Η εποχιακή τριχόπτωση είναι μια δερματολογική κατάσταση που προκαλεί συχνά άγχος και ανασφάλεια σε άντρες και γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέγιστη απώλεια τριχών συμβαίνει το καλοκαίρι, ενώ σε μικρότερο βαθμό τον χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη τριχόπτωση εμφανίζεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και η αναγεννητική φάση των θυλάκων της τρίχας κορυφώνεται στις αρχές της άνοιξης!
Τα μαλλιά μας ακολουθούν έναν φυσιολογικό κύκλο ζωής ο οποίος είναι γενετικά προγραμματισμένος. Φυσιολογικά έχουμε περίπου 100.000-150.000 τρίχες. Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει 3 φάσεις :
-Αναγενή φάση, που διαρκεί 4-6 χρόνια.
-Καταγενή φάση, που διαρκεί 3 εβδομάδες περίπου και υπάρχει υποστροφή της ανάπτυξης.
-Τελογενής φάση, φάση απόπτωσης 2 έως 4 μήνες. 25 έως 60 τρίχες αποπίπτουν φυσιολογικά καθημερινά αλλά και 25 έως 60 νέοι κύκλοι ζωής της τρίχας ξεκινούν με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός τριχών.
Φυσιολογικά παρατηρείται μια καθημερινή απώλεια τριχών της τάξεως των 50 έως 100 τριχών την ημέρα. Στην περίοδο της εποχιακής τριχόπτωσης ο αριθμός αυτός πλησιάζει ή ξεπερνά οριακά τις 100 τρίχες την ημέρα.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την σωστή διατροφή ενισχυοντας την με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άφθονο νερό. Καλό είναι, επίσης, να περιορίζουμε την χρήση προϊόντων styling καθώς και τη συχνότητα που λουζόμαστε κάθε εβδομάδα. Και αυτό διότι με το λούσιμο τα μαλλιά χάνουν τα φυσικά τους έλαια που ενυδατώνουν την τρίχα με αποτέλεσμα αυτή να αφυδατώνεται και να σπάει, διευκολύνοντας έτσι την τριχόπτωση.
Σε δεύτερο χρόνο θα ήταν βοηθητικό ένα ειδικό σαμπουάν για την τριχόπτωση την περίοδο εκείνη σε συνδυασμό με μάσκες ή λοσιόν για την επιπλέον ενυδάτωση της τρίχας. Επιπλέον ενδείκνυνται η ειδική αγωγή μονοδόσεων καθώς και τη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για τα μαλλιά. Η πρώτη συμβάλλει στον έλεγχο της ορμονοεπαγόμενης τριχόπτωσης, υποστηρίζοντας την αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού, ενώ η δεύτερη βοηθά στην αύξηση της τριχοφυΐας και την ενδυνάμωση της τρίχας.
ΠΗΓΕΣ:
Seasonality of hair loss: a time series analysis of Google Trends data 2004-2016. British Journal Of Dermatology