Τμήμα Οστεοπόρωσης - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Εξετάσεις οστεοπόρωσης – οστικής πυκνότητας
Μια εξέταση οστικής πυκνότητας είναι η μόνη δοκιμασία που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση πριν εμφανιστεί ένα σπασμένο οστό. Αυτή η εξέταση βοηθά στην εκτίμηση της πυκνότητας των οστών σας και της πιθανότητας να σπάσετε ένα κόκκαλο.

Μπορείτε να μάθετε αν έχετε οστεοπόρωση ή αν πρέπει να ανησυχήσετε για τα οστά σας, κάνοντας εξέταση οστικής πυκνότητας. Αποκαλείται επίσης και εξέταση μέτρησης οστικής μάζας. 

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί μια μηχανή για να μετρήσει την οστική πυκνότητα. Υπολογίζει την ποσότητα του οστού στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και μερικές φορές σε άλλα οστά. Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα βοηθήσει τον γιατρό σας, να κάνει συστάσεις για να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα οστά σας.

Είσαι γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση ή άνδρας 50 ετών και άνω; Έχετε σπάσει πρόσφατα ένα κόκκαλο; Εάν απαντήσατε «ναι» σε αμφότερες τις ερωτήσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να κάνετε μια εξέταση πυκνότητας οστού.

Τι δείχνουν οι εξετάσεις οστεοπόρωσης;

Μια εξέταση οστεοπόρωσης σας λέει αν έχετε φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) ή οστεοπόρωση. Είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θραύσης οστού. Μια εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να βοηθήσει και τον γιατρό σας:

 1. Να μάθει αν έχετε αδύναμα οστά ή οστεοπόρωση πριν σπάσετε ένα οστό.
 2. Να προβλέψει την πιθανότητα να σπάσετε ένα κόκκαλο στο μέλλον.
 3. Να δει αν η οστική πυκνότητα σας βελτιώνεται, επιδεινώνεται ή παραμένει η ίδια.
 4. Να μάθε πόσο καλά λειτουργεί ένα φάρμακο οστεοπόρωσης.
 5. Να σας ενημερώσω εάν έχετε οστεοπόρωση μετά από θραύση οστού.

Ποιος πρέπει να κάνει εξετάσεις οστικής πυκνότητας;

 1. Αν είστε γυναίκα ηλικίας 65 ετών και άνω.
 2. Αν είστε άνδρας ηλικίας 70 ετών και άνω.
 3. Αν σπάσεις ένα κόκκαλο μετά την ηλικία των 50 ετών.
 4. Αν είστε γυναίκα εμμηνοπαυσιακής ηλικίας με παράγοντες κινδύνου.
 5. Αν είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου.
 6. Αν είστε ηλικίας 50-69 ετών με παράγοντες κινδύνου.

Μια δοκιμή οστικής πυκνότητας μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω

 • Μια ακτινογραφία της σπονδυλικής σας στήλης που δείχνει ένα σπάσιμο ή απώλεια οστικής μάζας στη σπονδυλική σας στήλη.
 • Πόνο στην πλάτη με πιθανό σπάσιμο της σπονδυλικής σας στήλης.
 • Απώλεια ύψους ½ ίντσας ή περισσότερο εντός ενός έτους.
 • Συνολική απώλεια ύψους 1½ ίντσες από το αρχικό ύψος.

Πως γίνεται μια εξέταση οστεοπόρωσης;

Στους περισσότερους τύπους εξετάσεων οστεοπόρωσης, ένα άτομο παραμένει πλήρως ντυμένο, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κουμπιά ή φερμουάρ που να εμποδίζουν την περιοχή που θα σαρωθεί. Η εξέταση οστικής πυκνότητας συνήθως διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Οι εξετάσεις πυκνότητας οστών είναι μη επεμβατικές και ανώδυνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν τοποθετούνται βελόνες ή όργανα μέσα στο δέρμα ή το σώμα. Ένας οστεοπυκνομετρητής χρησιμοποιεί πολύ μικρή ακτινοβολία. Είστε εκτεθειμένοι σε 10-15 φορές περισσότερη ακτινοβολία, όταν πετάτε αεροπορικά από την Αθήνα στο Λονδίνο.

Κατά την επανάληψη μιας εξέτασης οστεοπόρωσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο εξοπλισμό εξετάσεων και να κάνετε την εξέταση στον ίδιο χώρο κάθε φορά. Αυτό παρέχει μια ακριβέστερη σύγκριση με το τελευταίο σας αποτέλεσμα. Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να έχετε εξέταση οστικής πυκνότητας στον ίδιο χώρο, είναι ακόμα σημαντικό να συγκρίνετε τις τρέχουσες βαθμολογίες οστικής πυκνότητας με τις προηγούμενες βαθμολογίες σας.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακο οστεοπόρωσης πρέπει να επαναλαμβάνουν τη δοκιμασία πυκνότητας οστών κάθε δύο χρόνια. Μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου οστεοπόρωσης, πολλοί γιατροί θα επαναλάβουν μια εξέταση πυκνότητας οστών μετά από ένα χρόνο.

Εξετάσεις οστεοπόρωσης και αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων οστεοπόρωσης αναφέρονται με χρήση βαθμολογιών Τ. Μια βαθμολογία T δείχνει πόση πυκνότητα οστών είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την οστική πυκνότητα ενός υγιούς ενήλικου ηλικίας 30 ετών. Τι σημαίνει η βαθμολογία T σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας:

 1. Τ-βαθμολογία -1,0 ή παραπάνω είναι φυσιολογική οστική πυκνότητα.
 2. Τ-Βαθμολογία μεταξύ -1,0 και -2,5 σημαίνει ότι έχετε χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπενία.
 3. Τ-Βαθμολογία μεταξύ -2,5 ή μικρότερη είναι η διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία T ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα. Μια βαθμολογία Τ της τάξεως -1,0, είναι μικρότερη από μια βαθμολογία Τ της τάξης του 0,5 και μια βαθμολογία Τ της τάξης του -3,5, είναι χαμηλότερη από μια βαθμολογία Τ των -3,0.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με Τ-βαθμολογίες -1,0 και άνω (κανονική οστική πυκνότητα) δεν χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακο οστεοπόρωσης. Μερικοί άνθρωποι με βαθμολογίες Τ μεταξύ -1,0 και -2,5 (χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπενία) θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης οστεοπόρωσης όταν έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Όλοι οι άνθρωποι με βαθμολογίες Τ -2,5 και κάτω (οστεοπόρωση) θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη ενός φαρμάκου οστεοπόρωσης.

Η χαμηλή οστική πυκνότητα ή η οστεοπενία δεν σημαίνει ότι θα πάρετε οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε οστεοπόρωση στο μέλλον.

Εξετάσεις Οστεοπόρωσης στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα)

Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΑΘΗΝΑ), το τμήμα οστεοπόρωσης είναι εξοπλισμένο με οστεοπυκνομετρητή της εταιρείας Lunar – General Electric.

O έλεγχος της οστικής μάζας με την μέθοδο της διπλής φωτονιακής απορροφησιομέτρησης (DPA), θεωρείται η πλέον αξιόπιστη και αντικειμενική μέθοδος για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης, αφού πολλοί ασθενείς με οστεοπόρωση παραμένουν χωρίς διάγνωση και θεραπεία.

Στην Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας (Αθήνα) η εξέταση οστικής πυκνότητας είναι τελείως ανώδυνη και πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο. Ο έλεγχος της οστεοπόρωσης διενεργείται :

 • στα ισχία
 • στη μέση (ΟΜΣΣ)

Συστήνεται η επανάληψη της εξέτασης οστεοπόρωσης κάθε ένα με δύο έτη.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά σας.

Τα στοιχεία της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού σας θα πρέπει να είναι ευκρινή.

Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να μην  «εκτελείται μόνο από κρατικούς φορείς».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ έχει διάρκεια 1 μήνα.

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα