Οι εξετάσεις διαλογής είναι δοκιμασίες που πραγματοποιούνται για να εντοπιστεί η ασθένεια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο στόχος του διαγνωστικού ελέγχου είναι η ανίχνευση της νόσου στο αρχικό και θεραπευτικό στάδιο. Προκειμένου να είναι ευρέως αποδεκτή και να συνιστάται από τους ιατρούς, ένα πρόγραμμα ελέγχου πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των θανάτων από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Στην εξέταση του καρκίνου του μαστού, μια γυναίκα που δεν έχει σημεία ή συμπτώματα καρκίνου του μαστού υποβάλλεται σε εξέταση σε μαστό όπως:
Υπάρχουν δύο τύποι μαστογραφίας: η απλή μαστογραφία και η ψηφιακή μαστογραφία, που ονομάζεται επίσης ψηφιακή μαστογραφία πλήρους πεδίου ή FFDM. Η τεχνική για την εκτέλεση τους είναι η ίδια.
Ένας εξειδικευμένος τεχνολόγος τοποθετεί και συμπιέζει το στήθος ανάμεσα σε δύο πλάκες. Οι πλάκες συνδέονται με μια πολύ εξειδικευμένη κάμερα, η οποία παίρνει δύο εικόνες του μαστού από δύο κατευθύνσεις. Στη συνέχεια ο τεχνολόγος επαναλαμβάνει την τεχνική στο αντίθετο στήθος. Για μερικές γυναίκες, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από δύο εικόνες για να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν περισσότερος ιστός.
Από την αρχή μέχρι το τέλος, η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Μια διαγνωστική μαστογραφία διαρκεί γενικά περισσότερο χρόνο από μια μαστογραφία διαλογής επειδή χρειάζεται περισσότερες εικόνες από περισσότερες γωνίες.
Οι δυο τύποι μαστογραφίας διαφέρουν στο μέσο καταγραφής της εικόνας του μαστού. Στην απλή μαστογραφία η καταγραφή γίνεται σε φωτογραφικό φιλμ και στην ψηφιακή μαστογραφία η καταγραφή γίνεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η εικόνα μπορεί στη συνέχεια να προβληθεί σε μια οθόνη υπολογιστή όπου συγκεκριμένες περιοχές μπορούν να διευρυνθούν ή να επισημανθούν. Εάν υπάρχει ύποπτη περιοχή, μπορεί ο ειδικός να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για να την εξετάσουν πιο προσεκτικά. Οι εικόνες μπορούν επίσης να μεταδίδονται ηλεκτρονικά.Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή μαστογραφία και η ψηφιακή μαστογραφία είναι σχετικά ακριβείς στην εξέταση για καρκίνο του μαστού. Με μια μελέτη του 2005 με 50.000 περίπου γυναίκες, διαπιστώνεται ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι καλύτερη εξέταση διαλογής σε σύγκριση με τη απλή μαστογραφία για γυναίκες που:
Επομένως, ο μαστός με αυξημένη πυκνότητα και αδενικά στοιχεία που επηρεάζονται από της ορμονικές αλλαγές μπορεί να απεικονιστεί καλύτερα με τη ψηφιακή μαστογραφία. Άλλα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας σε σχέση με την απλή είναι ότι: 1ον οι ψηφιακές εικόνες μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα και να αποθηκευτούν ευκολότερα, 2ον οι ψηφιακοί μαστογράφοι εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία.
Χασιώτης Ηλίας
MD, FRCOG
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Κέντρο Γυναικολογικής
Υγείας
Τηλ. Επικοινωνίας : 210
3001908
Ρεντούμη
Ευαγγελία
MD, ΜSc
Μαιευτήρας –
Γυναικολόγος
Κέντρο Γυναικολογικής
Υγείας
Τηλ. Επικοινωνίας :
210 3001908