ΑΝΑΙΜΙΑ: Τι είναι και τι την προκαλεί; ΑΝΑΙΜΙΑ: Τι είναι και τι την προκαλεί; - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
ΑΝΑΙΜΙΑ: Τι είναι και τι την προκαλεί;
ΑΝΑΙΜΙΑ: Τι είναι και τι την προκαλεί;
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
ΑΝΑΙΜΙΑ: Τι είναι και τι την προκαλεί;
Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης ή ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερος από το φυσιολογικό και δεν επαρκεί για να καλύψει τις φυσιολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Η ανεπάρκεια αυτή επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σχετίζεται άμεσα με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε γυναίκες και παιδιά, μειωμένη παραγωγικότητα σε ενήλικες και διαταραχή της γνωστικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης στα παιδιά.

Η αναιμία αναπτύσσεται λόγω μιας ανισορροπίας στην απώλεια ερυθροκυττάρων σε σχέση με την παραγωγή τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αναποτελεσματική ή ανεπαρκή ερυθροποίηση λόγω διατροφικών ελλείψεων, φλεγμονών ή γενετικών διαταραχών της αιμοσφαιρίνης  ή ακόμα και υπερβολική απώλεια ερυθροκυττάρων. Η κατανόηση της ποικίλης και πολύπλοκης αιτιολογίας της αναιμίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα αίτια.

Ο βασικός ρόλος της αιμοσφαιρίνης είναι η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, κάτι που εξηγεί τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα της αναιμίας, τα οποία περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, περιορισμένους παλμούς ή αίσθημα παλμών και ωχρότητα. Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ορίζει τα επίπεδα των τιμών της αναιμίας ως: αιμοσφαιρίνη <70 g/L σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και αιμοσφαιρίνη  <80 g/L σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η αιμοσφαιρίνη έχει διακυμάνσεις στις παρακάτω ομάδες: ηλικία, φύλο, εγκυμοσύνη, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ενδεχομένως τη φυλή. Η αιμοσφαιρίνη ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ηλικία και πιο δραματικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Στο νεογέννητο, οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις της είναι μεταξύ 17-21 g/L. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος η αιμοσφαιρίνη μειώνεται κατά το 1ο  και 2ο τρίμηνο, αυξάνοντας σταδιακά ξανά στο 3ο  τρίμηνο.

Η αναιμία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Το 2010, η αναιμία έπληττε το 9% της συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τα αναπτυξιακά προβλήματα από την αναιμία προκύπτουν από τις επιπτώσεις της μειωμένης παροχής οξυγόνου στους ιστούς, καθώς και από επιδράσεις που σχετίζονται με τις υποκείμενες αιτίες της αναιμίας, οι οποίες είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Για παράδειγμα, στην σιδηροπενική αναιμία, η μειωμένη διαθεσιμότητα σιδήρου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι διατροφικές αναιμίες προκύπτουν όταν οι συγκεντρώσεις αμισφαιρίνης είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις διατροφικές απαιτήσεις.

Άλλες αιτίες αναιμίας είναι οι βαριές έμμηνες ρύσεις με αυξημένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκειά τους, η διαταραγμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12, η υψηλή πρόσληψη φυτικών αλάτων, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που επηρεάζει την απορρόφηση σιδήρου ή αλλοιωμένο μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών.

Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια κοινή στρατηγική πρόληψης και θεραπείας για τις διατροφικές αναιμίες, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να ποικίλλει, περιορίζοντας ενδεχομένως την επίδρασή τους στον οργανισμό. Όταν η αναιμία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ο ΠΟΥ συνιστά την συμπλήρωσή του χρησιμοποιώντας φερριτίνη και σίδηρο μαζί, ώστε και να ανεβούν τα επίπεδα σιδήρου όμως ταυτόχρονα να γεμίζουν και οι αποθήκες σιδήρου με την βοήθεια της φερριτίνης. Άλλες πιο σπάνιες αιτίες αναιμίας είναι οι φλεγμονές, η σχιστοσωμίαση, η ελονοσία, ο HIV, η φυματίωση, οι γενετικές διαταραχές της αιμοσφαιρίνης, οι δρεπανοκυτταρικές διαταραχές και η θαλασσαιμία.

Η διατροφή που συστήνεται σε άτομα με αναιμία η τάση για αυτήν είναι η πρόσληψη σιδήρου μέσω των πιο δημοφιλών τροφών πλούσιων σε αυτό. Το συκώτι, τα όσπρια, το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τα πιο κοινά και αγαπητά είδη. Καλό είναι να μην γίνεται συνδυασμός τους με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα λευκά τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί το ασβέστιο καταστρέφει τον σίδηρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός σιδήρου και βιταμίνης C βοηθάει στην απορρόφησή του. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη συμβουλευτική μέθοδο για εσάς.



ΠΗΓΕΣ

World Health Organization. 2011. Haemoglobin concentrations for the diagnosis of anaemia and assessment of severity Accessed August 4, 2017

Kassebaum NJ, Jasrasaria R, Naghavi M, et al. 2014. A systematic analysis of global anemia burden from 1990 to 2010. Blood
Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα