Κέντρο Αξονικής Τομογραφίας | Είδη αξονικών & διαδικασία
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Κέντρο Αξονικής Τομογραφίας
Η Αξονική Τομογραφία (CT – Commuted Tomography) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην ιατρική απεικόνιση, αφού αποτελεί ένα σπουδαίο όπλο στα χέρια του κλινικού ιατρού για την διάγνωση ή τον αποκλεισμό διαφόρων παθήσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκριτικά με άλλες απλές απεικονιστικές μεθόδους.

Πως λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος

Μια αξονική τομογραφία (σάρωση CT ή CAT) χρησιμοποιεί υπολογιστή και περιστρεφόμενες μηχανές ακτίνων Χ, για τη δημιουργία διατομεακών εικόνων του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο αξονικός τομογράφος διαιρεί το σώμα σε εγκάρσιες τομές τις οποίες και απεικονίζει σε ψηφιακή μορφή. Οι τομές αυτές είναι πάχος ενός χιλιοστού. Τα αποτελέσματα μπορούν να κρατηθούν σε ψηφιακό αρχείο (CD) και να εκτυπωθούν σε μορφή φιλμ.

Ο αξονικός τομογράφος μπορεί να μας δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των περισσοτέρων οργάνων του σώματος, όπως τους μαλακούς ιστούς, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά. Έτσι μας δίνει πληροφορίες για τα όργανα του σώματος που δεν θα μπορούσαμε να τις έχουμε με μία απλή ακτινογραφία.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αξονική τομοραφία για:
το κεφάλι, τους ώμους, τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, την κοιλιά, το γόνατο και το στήθος.

Γιατί γίνονται αξονικές τομογραφίες;

Μια αξονική τομογραφία έχει πολλές χρήσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη διάγνωση ασθενειών και την αξιολόγηση των τραυματισμών. Η τεχνική απεικόνισης μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας:

 1. στη διάγνωση λοιμώξεων, μυϊκών διαταραχών και καταγμάτων οστών,
 2. να εντοπίσει τη θέση των μαζών και των όγκων (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου),
 3. να μελετήσει τα αιμοφόρα αγγεία και άλλες εσωτερικές δομές,
 4. να αξιολογήσει την έκταση των εσωτερικών τραυματισμών και την εσωτερική αιμορραγία,
 5. στις διαδικασίες καθοδήγησης, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και βιοψίες,
 6. να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Η εξέταση είναι ελάχιστα επεμβατική και μπορεί να διεξαχθεί γρήγορα.

Ποια είναι τα είδη αξονικής τομογραφίας

Οι αξονικές τομογραφίες αποτελούν πολυδιάστατα διαγνωστικά εργαλεία στα χέρια των κλινικών ιατρών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τις έχει μετατρέψει σε μια μορφή ενδοσκοπικής δισδιάστατης απεικόνισης. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε σοβαρά, έκτακτα περιστατικά τραυματισμών. Στην Ιατρική Πρόληψη διενεργούμε όλα τα είδη των αξονικών τομογραφιών όπως ακολουθούν:

 • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
 • Αξονική τομογραφία θώρακος
 • Αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου
 • Αξονική τομογραφία τραχήλου
 • Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
 • Αξονικές μυοσκελετικού συστήματος
 • Αξονική αγγειογραφία εγκεφάλου 
 • Αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής
 • Αξονική αγγειογραφία τραχήλου
 • Αξονική αγγειογραφία λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω άκρων

Πως γίνεται μια αξονική τομογραφία

Ο γιατρός  μπορεί να σας δώσει μια ειδική χρωστική ουσία που ονομάζεται σκιαγραφικό υλικό, για να βοηθήσετε τις εσωτερικές δομές να εμφανιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια στις εικόνες ακτίνων Χ. Το σκιαγραφικό υλικό αποκλείει τις ακτίνες X και εμφανίζεται λευκό στις εικόνες, επιτρέποντάς του να επισημάνει τα έντερα, τα αιμοφόρα αγγεία ή άλλες δομές στην εξεταζόμενη περιοχή. Ανάλογα με το μέρος του σώματος που ελέγχετε, ίσως χρειαστεί να πιείτε ένα υγρό που περιέχει το σκιαγραφικό. Εναλλακτικά, το σκιαγραφικό μπορεί να χρειαστεί να εγχυθεί σε φλέβα του βραχίονά σας.

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε την αξονική τομογραφία, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα έχετε πάνω σας. Το μέταλλο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας. Αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνουν κοσμήματα, γυαλιά, ζώνες κ.λ.π. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε με την όψη προς τα πάνω, σε ένα τραπέζι εξεταστικό που ολισθαίνει στον θάλαμο της τομογραφίας. Θα φύγει από την αίθουσα εξετάσεων και θα πάει στην αίθουσα ελέγχου, όπου θα σας βλέπει και θα σας ακούει. Θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω ενδοεπικοινωνίας.

Ενώ το τραπέζι σας μεταφέρει αργά στον σαρωτή, η μηχανή ακτίνων Χ θα περιστρέφεται γύρω σας. Κάθε περιστροφή παράγει πολλές εικόνες λεπτών φετών του σώματός σας. Μπορεί να ακούσετε κλικ, βόμβο και σφύριγμα, κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Το εξεταστικό τραπέζι θα κινείται μερικά χιλιοστά κάθε φορά μέχρι να ολοκληρωθεί αξονική τομογραφία.

Είναι πολύ σημαντικό να μένετε ακίνητοι ενώ λαμβάνονται οι τομογραφικές εικόνες, επειδή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε θολές εικόνες. Ο ακτινολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για να αποφύγετε το στήθος σας να κινείται πάνω-κάτω. Εάν ένα νεαρό παιδί χρειάζεται αξονική τομογραφική σάρωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ηρεμιστικό για να κρατήσει το παιδί σε ακινησία.

Μόλις ολοκληρωθεί η αξονική τομογραφία, οι εικόνες αποστέλλονται σε ακτινολόγο για εξέταση. Ένας ακτινολόγος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης, όπως τομογραφίες, υπερηχογραφήματα και ακτινογραφίες. Ο γιατρός σας, θα σας εξηγήσει τα αποτελέσματα της αξονικής.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη αξονική τομογραφία;

Υπάρχουν πολύ λίγοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αξονική τομογραφία. Αν και ο τομογράφος σας εκθέτει σε περισσότερη ακτινοβολία από τις τυπικές ακτινογραφίες, ο κίνδυνος καρκίνου που προκαλείται από ακτινοβολία είναι πολύ μικρός εάν πραγματοποιήσετε μόνο μία σάρωση. Ο κίνδυνος για καρκίνο μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου εάν έχετε πολλαπλές ακτίνες Χ ή αξονικές τομογραφίες. Ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος στα παιδιά που διενεργούν αξονικές τομογραφίες, ειδικά στο στήθος και την κοιλιά.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό υλικό. Τα περισσότερα σκιαγραφικά υλικά περιέχουν ιώδιο, οπότε αν είχατε αλλεργικές παρενέργειες στο ιώδιο στο παρελθόν, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα αλλεργίας ή στεροειδή για να εξουδετερώσετε οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες αν είστε αλλεργικοί στο ιώδιο, αλλά πρέπει να λάβετε σκιαγραφικό.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος. Αν και η ακτινοβολία από τον αξονικό τομογράφο είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια άλλη εξέταση, όπως ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας

Τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας θεωρούνται φυσιολογικά εάν ο ακτινολόγος δεν δει όγκους, θρόμβους αίματος, κατάγματα ή άλλες ανωμαλίες στις εικόνες. Εάν εντοπιστούν ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο της ανωμαλίας που διαπιστώθηκε.

Οι αξονικές τομογραφίες στην Ιατρική Πρόληψη

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, διαθέτει ένα νέο απόκτημα πολυτομικού Αξονικού Τομογράφου, , τον AQUILION 16 της εταιρείας TOSHIBA, που παρέχει απεικόνιση υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για έναν Αξονικό Τομογράφο, που μπορεί να υποστηρίξει με πρωτοποριακές δυνατότητες την πραγματοποίηση εξετάσεων, με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, σε μικρό χρονικό διάστημα και με μείωση της ακτινοβολίας πάνω από 40%. Το ισχυρό και πλούσιο λογισμικό του, δημιουργεί εικόνες υψηλής ευκρίνειας και αντίθεσης με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης για την εκτίμηση αγγείων ή οστικών βλαβών.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, έχει τη δυνατότητα αρχειοθέτησης των εξετάσεων σε οργανωμένο σύστημα  διαχείρισης και αποθήκευσης εικόνων, μέσω ενός ολοκληρωμένου  συστήματος ΙΜPAX R6 σύστημα PACS της AGFA, με δυνατότητα αρχειοθέτησης έως και 10 έτη,με διαγνωστικές οθόνες TFT Barco Coronis (19’’), για την σύγκριση και την μελέτη των ψηφιακών εικόνων όπου στην συνέχεια αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή (CD).

Το διαγνωστικό μας κέντρο εξυπηρετεί όλη την Αθήνα. Είναι πολύ κοντά στις περιοχές Καλλιθέα, Μοσχάτο, Πετράλωνα, Ταύρος, Κουκάκι, Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα