Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση - Ιατρική Πρόληψη Καλλιθέας
X
Logo
Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση
Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση
Tηλεφωνήστε μας για ραντεβού
Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) έχουν μη ειδικό (απλό) πόνο στον αυχένα, όπου τα συμπτώματα έχουν ορθοστατική ή μηχανική βάση. Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι ελάχιστα κατανοητοί και είναι συνήθως πολυπαραγοντικοί, συμπεριλαμβανομένης της κακής στάσης του σώματος, του άγχους, της κατάθλιψης, της καταπόνησης του αυχένα και των αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και ατυχήματα που μπορούν να τραυματίσουν την αυχενική μοίρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει οστικός ή νευρολογικός τραυματισμός.


Στο αυχενικό σύνδρομο, οι εκφυλιστικές αλλαγές ξεκινούν στους μεσοσπονδύλιους δίσκους με σχηματισμό οστεόφυτων και εμπλοκή των γειτονικών δομών των μαλακών ιστών. Ακόμη και σοβαρές εκφυλιστικές αλλαγές είναι συχνά ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία ή νευρολογικές επιπλοκές.


Περίπου τα 2/3 του πληθυσμού έχουν έναν υποκείμενο πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε μια πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 25% των γυναικών και το 20% των ανδρών ανέφεραν πόνο στον αυχένα. Μετά τον πόνο στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα είναι η πιο συχνή μυοσκελετική αιτία συμβουλευτικής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας παγκοσμίως.


Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου συνήθως γίνεται μόνο για κλινικούς λόγους. Αν και ο πόνος είναι κυρίως στην περιοχή του αυχένα, μπορεί να αναφέρονται ακόμα και πόνος στο κρανίο, στους ώμους, καθώς και ημικρανίες. Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει λεπτομερώς την ευρύτερη περιοχή του αυχένα και πολύ πιθανό να συστήσει μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ανάλογα τις ανάγκες σας.


Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι:

  • Αυχενικός πόνος που επιδεινώνεται από την κίνηση
  • Αναφερόμενος πόνος (κρανίο, μεταξύ των ωμοπλάτων, άνω άκρων)
  • Κεφαλαλγία / ημικρανία
  • Αυχενική δυσκαμψία (αναστρέψιμη ή μη αναστρέψιμη)
  • Αόριστο μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα άνω άκρα
  • Ζάλη ή ίλιγγος
  • Κακή ισορροπία
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης (κάμψη προς τα εμπρός, επέκταση προς τα πίσω, πλάγια κάμψη και περιστροφή και στις δύο πλευρές)
 

Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα, όπως ξεκούραση, νάρθηκας, παυσίπονα και φυσικοθεραπείες. Ακόμα μπορεί να συσταθεί ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτή ή εξειδικευμένο γυμναστή. Η θεραπεία με ηλεκτρομαγνητική διέγερση έχει φανεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου.


Πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως, συμπεριλαμβανομένων αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών παραγόντων, στρατηγικών βελτίωσης της στάσης του σώματος και διαχείρισης του στρες χρησιμοποιούνται ευρέως αλλά δεν έχουν μελετηθεί. Άλλες μέθοδοι όπως ο βελονισμός, η ηλεκτροθεραπεία και η ψυχοθεραπεία είναι αβέβαιης αξίας και χρειάζονται περαιτέρω μελέτη


 

ΠΗΓΕΣ


Binder AI. Neck pain syndromes. Clinical Evidence. Search date December 2006

Στείλτε μας emailΚαλέστε μας τώρα