Τον τελευταίο χρόνο, λόγω την πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη, έχουμε βάλει στη ζωή μας τη μάσκα. Τη φοράμε παντού, στη δουλειά, στο λεωφορείο, ακόμα και στον δρόμο! Έχει παρατηρηθεί ότι λόγω της εκτεταμένης χρήσης της μάσκας, έχει εμφανιστεί ακμή στο δέρμα των περισσότερων από εμάς. Είναι όμως μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν την ακμή πιέζοντας τα σπυράκια, ακολουθώντας μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος ή φορώντας makeup. Άλλοι ελπίζουν ότι θα βελτιωθεί εάν αλλάξουν τη διατροφή τους ή εκθέσουν το δέρμα τους στο φως του ήλιου, ακόμα και με την αποφυγή της μάσκας. Αμέτρητα σαπούνια, λοσιόν και κρέμες για την αντιμετώπιση της ακμής διατίθενται στην αγορά. Αυτά τα προϊόντα είναι δημοφιλή επειδή πολλοί είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν πολύ χρόνο και χρήματα για τη φροντίδα και τη θεραπεία του δέρματος. Όμως το άγγιγμα ή το τρίψιμο του δέρματός σας καθώς και η συνεχής δοκιμή νέων προϊόντων φροντίδας δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Τα κανονικά σαπούνια έχουν υψηλό pH (8-10) και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας. Τα προϊόντα καθαρισμού χωρίς σαπούνι που έχουν παρόμοιο pH με το δέρμα (5.5) είναι καταλληλότερα για άτομα με ακμή. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια προσώπου μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ήπια ακμή, αλλά μπορεί επίσης να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Το πλύσιμο του δέρματός σας αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας και να το ερεθίσει ακόμη περισσότερο. Τα γαλακτώματα λαδιού σε νερό ή τα ενυδατικά τζελ συχνά συνιστώνται για επιρρεπές στην ακμή δέρμα, επειδή τα λιπαρά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να φράξουν τους πόρους του δέρματος ακόμη περισσότερο.
Όποιος είχε ακμή πιθανότατα έχει πιέσει ένα σπυράκι κάποια στιγμή στη ζωή του. Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν από ορατά σημεία, αλλά η συμπίεση των σπυριών μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μπορεί όμως να εναποθέσει το πύον ακόμη πιο βαθιά στο δέρμα σας, γεγονός που μπορεί να το κάνει να γίνει ακόμη πιο φλεγμονώδες. Η συμπίεση του περίεργου σπυριού δεν προκαλεί πάντα ουλές αλλά το να το κάνετε συχνά μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να αυξήσει την πιθανότητα ουλών μακροπρόθεσμα.
Σε γενικές γραμμές, τα πολύ λιπαρά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Μια συμβουλή από έναν δερματολόγο ή αισθητικό μπορεί να βοηθήσει αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ένα συγκεκριμένο προϊόν θα επηρεάσει το δέρμα.
Υπάρχουν πολλές πολύ διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το πώς το φως του ήλιου και το τεχνητό φως UV επηρεάζουν την ακμή. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το υπεριώδες φως βελτιώνει την ακμή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι την επιδεινώνει. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει οφέλη. Ωστόσο, η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως ή στις τεχνητές ακτίνες UV για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στο δέρμα σας. Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό για να προστατεύουν το δέρμα τους όταν είναι ηλιόλουστο - συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν ακμή.
Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους με την ελπίδα ότι η ακμή θα βελτιωθεί. Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ακμή. Μερικοί πιστεύουν ότι η τυπική δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες στις δυτικές χώρες συμβάλλει στην ανάπτυξη της ακμής. Πρόκειται κυρίως για υδατάνθρακες που προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βρίσκονται συχνά σε πολύ ζαχαρούχα τρόφιμα, πατάτες και λευκό ψωμί, όμως οι πρόσφατες μελέτες δεν έχουν δείξει ότι η ακμή βελτιώνεται όταν τρώτε λιγότερα από αυτά τα είδη υδατανθράκων. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν η αποφυγή κρέατος, γάλακτος ή σοκολάτας βοηθά στη βελτίωση της επιδερμίδας σας. Παρ’ όλα αυτά η υγιεινή διατροφή είναι θετική για το σύνολο του οργανισμού μας και μόνο θετικά αποτελέσματα έχει.
ΠΗΓΕΣ
Skin care for acne-prone skin. InformedHealth.org