Ποιος πρέπει να κάνει εξετάσεις οστικής πυκνότητας;
- Αν είστε γυναίκα ηλικίας 65 ετών και άνω.
- Αν είστε άνδρας ηλικίας 70 ετών και άνω.
- Αν σπάσεις ένα κόκκαλο μετά την ηλικία των 50 ετών.
- Αν είστε γυναίκα εμμηνοπαυσιακής ηλικίας με παράγοντες κινδύνου.
- Αν είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου.
- Αν είστε ηλικίας 50-69 ετών με παράγοντες κινδύνου.
Μια δοκιμή οστικής πυκνότητας μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω
- Μια ακτινογραφία της σπονδυλικής σας στήλης που δείχνει ένα σπάσιμο ή απώλεια οστικής μάζας στη σπονδυλική σας στήλη.
- Πόνο στην πλάτη με πιθανό σπάσιμο της σπονδυλικής σας στήλης.
- Απώλεια ύψους ½ ίντσας ή περισσότερο εντός ενός έτους.
- Συνολική απώλεια ύψους 1½ ίντσες από το αρχικό ύψος.
Πως γίνεται μια εξέταση οστεοπόρωσης;
Στους περισσότερους τύπους εξετάσεων οστεοπόρωσης, ένα άτομο παραμένει πλήρως ντυμένο, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κουμπιά ή φερμουάρ που να εμποδίζουν την περιοχή που θα σαρωθεί. Η εξέταση οστικής πυκνότητας συνήθως διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Οι εξετάσεις πυκνότητας οστών είναι μη επεμβατικές και ανώδυνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν τοποθετούνται βελόνες ή όργανα μέσα στο δέρμα ή το σώμα. Ένας οστεοπυκνομετρητής χρησιμοποιεί πολύ μικρή ακτινοβολία. Είστε εκτεθειμένοι σε 10-15 φορές περισσότερη ακτινοβολία, όταν πετάτε αεροπορικά από την Αθήνα στο Λονδίνο.
Κατά την επανάληψη μιας εξέτασης οστεοπόρωσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο εξοπλισμό εξετάσεων και να κάνετε την εξέταση στον ίδιο χώρο κάθε φορά. Αυτό παρέχει μια ακριβέστερη σύγκριση με το τελευταίο σας αποτέλεσμα. Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να έχετε εξέταση οστικής πυκνότητας στον ίδιο χώρο, είναι ακόμα σημαντικό να συγκρίνετε τις τρέχουσες βαθμολογίες οστικής πυκνότητας με τις προηγούμενες βαθμολογίες σας.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακο οστεοπόρωσης πρέπει να επαναλαμβάνουν τη δοκιμασία πυκνότητας οστών κάθε δύο χρόνια. Μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου οστεοπόρωσης, πολλοί γιατροί θα επαναλάβουν μια εξέταση πυκνότητας οστών μετά από ένα χρόνο.
Εξετάσεις οστεοπόρωσης και αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων οστεοπόρωσης αναφέρονται με χρήση βαθμολογιών Τ. Μια βαθμολογία T δείχνει πόση πυκνότητα οστών είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την οστική πυκνότητα ενός υγιούς ενήλικου ηλικίας 30 ετών. Τι σημαίνει η βαθμολογία T σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας:
- Τ-βαθμολογία -1,0 ή παραπάνω είναι φυσιολογική οστική πυκνότητα.
- Τ-Βαθμολογία μεταξύ -1,0 και -2,5 σημαίνει ότι έχετε χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπενία.
- Τ-Βαθμολογία μεταξύ -2,5 ή μικρότερη είναι η διάγνωση της οστεοπόρωσης.
Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία T ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερη είναι η οστική πυκνότητα. Μια βαθμολογία Τ της τάξεως -1,0, είναι μικρότερη από μια βαθμολογία Τ της τάξης του 0,5 και μια βαθμολογία Τ της τάξης του -3,5, είναι χαμηλότερη από μια βαθμολογία Τ των -3,0.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με Τ-βαθμολογίες -1,0 και άνω (κανονική οστική πυκνότητα) δεν χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακο οστεοπόρωσης. Μερικοί άνθρωποι με βαθμολογίες Τ μεταξύ -1,0 και -2,5 (χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπενία) θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης οστεοπόρωσης όταν έχουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Όλοι οι άνθρωποι με βαθμολογίες Τ -2,5 και κάτω (οστεοπόρωση) θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη ενός φαρμάκου οστεοπόρωσης.
Η χαμηλή οστική πυκνότητα ή η οστεοπενία δεν σημαίνει ότι θα πάρετε οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε οστεοπόρωση στο μέλλον.