρό σας για καρδιακά ελαττώματα, κυστική ίνωση και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα.
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου στο δεύτερο τρίμηνο διενεργούνται μεταξύ 14 και 18 εβδομάδων. Μπορούν να περιλαμβάνουν εξέταση αίματος, η οποία ελέγχει αν μια μητέρα κινδυνεύει να έχει παιδί με σύνδρομο Down ή ελαττώματα νευρικού σωλήνα, καθώς και υπερηχογράφημα.
Ένας υπερηχογράφος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του μωρού στη μήτρα. Η εξέταση χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του μεγέθους και της θέσης του μωρού σας, για να επιβεβαιώσετε πόσο προχωρημένη είστε στην εγκυμοσύνη σας και να εντοπιστούν ενδεχόμενες ανωμαλίες στη δομή των αναπτυσσόμενων οστών και οργάνων του μωρού σας.
Ένα ειδικό υπερηχογράφημα που ονομάζεται υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό το υπερηχογράφημα ελέγχει τη συσσώρευση υγρού στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού σας. Όταν υπάρχει περισσότερο υγρό από το φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος του συνδρόμου Down.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, χρησιμοποιείται πιο λεπτομερές υπερηχογράφημα, το οποίο συχνά ονομάζεται έρευνα εμβρυϊκής ανατομίας, για την προσεκτική αξιολόγηση του μωρού από το κεφάλι μέχρι το δάκτυλο για τυχόν γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γενετικές ανωμαλίες ορατές με υπερήχους.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου διεξάγονται δύο τύποι εξετάσεων αίματος. Χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών στο αίμα σας, συγκεκριμένα της πρωτεΐνης πλάσματος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και μιας ορμόνης που ονομάζεται χοριακή γοναδοτροπίνη. Τα ανώμαλα επίπεδα μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανωμαλίας χρωμοσωμάτων.
Κατά την πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη, το αίμα σας μπορεί επίσης να εξεταστεί για να διαπιστωθεί εάν είστε ανοσοποιημένοι κατά της ερυθράς και να εξεταστείτε για τη σύφιλη, την ηπατίτιδα Β και τον ιό HIV.
Μια εξέταση αίματος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον προσδιορισμό του τύπου αίματος και του παράγοντα Rh, ο οποίος καθορίζει τη συμβατότητά σας με το αυξανόμενο έμβρυο σας. Μπορεί να έχετε είτε Rh-θετικό, είτε Rh-αρνητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι Rh-θετικοί, αλλά αν η μητέρα διαπιστωθεί ότι είναι Rh-αρνητική, το σώμα της θα παράγει αντισώματα που θα επηρεάσουν τυχόν μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.
Όταν υπάρχει μια ασυμβατότητα Rh, οι περισσότερες γυναίκες θα λάβουν μια δόση από Rh-ανοσοσφαιρίνη στις 28 εβδομάδες και πάλι λίγες μέρες μετά την γέννα. Το ασυμβίβαστο συμβαίνει εάν μια γυναίκα είναι Rh αρνητική και το μωρό της είναι Rh-θετικό. Εάν η γυναίκα είναι Rh αρνητική και το μωρό της είναι θετικό, θα χρειαστεί την δόση. Εάν το μωρό της είναι Rh αρνητικό, δεν θα το κάνει.
Η δειγματοληψία χοριακών δειγμάτων είναι μια επεμβατική εξέταση προγεννητικού ελέγχου που περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού μέρους ιστού από τον πλακούντα. Συνήθως εκτελείται μεταξύ της 10ης και της 12ης εβδομάδας και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση όπως το σύνδρομο Down, και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Υπάρχουν δύο τύποι. Ένας τύπος εξέτασης γίνεται μέσω της κοιλιάς, και ο άλλος τύπος γίνεται μέσω του τραχήλου. Η εξέταση έχει μερικές παρενέργειες, όπως κράμπες ή κηλίδες. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος αποβολής.
Ένας τεστ τετραπλού δείκτη είναι μια εξέταση αίματος που διεξάγεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Γίνεται για να ελέγξετε το αίμα σας για ενδείξεις γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down. Μετράει τέσσερις από τις εμβρυϊκές πρωτεΐνες.
Ένας τετραπλός προγεννητικός έλεγχος, γίνεται συνήθως εάν ξεκινήσετε την προγεννητική φροντίδα πολύ αργά για να λάβετε είτε την ολοκληρωμένη εξέταση ορού είτε την διαδοχική ολοκληρωμένη εξέταση. Έχει χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην ανίχνευση του σύνδρομο Down και άλλων γενετικών ανωμαλιών, σε σχέση με μια ολοκληρωμένη εξέταση αίματος ή με εξέταση ολοκληρωμένης ανίχνευσης ορού.
Μια εξέταση επιπέδων γλυκόζης ελέγχει τον διαβήτη κύησης. Αυτός είναι συνήθως μια κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι συνήθως προσωρινό. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να αυξήσει τη δυνητική σας ανάγκη για καισαρική τομή, επειδή τα μωρά των μητέρων με διαβήτη κύησης συνήθως γεννιούνται μεγαλύτερα. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τις πρώτες ημέρες μετά την γέννα.
Η προγεννητική αυτή εξέταση εκτελείται συνήθως κατά το δεύτερο τρίμηνο. Περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός ζαχαρούχου διαλύματος και στη συνέχεια τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Εάν βγει θετικό για διαβήτη κύησης, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και θα πρέπει να επαναλάβετε ξανά την εξέταση μετά την εγκυμοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης, το αμνιακό υγρό αφαιρείται από τη μήτρα για εξέταση. Το αμνιακό υγρό περιβάλλει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα με την ίδια γενετική σύνθεση με το μωρό, καθώς και διάφορες χημικές ουσίες που παράγονται από το σώμα του μωρού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνιοκέντησης.
Μια γενετική εξέταση αμνιοπαρακέντησης για γενετικές ανωμαλίες, όπως σύνδρομο Down και spina bifida. Μια γενετική αμνιοπαρακέντηση συνήθως εκτελείται μετά την 15 εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να εξεταστεί εάν:
Μια αμνιοπαρακέντηση ωριμότητας εκτελείται αργότερα, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, για να καθοριστεί εάν οι πνεύμονες του μωρού σας είναι έτοιμοι για γέννηση. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος γίνεται μόνο εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης γέννας για ιατρικούς λόγους. Συνήθως γίνεται μεταξύ των εβδομάδων 32 και 39.
Ομάδα Β στρεπτόκοκκος (GBS) είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε εγκύους και νεογνά. Η GBS βρίσκεται συχνά στις ακόλουθες περιοχές σε υγιείς γυναίκες:
Το GBS στον κόλπο γενικά δεν είναι επιβλαβές για μια γυναίκα ανεξάρτητα από το αν είναι έγκυος. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει ακόμη ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το GBS μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα μωρά που εκτίθενται κατά τη γέννηση. Μπορείτε να υποβληθείτε σε εξέταση για GBS με ένα στυλεό που λαμβάνεται από τον κόλπο και το ορθό σας στις 35-37 εβδομάδες.
Εάν βγει θετική η εξέταση για στρεπτόκοκκο, θα λάβετε αντιβιοτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο του μωρού σας να προσβληθεί από μια λοίμωξη στρεπτόκοκκου.
Οι επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις είναι το επόμενο βήμα μετά από έναν προγεννητικό ελέγχο που δείχνει θετικό αποτέλεσμα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν αφήνουν ουσιαστικά καμία αμφιβολία ως προς την ύπαρξη ή την απουσία ορισμένων γενετικών ελαττωμάτων.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι περισσότερο επεμβατικές από τις προγεννητικές εξετάσεις. Συνήθως γίνονται μόνο αν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, εάν μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα ή αν η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό ή το ιατρικό ιστορικό σας, υποδεικνύει ότι ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο για μια προβληματική εγκυμοσύνη. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να φέρουν πολύ μικρό κίνδυνο αποβολής.
Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών για πολλές γυναίκες. Ενώ πολλές από αυτές τις εξετάσεις είναι συνηθισμένες, μερικές μπορεί να είναι μια πολύ πιο προσωπική απόφαση. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση ή αν νιώθετε ανήσυχη. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να παραπεμφθείτε σε γενετικό σύμβουλο. Ο γιατρός σας είναι αυτός που μπορεί να συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους και τα οφέλη και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος προγεννητικός έλεγχος είναι ιδανικός για εσάς.
Στον προγεννητικό έλεγχο της Ιατρικής Πρόληψης Καλλιθέας (Αθήνα), περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας της γυναίκας και έχει σαν σκοπό τον εντοπισμό πιθανόν προβλημάτων, που ενδέχεται κατά την κύηση ή τον τοκετό να δημιουργήσουν δυσάρεστες επιπλοκές. Όπως επίσης και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Η βασική ομάδα εξετάσεων που διενεργούνται στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) και στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, συνήθως είναι :
Οι εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ), οι εξετάσεις γίνονται ανώδυνα με τη λήψη αίματος και εξετάσεις ούρων. Το σύγχρονο μικροβιολογικό μας κέντρο διενεργεί προγεννητικούς ελέγχου με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και υπό την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού. Ο προγεννητικός έλεγχος για τον αυτισμό είναι σήμερα αδύνατος.
Επιλέξτε την Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) για:
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πόσο κοστίζει ο προγεννητικός έλεγχος στο διαγνωστικό μας κέντρο.
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.
Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.
Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.