Θυρεοειδής, είναι κληρονομικός? Απαραίτητες εξετάσεις για να τον εντοπίσετε έγκαιρα Θυρεοειδής, είναι κληρονομικός? Απαραίτητες εξετάσεις για να τον εντοπίσετε έγκαιρα - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Θυρεοειδής, είναι κληρονομικός? Απαραίτητες εξετάσεις για να τον εντοπίσετε έγκαιρα
Θυρεοειδής, είναι κληρονομικός? Απαραίτητες εξετάσεις για να τον εντοπίσετε έγκαιρα
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Θυρεοειδής, είναι κληρονομικός? Απαραίτητες εξετάσεις για να τον εντοπίσετε έγκαιρα
Η θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που καταστρέφει τα κύτταρα του θυρεοειδούς και είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού στις ανεπτυγμένες χώρες. Πάνω από το 75% των περιπτώσεων, οι ασθενείς με νόσο του θυρεοειδούς αναφέρουν ότι κάποιος από τη μία πλευρά της οικογένειάς τους έχει θυρεοειδίτιδα, άρα παρ' όλο που αποτελεί ένα από τα κοινότερα αυτοάνοσα νοσήματα έχει και κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Τα πιο συνηθισμένα εργαστηριακά ευρήματα καταδεικνύουν αυξημένη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) και χαμηλά επίπεδα ελεύθερης θυροξίνης (fT4), σε συνδυασμό με αυξημένα αντισώματα αντιθυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPO). Ωστόσο, νωρίτερα στην πορεία της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σημεία, συμπτώματα και εργαστηριακά ευρήματα υπερθυρεοειδισμού ή φυσιολογικές τιμές. Αυτό συμβαίνει επειδή η καταστροφή των κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να είναι διαλείπουσα.

Οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα. Η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι τουλάχιστον 10:1.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Κρύο και ξηρό δέρμα
  • Οίδημα προσώπου ιδιαίτερα περικογχικό, καθώς και οίδημα χωρίς λακκούβες που αφορούν τα χέρια και τα πόδια
  • Εύθραυστα νύχια
  • Βραδυκαρδία
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αργή ομιλία
  • Αταξία
  • Μακρογλωσσία


Ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς έχει ιδιαίτερη αξία καθώς αξιολογεί το μέγεθος του θυρεοειδούς, την ηχοσύσταση και εάν υπάρχουν οζίδια του θυρεοειδούς. Ωστόσο, συνήθως δεν είναι απαραίτητο για τη διάγνωση της πλειοψηφίας.

Οι απαραίτητες εξετάσεις για την διάγνωση της θυρεοειδίτιδας είναι η μέτρηση και αξιολόγηση της TSH, T3 και FT4.

Η κύρια θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό είναι η αντικατάσταση θυρεοειδικών ορμονών με τεχνητό μέσο, δηλαδή χάπι. Το φάρμακο εκλογής είναι η λεβοθυροξίνη που χορηγείται από το στόμα.



ΠΗΓΕΣ

Thyroiditis, Maria M. Fariduddin; Gurdeep Singh., 2022
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα